10 Manieren om je energierekening te verlagen

De winter is weer aangebroken en dus schiet ons energieverbruik als een raket de lucht in. Met een paar simpele tips kun je zonder in te leveren op comfort best wat besparen op je energieverbruik, zodat je geld overhoudt voor andere dingen. Daarom geven we vandaag 10 manieren om je energierekening te verlagen.

Tip 1: Gebruik energiezuinige apparaten

Het is even een investering, maar apparaten met een hoog energie-efficiëntielabel gebruiken vaak een stuk minder stroom van die oude vriezer of droger die er al meer dan tien jaar staat. Moderne koelkasten, wasmachines, vaatwassers en andere apparaten zijn ontworpen om energie te besparen. Ze zijn erop gemaakt om minder stroom te verbruiken, waardoor je op de lange termijn je investering terug kunt verdienen.

Tip 2: Gebruik slimme thermostaten

Installeer een slimme thermostaat die de temperatuur automatisch aanpast op basis van je leefgewoonten en die je kunt bedienen door middel van een app. Door de temperatuur te verlagen of te verhogen wanneer je niet thuis bent, bespaar je aanzienlijk op je gasverbruik. Een slimme thermostaat kun je op afstand bedienen, waardoor je niet onnodig hoeft te stoken en de verwarming ook op afstand lager kunt zetten. Handig als je dit weleens vergeet of als je pubers in huis hebt die hier totaal niet aan denken als ze het huis verlaten.

Tip 3: Isoleer je huis

Goede isolatie is essentieel om warmteverlies in de winter tegen te gaan. En dan bedoelen we niet dat je meteen een halve ton moet investeren in een verbouwing. Isoleren kan ook echt op kleinere schaal en met een kleiner budget. Controleer je huis op kieren en spleten en overweeg isolerende raamfolie of het aanbrengen van isolatiemateriaal in muren en zolders. In deze blog lees je meer over het isoleren van je huis.

Tip 4: Schakel over op LED-verlichting

Vervang traditionele gloeilampen en halogeen lampendoor energiezuinige LED-verlichting. LED-lampen verbruiken minder stroom, gaan veel langer mee en produceren ook nog eens beter en helderder licht. Deze kleine investering haal je er gemakkelijk uit, zeker als je lampen aanschaft met een goede prijs-/kwaliteitsverhouding, zoals die van IKEA bijvoorbeeld. En door deze te betalen met cadeaubonnen die je koopt via Wissel.nl, kun je nog een paar procent extra besparen op de aanschafkosten.

Tip 5: Pas je gedrag aan

Kleine veranderingen in gedrag kunnen een grote impact hebben. Denk aan het uitdoen van lampen wanneer je een kamer verlaat, het niet onnodig laten draaien van water tijdens het tandenpoetsen en het uitschakelen van apparaten in de standby-modus. Alle blogs die eerder op Financequeen verschenen over het besparen van energie lees je hier.

Vergelijk je rijk

Tip 6: Waterbesparing

Installeer waterbesparende douchekoppen, repareer lekkende kranen en overweeg het gebruik van een regenton voor het besproeien van je tuin. Dit vermindert niet alleen watergebruik, maar ook de energie die nodig is om water te verwarmen. Dat is dus dubbel besparen!

Tip 7: Laat een energie-audit uitvoeren

Weet je niet goed waar je nog kunt besparen op je energiekosten? Laat dan eens een energie-audit uitvoeren voor je huis. Dit kan helpen bij het identificeren van specifieke gebieden waar energie wordt verspild, waardoor je gericht actie kunt ondernemen om verbeteringen door te voeren. Uit zo’n audit komt heel duidelijk naar voren waar er in jouw huis nog warmte weglekt en hoe je dit op kunt lossen. Zo kun je gericht je woning verduurzamen en investeer je niet in maatregelen die voor jouw huis weinig effect zullen hebben.

Tip 8: Gebruik de juiste instellingen voor je apparaten

Stel je koelkast, vaatwasser, wasmachine, droger, cv-ketel en vloerverwarmingspomp in op de energiebesparende modus als deze beschikbaar is. Door je cv-ketel op een lagere temperatuur te zetten en door de temperatuur van de vloerverwarming te verlagen in het voorjaar en de zomer kun je flink besparen op je energieverbruik. Was kleding op lagere temperaturen en vermijd het gebruik van de droger wanneer het mogelijk is om kleding aan de lucht te laten drogen.

Tip 9: Voer regelmatig onderhoud uit aan je apparaten

Houd je apparaten in topconditie door regelmatig onderhoud uit te voeren. Schone filters in airconditioners en verwarmingssystemen zorgen voor een efficiënter energieverbruik. Je staat er misschien niet altijd bij stil, maar door regelmatig onderhoud uit te voeren (of dit te laten doen) aan je apparaten kun je je energierekening behoorlijk verlagen, zonder dat je inlevert op gemak of comfort. En een extra pluspunt: met goed onderhoud gaan je apparaten ook nog eens veel langer mee.

Tip 10: Gebruik timers en sensoren

Maak gebruik van timers en bewegingssensoren voor buitenverlichting en verlichting in ruimtes waar je niet veel komt, zoals de zolder of de voorraadkast. Hierdoor blijven lampen niet onnodig branden en wordt er alleen verlichting gebruikt wanneer dat nodig is.

Disclaimer

Dit artikel bevat affiliatelinks waardoor Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt als jij op die link klikt. Uiteraard heb jij hier geen nadeel van.

Deze blogs vind je vast ook interessant

Lucratief: besparen op vaste lasten
Bespaar honderden euro’s op je zorgverzekering met deze tips
Zo check je of je voldoende pensioen hebt
Is het nu handig om over te stappen van energieleverancier?

Over Lydia

Lydia is makelaar van beroep en heeft twee jonge kinderen. Daarnaast werkt zij als tekstschrijver en belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële vrijheid. Ze heeft dus een passie voor financiën en voor vastgoed, en ze deelt haar kennis graag met anderen! De andere blogs van Lydia vind je hier.

Wil je meer Financequeen of Financequeen supporten?

Vind je Financequeen leuk en wil je ons op eenvoudige wijze supporten? De blogs bevatten geregeld affiliatelinks. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvangt Financequeen een kleine commissie. Uiteraard heb jij hier geen nadeel van. Ook kun je onze partnerlink gebruiken als je iets bij bol.com wilt bestellen. Alvast heel erg dank hiervoor!

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen