10 tips om je financiën te regelen als ZZP’er

Als ZZP’er werkt het regelen van je financiën meestal net even anders dan je persoonlijke geldzaken. Met deze 10 tips pak jij je financiën ook zakelijk financieel goed aan!

Open een geschikte zakelijke rekening.

Een zakelijke rekening verschilt op sommige punten van een persoonlijke rekening. Open daarom niet klakkeloos een rekening bij de eerste bank die in je opkomt, maar doe iets meer onderzoek.
Zakelijk bankieren is duurder dan privé bankieren. Zo betaal je vaak een vast bedrag per maand en veel banken rekenen daar bovenop een bedrag per transactie. Bijvoorbeeld voor elk bedrag dat je ontvangt én voor elk bedrag dat je betaalt. Dat kan flink oplopen, uiteraard vooral als er veel transacties plaatsvinden. Online een zakelijke rekening openen doe je overigens heel makkelijk en snel!

Houd zakelijk en privé gescheiden

Laat al je opdrachtgevers jou betalen op je zakelijke rekening. Betaal van deze rekening ook al je zakelijke kosten. Dit zorgt ervoor dat je direct overzicht hebt en later niet enorm veel tijd kwijt bent om zakelijke en privé-uitgaven uit elkaar te moeten filteren.

Lees ook eens: Dit zijn de verschillen tussen pensioenopbouw voor ZZP’ers en mensen in loondienst

Zet een goede boekhouding op

Of je wil of niet, bij ondernemen hoort boekhouden. Natuurlijk kun je dit uitbesteden, maar er zijn meerdere voordelen om het zelf te doen. Natuurlijk is het goedkoper en daarnaast helpt het je om grip te houden op de geldstromen in je bedrijf.
Zorg dat je eerst zelf goed snapt hoe het werkt, hoeveel tijd het kost en besteed het later eventueel uit aan een boekhouder.
Met dit pakket voer je heel eenvoudig zelf je boekhouding. Je hebt er volledig grip op en als je het nodig vindt kun je altijd nog een boekhouder inschakelen voor specifieke zaken als de jaarlijkse aangifte.

Track your finance

Breng routine aan in je administratie

Ook al heb je een fijn boekhoudprogramma, dan gaat de administratie helaas nog steeds niet helemaal vanzelf. Breng een routine aan die goed voor jou werkt. Bijvoorbeeld door wekelijks een uurtje aan je administratie te besteden.
Verstuur facturen en check of er nog openstaande facturen zijn en onderneem daar eventueel actie op. Upload ook de facturen van zakelijke kosten in je boekhoudprogramma, voor zover je dat niet al direct hebt gedaan.
Als je dit elke week doet, kost het je nauwelijks tijd en verlies je geen tijd aan het zoeken naar bonnen of ander gedoe omdat je niet meer precies weet hoe het zit.

Maak een potje voor de BTW-aangifte

De meeste ondernemers moeten BTW afdragen. Dit gebeurt elk kwartaal bij de BTW-aangifte. Reserveer hier 21% of 9% van je inkomsten voor.
Van de kosten die je maakt verreken je de BTW met de BTW die je af moet dragen. Als je standaard 21% voor BTW reserveert, houd je daar in de praktijk geld van over omdat de BTW die je moet betalen verrekend wordt met de BTW die je betaald hebt.

Lees ook eens: Zo zorg je voor voldoende geld om met pensioen te gaan

Reserveer voldoende geld voor de Belastingdienst

Nadat je de BTW en kosten van je inkomsten af hebt gehaald houd je de bruto winst over. Dit is het bedrag waar je belasting over moet betalen.
Zet standaard een percentage van je bruto winst opzij om later de belasting van te betalen. 40% is in de meeste gevallen ruim voldoende, wil je volledige zekerheid, zet dan 50% van je inkomsten opzij.
Online kun je templates vinden die precies voor jou berekenen wat het verwachte belastingpercentage is voor jouw situatie. Als (startend) ondernemer heb je mogelijk ook nog te maken met vrijstellingen zoals de MKB-winstvrijstelling en de ondernemers- en startersaftrek. Een precies percentage is daarom op voorhand lastig te geven.

Bouw een buffer op

Als ondernemer is het leven financieel onzekerder dan wanneer je in loondienst bent. Bouw daarom een buffer op waarmee je uitdagender tijden kunt overbruggen.
Uitdagender tijden kunnen zich zowel aan de inkomsten- als aan de uitgavenkant bevinden. Neem hierin verwachte uitgaven in de toekomst mee, maar ook kosten voor scholing bijvoorbeeld.

Maak een vast bedrag over naar je privérekening

Omdat zakelijke inkomsten maandelijks flink uiteen kunnen lopen moet je oppassen dat je privé-financiën niet te rommelig worden. Door maandelijks een vast bedrag over te maken naar je privérekening weet je voor je persoonlijke situatie precies waar je aan toe bent. Zo voorkom je dat je in de knoei komt met automatische incasso’s en weet je precies aar je aan toe bent. Je bootst de situatie in loondienst op deze manier na. Eventueel vul je dat nog aan met een extra bedrag per kwartaal of (half) jaar.

Sluit de juiste verzekeringen af

Verzekeringen die je privé hebt lopen geven zakelijk geen dekking, dus zal je zakelijk iets moeten regelen. Deze verzekeringen zijn mogelijk interessant voor ZZP’ers:

  • Aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven
  • Zakelijke rechtsbijstandsverzekering
  • Beroepsaansprakelijkheidsverzekering
  • Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Welke verzekeringen precies van toepassing verschilt per bedrijf. Het is afhankelijk van het type werkzaamheden, maar ook welke risico’s je wil nemen of juist uit wil sluiten.
Ben je op zoek naar een verzekeringsexpert? Dan kan ik Nando Smit van KMS Verzekeringen aanraden!

Denk zo snel mogelijk na over je pensioen

Als je je onderneming start is pensioen wellicht niet het eerste waar je aan denkt. Toch raad ik aan om hier zo snel mogelijk over na te denken. Maak een grove berekening zodat je weet hoe de vork in de steel zit. Daarna kun je een bewuste keuze maken om wel (eventueel deels) te starten met de opbouw van je pensioen of dit nog even uit te stellen. Realiseer je dat uitstellen betekent dat je een kortere periode hebt om rendement te maken en dat dit kan betekenen dat je meer geld moet inleggen.

Meer informatie over starten als ZZP’er lees je hier.

Deze blogs vind je vast ook interessant

Enquêtewebsites, welke zijn goed?
Waarom meer verdienen niet altijd beter is dan geld besparen
Dit is het geheim van succesvol beleggen
25 manieren om vandaag nog geld te besparen

Disclaimer

In dit artikel worden mogelijk affiliatelinks gebruikt waarvoor Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt.

Wil je meer Financequeen?

Volg Financequeen op Instagram, Tiktok of Facebook.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.




Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Gratis inpaklijst
Gratis inpaklijst




Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen