11 Tips voor duurzamere cadeaus

Kerst staat voor de deur en veel mensen geven dan graag cadeaus. Zó gezellig en attent al die cadeaus, maar iets minder fijn voor onze planeet. Bovendien zijn er zoveel mensen ‘die alles al hebben’. Hoe leuk is het dan om een duurzaam of duurzamer cadeau te geven?

Lees hieronder mijn 11 tips voor duurzame cadeaus.

Boeken met kennis over duurzaamheid

Mijn persoonlijke favoriet is De verborgen impact van Babette Porcelijn. Het boek heeft mij veel verrassende inzichten gegeven. Wat mij opviel is dat de impact van voedselverspilling veel groter is dan de impact van het gebruik van plastic. Dat is ook meteen de reden dat komkommers in de supermarkt vaak in plastic verpakt zijn.
Uiteraard zijn er nog veel meer boeken over
duurzame onderwerpen verschenen. Van minimalisme tot duurzamer reizen tot tips om je hoeveelheid afval te verminderen tot het duurzamer inrichten van je ruin.

Geef een ervaring in plaats van een product

Geef een museumkaart of een jaarkaart voor de favoriete dierentuin. Of een online abonnement of cadeaubon voor een streamingdienst voor films, luisterboeken, e-books of betaalde podcast. En een cadeaubon van het favoriete restaurant is nu ook een prachtig cadeau natuurlijk, helemaal nu de horeca zo hard geraakt is door de coronacrisis.

Boeken voor kids

Voor kinderen is het hartstikke goed en leuk om spelenderwijs met duurzamere keuzes op te groeien. Shane Kluivert heeft al eerder populaire kookboeken voor kinderen geschreven en nu is daar een vegetarische versie bijgekomen; Vega met Shane.
Het boek Dit is een goed gidsje, geschreven door duurzame lifestyle-expert en bestsellerauteur Marieke Eyskoot, lag afgelopen kerst bij ons onder de boom. Ik vind het een echte aanrader:
Met deze toptips kun je meteen aan de slag: thuis en op school, tijdens het eten en spelen, in de natuur en op reis. We gaan energie besparen, dieren redden en plastic opruimen. En slimmer shoppen, iedereen gelijk behandelen en zelf bepalen hoe we eruitzien. Zo zorg jij voor een schoner milieu en aardiger aarde. Hoe goed is dat? En het wordt nog beter! Want de dingen die je kan doen zijn niet alleen fijn voor de wereld, ze zijn ook nog eens leuk voor jou.

Energie besparen

Nu de energieprijzen de pan uit rijzen zijn steeds meer mensen geïnteresseerd om energie te besparen. Hoe leuk is het om iemand daarmee te helpen? Denk aan drogerballen waardoor de droogtijd aanzienlijk verkort wordt. Of dit apparaatje waarmee je het energieverbruik per apparaat kunt aflezen.
Met een stekkerblok zet je een groep apparaten ‘s nachts eenvoudig uit waardoor je sluipverbruik vermindert.
Fans van lang douchen gaan dat helaas flink merken op de energierekening. Een douchecoach kan uitkomst bieden om de douchetijd te beperken.

Geef iets nuttigs of iets dat al op de planning stond voor de ontvanger

Geef een bijdrage aan plannen die er toch al waren. Een cadeaubon of daadwerkelijk een cadeau voor de tuin of het huis dat opgeknapt gaat worden. Een bijdrage aan iemands hobby of reisplannen. Bedenk iets wat de ontvanger toch zelf al zou kopen, maar wat evengoed leuk is om als cadeau te krijgen.

Lekker luxe voedsel

Zoek naar borrelpakket of thuisdinerbox-er zijn zoveel initiatieven op dit moment waarbij het weer een win-win situatie is; leuk voor de ontvanger en je steunt de horeca-ondernemer. Of kies voor een uitgebreid chocolade- of notenpakket.

Duurzamere tuin

Nu meer en meer mensen hun tuin lekker onderhoudsvrij vol tegels en kunstgras leggen (guilty!) heeft het ecosysteem het steeds zwaarder te verduren.
Geef plantjes of zaden waar bijen en vlinders graag op af komen. Of een startpakket om een moes- of kruidentuin te beginnen. Of kies voor een insectenhotel, regenton of maak compost van GFT met een wormenbak.

Zelfgemaakt

Omdat het meestal gaat om de aandacht die je aan de ontvanger wil geven of de liefde die je wil tonen kun je ook kiezen voor een zelfgemaakt cadeau. Ben je een goede kok of bakker, superhandig of creatief, dan zie ik opties. Of denk aan een tegoedbon om op te passen of iemand te helpen met klusjes in huis.

Vegan

Geef inspiratie om (vaker) vegetarisch of veganistisch te koken met een
kookboek met vega(n) recepten.

Vervangers van wegwerpproducten

Er zijn zoveel mogelijkheden om het gebruik van wegwerpproducten te verminderen. In de badkamer ben ik zelf al overgestapt op Bamboozy herbruikbare wattenschijfjes en herbruikbare bamboe wattenstaafjes. Beide producten zijn mooi verpakt in duurzame verpakkingen en doen hun werk meer dan prima. Bovendien geven ze een goed gevoel- het herinnert me elke dag aan de duurzamere keuzes die ik maak en dat geeft steeds weer een goed gevoel.
Andere duurzame keuzes kunnen een uitwisbaar notitieboek of
Dopper thermosfles zijn.

Afvalgrijper

Sinds een half jaar ben ik een enthousiast gebruiker van de afvalgrijper. Ik vind het schokkend om te zien hoeveel vuil er op straat ligt. Bovendien houd ik van wandelen- een perfecte combinatie! En deze combinatie blijkt ook nog eens een naam te hebben; plandelen. Het is de slow-variant van plogging.

Ik hoop dat er inspiratie bij zit voor je. Als je nog een suggestie hebt voor een duurzaam cadeau hoor ik het heel graag!

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen