10 tips om grip op je geld te krijgen

Het nieuwe jaar is net van start en dat is het perfecte moment om een frisse start te maken en met een schone lei te beginnen. Maar hoe zorg je er nou voor dat je het nieuwe jaar financieel goed gaat starten? Met onze tien tips weet je zeker dat jij een goede start maakt en in het nieuwe jaar jouw financiën helemaal op orde zult hebben.

Tip 1: Stel financiële doelen

Financiële doelen zijn de navigatiepunten voor een gezonde financiële toekomst. Deze doelen kunnen variëren van het opbouwen van een noodfonds tot het plannen van investeringen of het aflossen van schulden. Door specifieke, meetbare doelen te stellen, zoals het opzijzetten van een bepaald bedrag per maand of het afbetalen van een bepaalde schuld binnen een bepaalde termijn, heb je een duidelijk punt om naartoe te werken.

Tip 2: Stel een maandelijks budget op

Een budget is een soort routekaart voor je financiën. Door je inkomsten en uitgaven in kaart te brengen kun je bewuste keuzes maken over waar je geld naartoe gaat en weet je precies hoeveel je elke maand nodig hebt en wat er overblijft. Een maandbudget helpt je om te plannen en prioriteiten te stellen, waardoor je grip krijgt op je financiën en mogelijke ruimte creëert om meer te kunnen sparen en investeren.

Tip 3: Loop je abonnementen eens na

Het zou je verbazen hoeveel mensen abonnementen of lidmaatschappen hebben waar ze niet of nauwelijks gebruik van maken. Door deze te evalueren en onnodige abonnementen op te zeggen, kun je geld vrijmaken voor andere doelen. Het kan verrassend zijn hoeveel je kunt besparen door gewoon te schrappen wat je niet echt nodig hebt.

Tip 4: Bouw een noodfonds op

Een noodfonds is een financieel vangnet voor onvoorziene omstandigheden, zoals medische noodgevallen of plotselinge werkloosheid. Het opbouwen van een noodfonds met voldoende geld om drie tot zes maanden aan essentiële uitgaven te dekken, zorgt voor een hoop gemoedsrust en beschermt je tegen financiële stress tijdens onverwachte gebeurtenissen. Het is een belangrijke stap naar financiële stabiliteit, dus begin het nieuwe jaar met het opbouwen van dat noodfonds, zodat jou niets meer kan gebeuren.

Tip 5: Ga extra geld verdienen

Er zijn tal van manieren om extra inkomsten te genereren. Dit kan variëren van een bijbaan tot het verkopen van spullen die je niet gebruikt.

Ook is dit het perfecte moment om er werk van te maken om je huis te verhuren via Airbnb. Dit kun je doen tijdens vakanties, maar natuurlijk ook op andere momenten waarop jij gelegenheid hebt om je huis te verlaten. Alle tips voor het verhuren van je huis via Airbnb lees je hier.

Elke extra bron van inkomen kan bijdragen aan je financiële doelen en het opbouwen van een buffer voor onverwachte uitgaven. Dit zorgt weer voor meer financiële zekerheid en vrijheid, en dat slaapt toch een stuk lekkerder. Of het zorgt er gewoon voor dat die ene verre reis die je al zo lang op je wishlist hebt staan eindelijk eens kunt gaan maken!

Vergelijk je rijk

Tip 6: Investeer in kennis

Financiële kennis is een heel waardevol bezit. Door te investeren in kennis over financiën, investeringen en budgettering, vergroot je je capaciteit om verstandige financiële beslissingen te nemen en beter te begrijpen hoe je geld voor je kunt laten werken. Investeer in het nieuwe jaar dus eens in een leuke, interessante cursus over geld, want de kans is groot dat je deze investering op de lange termijn ruimschoots terug zult verdienen.

Tip 7: Kijk eens kritisch naar je verzekeringen

Bekijk je verzekeringspolissen eens kritisch om te zien of je al je dekkingen nog nodig hebt, of je niet onderverzekerd bent en of je geld kunt besparen door bijvoorbeeld verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken en over te stappen. Het is een saai klusje, maar je kunt al snel honderden euro’s per jaar besparen door regelmatig over te stappen en je verzekeringen eens goed onder de loep te nemen. Je persoonlijke situatie verandert steeds, dus je verzekeringsbehoeften ook.
Je kunt het nog makkelijker maken door een offerte aan te vragen bij de tussenpersoon waar Financequeen mee samenwerkt!

Tip 8: Plan grote uitgaven

Anticipeer op grote uitgaven door ze in je budget op te nemen en er verstandig voor te plannen. Probeer de grote uitgaven voor het komende jaar nu al in te schatten. Neem hierbij bijvoorbeeld je vakantie mee, eventuele medische kosten die je al kunt voorzien en kosten voor onderhoud aan of vervanging van je auto. Door hiervoor gespreid over het hele haar te sparen en te budgetteren, voorkom je dat deze uitgaven ineens een te grote druk leggen op je financiën.

Tip 9: Leer “nee” te zeggen

En dit geldt niet alleen tegen anderen, maar zeker ook tegen jezelf! Wees selectief in je uitgaven en vermijd impulsieve aankopen. Door bewust te zijn van je financiën en jezelf grenzen op te leggen, kun je jezelf beschermen tegen onnodige uitgaven en werken aan het behalen van je financiële doelen. Zie je iets wat je graag zou willen hebben? Bedenk dan eerst of je het nodig hebt, het je geld of tijd oplevert, of je er echt gelukkiger van gaat worden. Is het antwoord op al deze vragen nee? Koop het dan niet. Kun je het toch niet laten? Slaap er dan eerst eens een nachtje over. Vaak is de heftigste behoefte dan al een heel stuk gezakt.

Tip 10: Verdiep je in je pensioen

Het is nooit te vroeg om te beginnen met het plannen van je pensioen. Verhoog waar mogelijk je bijdragen aan je pensioenplan of onderzoek alternatieve manieren om voor je pensioen te sparen. Een goed pensioen is essentieel voor een comfortabel leven na je werkende jaren en door hier op tijd mee te beginnen heb je voldoende tijd om genoeg op te bouwen voor later.

Disclaimer

Dit artikel bevat affiliatelinks waardoor Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt als jij op die link klikt. Uiteraard heb jij hier geen nadeel van.

Deze blogs vind je vast ook interessant

Lucratief: besparen op vaste lasten
10 manieren om je energierekening te verlagen
Zo check je of je voldoende pensioen hebt
Waarom het hebben van financieel overzicht belangrijk is

Over Lydia

Lydia is makelaar van beroep en heeft twee jonge kinderen. Daarnaast werkt zij als tekstschrijver en belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële vrijheid. Ze heeft dus een passie voor financiën en voor vastgoed, en ze deelt haar kennis graag met anderen! De andere blogs van Lydia vind je hier.

Wil je meer Financequeen of Financequeen supporten?

Vind je Financequeen leuk en wil je ons op eenvoudige wijze supporten? De blogs bevatten geregeld affiliatelinks. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvangt Financequeen een kleine commissie. Uiteraard heb jij hier geen nadeel van. Ook kun je onze partnerlink gebruiken als je iets bij bol.com wilt bestellen. Alvast heel erg dank hiervoor!

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen