10 tips om rijk(er) te worden

Rijk worden, wie wil dat nou niet? Er zijn tal van manieren om rijk te worden en als je op social media kijkt, lijk je niet meer mee te doen als je niet rijk bent. Heel veel verhalen worden natuurlijk mooier gebracht dan ze daadwerkelijk zijn, de slechte verhalen worden nauwelijks verteld en een rijk leven lijkt niet altijd voor iedereen weggelegd. Toch is er een aantal tips die je kunt volgen om rijk(er) te worden.

Tip 1: Investeer in jezelf

Als je rijker wil worden, is het belangrijk om in jezelf te blijven investeren. Dit geldt zowel voor je kennis als voor je gezondheid. Beweeg en slaap voldoende en eet gezond, want je hebt niets aan een rijk leven als je niet gezond bent. Bovendien heb je waarschijnlijk meer energie als je gezonder bent. En die energie kun je nog weleens nodig hebben om financieel te groeien.
Investeer daarnaast in kennis. Met meer kennis heb je altijd meer mogelijkheden. Het schept meer en betere kansen op de arbeidsmarkt, wat je indirect rijker zal maken.
Die ontwikkeling kan direct gerelateerd zijn aan je werk, maar kun je ook zoeken op heel andere gebieden. Een cursus Spaans, bloemschikken of een theatercollege; je brein aan het werk zetten is altijd een goed idee. Het houdt je scherp en wie weet heb je er onverwachts in de toekomst nog iets aan.

Tip 2: Leg een noodfonds aan

Door te zorgen voor een noodfonds, ook wel een buffer genoemd, kun je veel geld besparen. Als je voldoende geld achter de hand hebt voor financiële tegenvallers, zoals een kapotte wasmachine, autopech of een vriezer die het begeeft, hoef je geen geld te lenen en niets op afbetaling te kopen. Hiermee kun je veel geld besparen, waardoor je sneller rijkt zult worden.
Bovendien kun je mogelijk minder verzekeringen afsluiten of voor een hoger eigen risico kiezen in ruil voor premiekorting. Een verzekering voor je fiets of smartphone is niet perse noodzakelijk. Als je voldoende buffer hebt kun je overwegen dit type verzekeringen achterwege te laten.

Tip 3: Laat je niet verleiden

Winkeliers proberen je constant te verleiden om zoveel mogelijk te kopen. Online advertenties, schreeuwende posters in bushokjes en aanbiedingen die je doen geloven dat je ze écht niet mag missen, we trappen er maar al te vaak in. Vaak zijn dit spullen die je echt niet nodig hebt. Zorg dus voor een flinke dosis doorzettingsvermogen en discipline, om al die verleidingen te kunnen weerstaan. Slaap er desnoods eerst een nachtje over voordat je tot een aankoop overgaat. Dit geldt zowel voor kleine als grote aankopen. Vaak lijkt iets de volgende dag al een stuk minder nodig of aantrekkelijk. Op deze manier kun je flink wat geld in je zak houden.
Schrijf je uit voor nieuwsbrieven, plak een ‘nee/nee of ja/nee-sticker’ op je brievenbus en ontvolg accounts op social media die continu koopjes met je delen.

 Tip 4: Stel een budget op en houd je hieraan

Een budget opstellen en je daaraan houden is ontzettend belangrijk als je geld over wil houden en rijk wil worden. Zorg dat je precies weet wat er elke maand binnenkomt en uitgaat en stel realistische budgetten op, waar je je ook echt aan houdt. Zo zul je ongetwijfeld minder geld uit gaan geven en meer geld overhouden. Een top tip voor wie rijker wil worden dus!

Tip 5: Zorg voor extra inkomen

Je kunt natuurlijk op je kosten besparen als je rijk wil worden, maar je kunt ook zorgen voor meer inkomen. Trek de stoute schoenen aan en vraag om loonsverhoging, of start een leuke side hustle. Besparen kan altijd maar in een beperkte mate, maar geld verdienen kan bijna oneindig. Hoe meer inkomen, hoe meer geld er is om opzij te zetten.

Tip 6: Voorkom leefstijlinflatie

Als je meer gaat verdienen, is het heel verleidelijk om ook meer uit te gaan geven. Een groter huis, een duurdere auto, vaker uiteten… Voordat je het weet vliegt dat geld weer de deur uit. Dat wordt ook wel leefstijlinflatie genoemd. Leefstijlinflatie slokt ongemerkt een heel groot deel van je inkomen op, waardoor je eigenlijk niets meer hebt aan dat extra inkomen als je rijker wil worden.

Tip 7: Bouw actief vermogen op

Een spaarrekening helpt je niet echt om je vermogen te laten groeien. Gebruik een spaarrekening voor je buffer, maar liever niet voor geld dat bedoeld is voor de lange termijn. Kies voor de lange termijn liever voor beleggingen, de de opbouw van aanvullend pensioen of het aflossen van je hypotheek.
Verdiep je goed in de mogelijkheden en kies welke vorm het beste bij jou(w situatie) past. Hier vind je alle blogs over de opbouw van vermogen die op Financequeen.nl zijn verschenen.

Tip 8: Ga voor kwaliteit

Als je iets nieuws nodig hebt, kies dan niet de goedkoopste optie, alleen maar om geld te besparen. Goedkoop is duurkoop wordt ook wel eens gezegd. Daarmee wordt bedoeld dat als je iets goedkoops koopt, wat niet zo lang meegaat, je het veel vaker moet vervangen en je uiteindelijk duurder uit bent. Koop dus kwalitatief goede producten, die lang meegaan. Daarmee bespaar je op de lange termijn veel geld.

Tip 9: Wees niet bang om fouten te maken

Fouten maken mag. Iedereen maakt fouten en je kunt er alleen maar van leren. Het is zonde om kansen te laten liggen, alleen maar omdat je bang bent om fouten te maken. Waag dus af en toe eens een gokje en spring in het diepe, want uiteindelijk komen juist uit nieuwe ervaringen de mooiste dingen voort.

Tip 10: Schrijf op waar je dankbaar voor bent

Een rijk leven is natuurlijk heel relatief. Wat de een rijk noemt, vindt de ander armoedig. En geld is lang niet het belangrijkste in het leven. Bedenk dus eens goed waar jij allemaal dankbaar voor bent in je leven. De kans is groot dat dat stiekem al heel veel is, wat niet eens met geld te koop is. Focus je op deze dingen, dan is de kans groot dat je jezelf al heel erg rijk voelt.

Deze blogs vind je vast ook interessant

Wat is FIRE? Zo word je financieel onafhankelijk
Wat is indexbeleggen?
12 manieren om duurzaam te besparen
Dit zijn de voordelen van beleggen op de lange termijn

Disclaimer

In dit artikel worden affiliatelinks gebruikt waarvoor Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt.

Wil je meer Financequeen?

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Over Lydia

Lydia is makelaar van beroep en heeft twee jonge kinderen. Daarnaast werkt zij als tekstschrijver en belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële vrijheid. Ze heeft dus een passie voor financiën en voor vastgoed, en ze deelt haar kennis graag met anderen! De andere blogs van Lydia vind je hier.

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen