10 tips om te besparen op je autoverzekering

Hoe kun je besparen op je autoverzekering? Met deze 10 tips breng jij deze maandelijkse kostenpost zeker naar beneden! Ga er heel even voor zitten en bespaar een fijn bedrag per maand waar je leukere dingen mee kunt doen.

*Update*

In deze blog leg ik uit hoe je een autoverzekering via internet vergelijkt en afsluit. Inmiddels heb ik een samenwerking met Nando van KMS Verzekeringen die ik zeker zou checken!

1 Soort dekking

Als je een auto bezit is het verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Deze minimale dekking kun je uitbreiden met extra vergoedingen. Binnen de autoverzekering bestaan er 3 soorten dekkingen.
De goedkoopste dekking is verplicht als je een auto bezit: de Wettelijke Aansprakelijkheid (WA). Bij deze dekking ben je alleen verzekerd voor schade die je aan anderen toebrengt. Schade aan je eigen auto door eigen schuld of een omgevallen boom bijvoorbeeld, wordt niet vergoed.
De middelste dekking is WA-beperkt casco. De extra dekkingen ten opzichte van WA zijn schade door hagelstenen, brand, storm, diefstal, glasschade of een aanrijding met loslopend wild. Schade aan je eigen auto door eigen schuld wordt ook hierbij niet vergoed.
De meest uitgebreide versie is de WA-volledig casco, in de volksmond allrisk genoemd. Hierbij is ook schade gedekt door eigen schuld.

Welke dekking je kiest hangt af van verschillende zaken af. Onder andere de leeftijd van het voertuig, de dagwaarde en jouw eigen risicobereidheid. De dagwaarde van het voertuig is hierbij de belangrijkste factor. Een dikke BMW van 7 jaar oud heeft namelijk een hogere dagwaarde dan een Renault Clio van 3 jaar oud.

Als je puur naar de leeftijd van het voertuig kijkt kun je als indicatie de volgende verdeling aanhouden:

Een auto tot 5 jaar oud verzeker je WA volledig casco.
Een auto van van 5 tot 9 jaar WA beperkt casco
Vanaf 9 jaar verzeker je de auto alleen WA.

Toen ik destijds mijn Kia Picanto van 2 jaar oud kocht verzekerde ik deze alleen WA. Ik verzeker zelden meer dan nodig. Door alle premies zo laag mogelijk te houden bespaar ik zoveel dat ik een grotere schade prima op kan vangen. In het geval van deze Kia van 2 jaar oud was mijn keuze verre van doorsnee, denk dus goed na over je eigen afweging. Kun en wil je een andere auto betalen als je auto gestolen wordt of zit je direct in je problemen?

2 Betaling per jaar

Over het algemeen wordt de premie voor de autoverzekering per maand geïncasseerd.
Bij sommige verzekeraars krijg je korting als je per jaar betaalt, dit kun je heel makkelijk checken als je een vergelijking maakt. Als je je auto binnen een jaar verkoopt krijg je de teveel betaalde premie overigens gewoon terug.

 3 Schadevrije jaren

Het aantal schadevrije jaren gebruiken verzekeraars om het risico te bepalen om jou als verzekerde te accepteren. Als je voor het eerst een autoverzekering afsluit is het antwoord niet verrassend en heel simpel; 0 jaar. Als je wel al een auto reed en het aantal schadevrije jaren niet weet dan kun je dat eventueel zien op de brief die je van je verzekeraar ontving als je autoverzekering al eerder afliep. Ook kun je je huidige verzekeraar bellen om dit te checken.
En anders kun je natuurlijk ook een schatting maken. In dat geval valt de daadwerkelijke premie mogelijk hoger of lager uit. De nieuwe verzekeraar checkt jouw schadevrije jaren bij roy-data, daar wordt deze informatie bijgehouden. Roy-data is helaas niet te raadplegen door consumenten. 

4 Korting bij tweede auto 

Als jij en je partner allebei een auto hebben, dan kan het de moeite lonen om deze beide bij dezelfde verzekeraar onder te brengen. Je kunt dan mogelijk gebruik maken van de ‘tweede gezinsauto-korting’.
De tweede auto krijgt dan dezelfde no-claim korting als de eerste auto. Schadevrije jaren worden niet overgenomen helaas.

5 ANWB-ledenkorting

Als lid van de ANWB krijg je korting op een verzekering van de ANWB. Vergeet dit zeker niet mee te nemen in de vergelijking bij autoverzekeraars. Je kunt dit gewoon invullen bij
Independer.

6 Hoger eigen risico

Als je een hoger eigen risico accepteert bij een schade krijg je mogelijk korting op je premie. Hierbij is een inschatting van je eigen rijkunsten natuurlijk handig om mee te wegen 😉 Ook hierbij geldt-als je de financiële middelen hebt om een eigen risico te betalen zou ik zeker overwegen om het eigen risico hoger in te stellen.

7 Betaal kleine schades zelf

Als je geld claimt op je allrisk-dekking daalt op enig moment je no claimkorting. Soms is het dan voordeliger om een kleine schade zelf te betalen, dan jarenlang een hogere premie. Hetzelfde geldt voor schades bij WA en WA beperkt casco als je schade aan een ander toebrengt. Als je bijvoorbeeld de kentekenplaat van iemand anders eraf rijdt is het waarschijnlijk goedkoper om dat zelf te betalen dan een terugval in schadevrije jaren te riskeren. Twijfel je hoe dit voor jou uitpakt, bel gerust je verzekeraar om hen mee te laten rekenen.

8 Aanvullende dekkingen

Naast de hoofdverzekering (WA, WA beperkt casco of WA volledig casco) kun je extra dekkingen toevoegen aan je autoverzekering. Op de site van
Independer kun je de toevoegen als je de verzekeraar geselecteerd hebt. Als je doorklikt naar de volgende pagina worden de opties getoond.

Ongevallenverzekering

Op het moment dat ik dit schrijf krijg je via Pricewise gratis een ongevallenverzekering.
Een ongevallenverzekering keert een vast bedrag uit bij blijvend letsel. In dit geval is dat 5.000 euro bij overlijden en maximaal 10.000 euro bij blijvende invaliditeit. Als gratis extra is dit natuurlijk helemaal prima. De uitkering bij invaliditeit wordt bepaald aan de hand van de Gliedertaxe-tabel. Een enigszins luguber lijstje waarop staat dat je 70% van de maximale uitkering krijgt als je een hand mist en 5% als je een oorschelp mist. Google op de hele lijst als je van dit soort lijstjes houdt 😉

Schadeverzekering inzittenden

Een uitgebreidere versie van de inzittendenverzekering is de schadeverzekering inzittenden. Deze verzekering keert de daadwerkelijke schade uit, inclusief inkomensverlies.
Omdat er naar de werkelijke kosten en gemiste inkomsten gekeken wordt heb je waarschijnlijk meer aan deze verzekering. Voorbeelden van vergoeding zijn: kleding die kapot is gegaan tijdens het ongeluk, eigen risico voor medische zorg die je hebt moeten betalen en een aanvulling op je inkomen als je een bepaalde tijd niet kunt werken.

Rechtsbijstandsverzekering

De rechtsbijstandsverzekering kan heel nuttig zijn omdat je in een ‘welles-nietes’-scenario terecht kunt komen bij een ongeval. Let op dat deze dekking ook bij je reguliere rechtsbijstandsverzekering kan zitten. Zou zonde zijn om dubbel te betalen.
In principe maakt het niet zoveel uit waar je deze dekking afsluit. Als onderdeel van je reguliere rechtsbijstandsverzekering, in de module verkeer, verzeker je het hele gezin waarbij bijvoorbeeld ook fietsongelukken verzekerd zijn. Als onderdeel van je autoverzekering verzeker je alleen het kenteken waar de autoverzekering op gesloten wordt.
Bij een WA volledig casco verzekering is deze optie minder van belang  omdat de verzekeraar dit al voor jou uit handen neemt. Als de ‘welles-nietes’-kwestie niet opgelost wordt kan het wel zijn dat je terugvalt in no-claimkorting.

9 Stap ieder jaar over

Net als bij de meeste vaste lasten, is het ook hierbij slim om ieder jaar je verzekering te vergelijken. Kleine moeite en grote kans op een besparing die elke maand weer terugkomt. Ook een paar bespaarde euro’s per maand tikken flink aan op de lange termijn.  Een besparing van een paar euro is een latte factor die elke maand terugkomt.

Zet na het overstappen een reminder in je agenda voor over een jaar zodat je geen korting laat liggen.

Lees ook: Zo helpt je agenda je geld besparen

10 Pechhulp

Let sowieso op dat je geen dubbele dekking hebt, bijvoorbeeld bij je verzekering en een abonnement bij de ANWB. Daarnaast moet je je realiseren als je gebruik maakt van Pechhulp via je autoverzekering dit geregistreerd wordt als een schade. Je hebt een geval van pech waarvoor je hulp inschakelt. Dit wordt als schade geregistreerd en dat gaat ten koste van je schadevrije jaren.  Om die reden zou ik deze dekking niet via de verzekeraar afsluiten, maar bij een aparte instantie zoals de Wegenwacht. En soms biedt de autodealer dit ook als service aan als je auto bij hen in onderhoud is.

 

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen