Het is mei en dat betekent voor veel mensen de maand dat ze een bijna dubbel salaris ontvangen: vakantiegeld! Uiteraard kun je je vakantiegeld besteden aan leuke dingen zoals vakantie, shoppen of nieuwe meubels. Veel mensen gebruiken hun vakantiegeld ook als mogelijkheid om extra te investeren om te bouwen aan een financieel vrijere toekomst. En het één sluit het ander niet perse uit. Deels investeren en deels uitgeven is een prachtige combinatie. Lees hier 10 slimme dingen om met je vakantiegeld te doen.
1. Los je consumptieve schulden af
Als je een consumptieve lening hebt, bij je creditcardmaatschappij, een online warenhuis of een persoonlijke lening, dan betaal je waarschijnlijk een flinke rente. Investeer geen grote bedragen in andere zaken als je nog een dergelijke lening hebt. Door af te lossen maak je ook al direct ‘rendement’ omdat je rente bespaart. Daarnaast verminder je je risico en vergroot je je flexibiliteit. Omdat dergelijke leningen in BKR genoteerd worden kunnen ze een toekomstige hypotheek in de weg staan.
2. Sparen
Hoewel de spaarrente nu ongeveer 0 is blijft het belangrijk geld achter de hand te houden voor onverwachte tegenvallers. Wel kun je overwegen om je spaargeld weg te zetten door middel van een depositoladder. Dan weet je vooraf altijd wanneer je weer geld tot je beschikking hebt en weet je precies waar je aan toe bent. En dan ontvang je toch iets meer rente dan 0.
Een andere optie is een gewone spaarrekening openen bij een buitenlandse bank, uiteraard met dekking van het Europese depositogarantiestelsel.
3. Vul je pensioen aan
Kijk op mijnpensioenoverzicht.nl hoeveel pensioen je al op hebt gebouwd. Voor vrijwel iedereen zal dat te weinig zijn. Op zichzelf is dat geen probleem, maar zorg wel dat je een plan hebt om je financiën tegen die tijd op orde te hebben.
Zelf extra opbouwen voor je pensioen is heel gunstig omdat je de inleg kunt aftrekken van de inkomstenbelasting. Dan maak je dus ook beleggingsrendement over het geld dat je direct alweer terugkrijgt van de belastingdienst.
Naast het belastingvoordeel maak je hetzelfde rendement op je beleggingen als op reguliere beleggingen. (Als je belegt onder exact dezelfde omstandigheden uiteraard)
Je profiteert dus dubbel en dat is een enorm voordeel. Het nadeel is dat het nauwelijks flexibel is. Als de einddatum bereikt is wordt dit bedrag omgezet in een uitkering die je meestal per maand ontvangt. Het is niet mogelijk om het geld ineens terug te krijgen.
Zelf bouw ik extra pensioen op bij Brand New Day omdat hun kosten laag zijn en omdat zij het risico automatisch afbouwen. Je kunt starten met een groot deel aandelen (minder mag altijd.) Het systeem bouwt het risico automatisch af door in de loop van de tijd een groter deel te verschuiven naar obligaties. Brand New Day geeft een advies over de verdeling tussen aandelen en obligaties op basis van de looptijd.
Het fiscale voordeel is aan een maximum gebonden, dat is de jaarruimte. De berekening van de jaarruimte is grotendeels gebaseerd op je inkomen en de hoeveelheid pensioen dat je al opbouwt. Op de website van Brand New Day word je gevaagd enkele gegevens in te vullen zodat zij de berekening voor je kunnen maken. Je kunt ook telefonisch contact met hen opnemen als je er niet helemaal uit komt.
Je kunt overigens ook sparen voor je pensioen, dan krijg je precies hetzelfde fiscale voordeel. Naar mijn mening moet je echt overwegen om te beleggen voor je pensioen, maar weet dat de optie bestaat.
Lees ook: Hoeveel moet je sparen voor de studie van je kind?
4. Los je hypotheek af
Je hypotheek aflossen is bijna altijd een goed idee. Zeker als je hypotheekrente hoog is, dan is je rendement ook hoog.
Daarnaast profiteer je mogelijk van een lagere schuld-marktwaarde-verhouding (SMV). Dit betekent dat de waarde van de schuld ten opzichte van de waarde van de woning is gedaald en daardoor daalt het risico van de bank. Mogelijk krijg je dan korting op je hypotheekrente. Een paar tiendes waarschijnlijk, maar wel over je héle hypotheekbedrag, dus dat is heel fijn!
Het verhaal over de SMV werkt natuurlijk ook de andere kant op; als de waarde van je woning is gestegen kom je mogelijk ook in aanmerking voor rentekorting. Bel gewoon je bank en laat de medewerker kijken wat de voorwaarden voor jouw situatie zijn.
Allerlei voordelen dus. Realiseer je wel dat geld dat je eenmaal hebt afgelost er niet zomaar meer uitkomt.
5. Investeer in jezelf
Volg een cursus, leer jezelf nieuwe skills of doe ervaring op in werk buiten je reguliere werkzaamheden. Het is superbelangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen. Het houdt je scherp, actief, jong én interessanter voor de arbeidsmarkt.
Als je geen wens hebt om meer te leren op professioneel gebied doe dan eens iets anders leuks. Leer en vreemde taal, volg een wijncursus of doe een creatieve cursus bijvoorbeeld.
Lees ook: Zo maak je gebruik van het STAP-budget
6. Verduurzaam je woning
Er zijn veel manieren om je woning te verduurzamen. Je kunt zonnepanelen en dubbel glas laten plaatsen. En denk ook eens aan het isoleren van de muren, kruipruimte en het dak.
Ook wordt een (hybride) warmtepomp steeds haalbaarder door de hoge subsidie in combinatie met de hoge energietarieven. Al deze woningverbeteringen hebben rechtstreeks invloed op je energierekening. Fijn voor de wereld en voor je portemonnee.
7. Energiebesparende maatregelen
Door je energieverbuik te verlagen kun je veel geld besparen. Je energierekening verlagen kan door over te stappen van leverancier en je woning te verduurzamen. Maar ook door je gedrag aan te passen en ook door wat simpele, goedkope aanpassingen aan je woning te maken. Denk aan led-lampen of een brievenbusborstel. Er zijn meerdere dingen die je kunt doen om zowel je wooncomfort te verbeteren als je energieverbuik te verlagen.
8. Koop herbruikbare producten
Herbruikbare producten hoeven niet veel geld te kosten, dus die laten zich prima combineren met andere items op deze lijst. Zie hier een aantal ideeën om te besparen door duurzamere keuzes te maken. Ik hoop dat we massaal dit soort producten omarmen want dan tikken die kleine besparingen en verbeteringen opeens wél echt aan. Het is met afval en financiën wat dat betreft hetzelfde; heel vaak een klein beetje maakt uiteindelijk heel veel. Of het nou gaat om de opbouw van je vermogen, je uitgaven of de hoeveelheid afval die je produceert.
9. Bitcoin of andere cryptovaluta
Ik blijf van mening dat je hooguit een klein deel van je vermogen moet investeren in crypto. Op het moment van schrijven zijn de koersen net flink gezakt en dat kan een mooi instapmoment zijn. De koersen schieten alle kanten op en ik vind de toekomst wat cryptocurrency betreft onzeker. Daarentegen worden er gigantische rendementen gemaakt en dat heeft me getriggerd om mijn inleg iets te verhogen. Zelf koop ik crypto via Bitvavo. Bitvavo is een heel overzichtelijk platform en de transactiekosten zijn laag. Als je je verder wil verdiepen en/of voorbereiden kun je deze gratis cursus over crypto volgen.
10. Beleggen
Ik noemde al pensioenbeleggen, maar je kunt natuurlijk ook beleggen zonder er een specifiek doel aan te hangen. Als je goed gespreid belegt, bijvoorbeeld in Exchange Traded Funds (ETF’s), en een lange horizon hebt is het beleggingsrisico heel beperkt. Vind je het belangrijk om tegen zo laag mogelijke kosten te beleggen, kies dan voor DEGIRO. Een heel goed alternatief is Brand New Day. De kosten liggen een fractie hoger, maar daarentegen is het platform veel overzichtelijker en is het aanmeldproces makkelijker. Voorheen koos ik standaard voor de laagste kosten, maar ik merk dat ik nu vaker voor iets vaker voor het gemak van Brand New Day kies omdat het prijsverschil echt klein is.
Op deze pagina heb ik een korte review geplaatst over een aantal beleggingsplatforms zodat je snel en overzichtelijk kunt scannen welk platform bij je past..