9 tips om te besparen op de vermogensbelasting in box 3

Vermogensbelasting, vermogensrendementsheffing, box 3-belasting of spaartaks- het betekent allemaal hetzelfde. Eerlijk is eerlijk; het is een luxeprobleem: het betalen van vermogensbelasting. Je verkeert in de gelukkige omstandigheid dat je een mooie som vermogen bezit, maar je betaalt waarschijnlijk liever minder dan meer belasting.
Lees daarom mijn 8 tips om minder belasting in box 3 te betalen.

Welke vermogensbestanddelen vallen in box 3?

De belangrijkste bestanddelen van box 3 zijn spaargeld, beleggingen en woningen die niet de eigen woning zijn zoals bijvoorbeeld een vakantiehuisje of een beleggingspand. De eigen woning en bijbehorende hypotheek vallen in box 1 en daar betaal je dus geen vermogensbelasting over.

Hoe wordt de vermogensbelasting berekend?

In box 3 worden inkomsten uit sparen en beleggen belast. Elk jaar wordt op 1 januari gekeken hoeveel vermogen je in box 3 bezit. De stand van je vermogen tijdens de rest van het jaar doet er niet toe voor de vermogensbelasting.

De hoeveelheid vermogen bepaalt hoeveel belasting je betaalt. Er wordt niet gemeten wat je werkelijke rendement is, er wordt gerekend met een fictief rendement. De belastingdienst kijkt dus niet of je spaart tegen een minimale rente of dat je een grote klapper op de beurs maakt. Wel doet de belastingdienst een bepaalde aanname. Hoe hoger het vermogen, hoe meer je zal beleggen redeneren zij.

In de tabel hieronder zie je in de kolom rechts het werkelijke percentage belasting dat je betaalt.

Voor singles is de eerste €50.650 vrijgesteld van de vermogensbelasting, voor partners geldt het dubbele bedrag. Hoe hoger je vermogen, hoe hoger het percentage dat je moet betalen. Als je vermogen hoog genoeg is betaal je dus een mix van de percentages.

Dat het percentage oploopt komt door de aanname dat je meer gaat beleggen als je vermogen toeneemt.

tabel box 3 belasting

Hier komen mijn 10 tips om je vermogen te verlagen voor 1 januari zodat je volgend jaar minder vermogensbelasting betaalt.

Los extra af op je hypotheek

De waarde van je woning en de hoogte van je hypotheek vallen in box 1. Dit betekent dat de rente aftrekbaar is en er geen belasting geheven wordt over de waarde van de woning. Je kunt dus prima aflossen op je hypotheek om box 3 belasting te besparen, uiteraard alleen als het bij jouw persoonlijke situatie past. Let ook op dat er vaak een maximum bedrag geldt voor extra aflossingen. Ook verwerken banken dit niet meer in de laatste dagen van het jaar. Informeer bij je bank als je hiermee aan de slag wil.

Als je een (bank)spaarhypotheek hebt kun je hier in sommige gevallen een extra storting in doen. Dit kan heel interessant zijn. Bel je geldverstrekker om je te laten informeren over de mogelijkheden in jouw specifieke situatie.

Lees hier hoe je je hypotheeklasten omlaag kunt brengen zonder kosten

Betaal je zorgverzekering vooruit

Standaard betaal je de premie voor je zorgverzekering per maand, maar een jaarbetaling is ook mogelijk. Soms krijg je 1 of 2% korting op de premie. En als je zorgt dat je de premie voor 1 januari betaalt hoef je over dat bedrag geen box 3-belasting te betalen.

Lees hier waarom je je zorgverzekering ieder jaar moet willen bekijken inclusief stappenplan om over te stappen.

Grote aanschaf

Ben je van plan een grote aanschaf te doen dan kan het interessant zijn dit te doen voor het einde van het jaar. Koop uiteraard geen spullen die je anders niet zou kopen.

Doe een extra storting in je lijfrentepolis of bankspaarrekening voor pensioen

Vrijwel iedereen heeft een pensioengat. Zelfs als je werkgever een keurige pensioenregeling heeft is er meestal nog ruimte. Als je deze ruimte benut om extra pensioen op te bouwen in een lijfrentepolis of bankspaarrekening is de inleg aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Daarnaast is de opgebouwde waarde vrijgesteld van vermogensbelasting.

Lees hier alles over extra pensioenopbouw.

Schenk aan meerderjarige kinderen of een goed doel

Zijn je kinderen volwassen en wil je hen geld schenken, doet dit voor 1 januari zodat het bedrag van jouw rekening is op 1 januari. Als het vermogen van je kind boven de vrijstelling valt betaalt hij of zij vervolgens uiteraard ook vermogensbelasting. Het vermogen van minderjarige kinderen wordt opgeteld bij het vermogen van de ouders, dus hier kun je geen voordeel behalen in box 3.
Ook als je een goed doel wil steunen dan is dit een goed moment. Voor 1 januari overgemaakt betekent minder vermogensbelasting.

Contant geld en cadeaubonnen

Ieder jaar is een klein bedrag aan cash geld of cadeaubonnen vrijgesteld van de spaartaks. In 2021 is dit 560 euro (1.120 euro voor fiscaal partners). Je kunt dus ook hier wat belasting besparen door voor de jaarwisseling een bedrag cash in huis te halen en/of te investeren in cadeaubonnen. Overdrijf niet, de gevaren van veel cash zijn je vast bekend.

Een leuke tip voor cadeaubonnen is Wissel.nl. Hier verkopen mensen hun cadeaubonnen en kun jij ze tegen gereduceerd tarief inkopen. Als je toch al weet dat je komend jaar aankopen zal doen bij bol.com, Wehkamp of Ikea, dan kan het interessant zijn alvast een bon te scoren! Voor bol.com is helemaal handig want die bonnen kun je al uploaden in je account zonder ze uit te geven.

Betaal al je openstaande rekeningen en facturen (vooruit)

Het openstaande bedrag op je creditcard wordt aan het begin van de volgende maand geïncasseerd, je kunt dit pro-actief eerder betalen. Daarnaast heb je wellicht andere onbetaalde rekeningen liggen of je kunt vragen grote rekeningen die nog moeten komen eerder te mogen betalen.

Kleine uitgaven

Wil je het bedrag dat je aan vermogensbelasting moet betalen minimaliseren, dan kun je het uiteraard nog zoeken in de kleinere bedragen; gooi je auto vol met brandstof, laad je OV-chipkaart op en haal een voorraadje boodschappen en toiletartikelen in huis. Als je vaak post verstuurt haal dan alvast postzegels in huis.

Wacht met declareren

Misschien moet je nog declareren bij je zorgverzekering of je werkgever bijvoorbeeld. Door het iets uit te stellen staat het geld op 1 januari nog niet op je rekening.
Hetzelfde geldt voor het terugsturen van pakketjes naar webshops. Als het binnen de retourtermijn past scheelt het om even te wachten met terugsturen zodat je de terugbetaling na 1 januari ontvangt.

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen