12 Manieren om duurzaam te besparen

Zowel duurzaamheid als besparen zijn momenteel voor veel mensen een belangrijk onderwerp. En laten deze twee nu perfect met elkaar te combineren zijn! Er zijn talloze manieren te bedenken om duurzaam te besparen. Weet jij niet zo goed waar je moet beginnen of wat je kunt doen om te besparen én duurzamer te leven? Vandaag geven we je 12 duurzame manieren om te besparen.

Tip 1: Ga over op energiezuinige verlichting

Het vervangen van traditionele gloeilampen door energiezuinige LED-lampen is een slimme zet als je duurzaam wil besparen. LED-lampen gaan veel langer mee en verbruiken aanzienlijk minder energie. Hoewel ze in de aanschaf wat duurder zijn, zal deze investering uiteindelijk leiden tot aanzienlijke besparingen op je energierekening op de lange termijn en het vermindert ook nog eens je ecologische voetafdruk.

Tip 2: Gebruik energiezuinige apparaten

Het upgraden van je oude apparatuur naar energiezuinige apparaten met een hoog energielabel is een investering die zichzelf zal terugverdienen. Nieuwere apparaten met een hoog energielabel verbruiken minder elektriciteit, waardoor je niet alleen geld bespaart, maar ook een positieve impact hebt op het milieu.

Tip 3: Unplug apparaten

Apparaten in stand-by modus verbruiken nog steeds energie, dus het is verstandig om stekkers uit het stopcontact te halen wanneer je ze niet gebruikt. Deze eenvoudige handeling kan sluipverbruik verminderen en je energierekening verlagen.
Ook kun je kiezen voor een schakelaar met aan/uitknop. Je zet dan met één klik bijvoorbeeld je televisie en bijbehorende apparatuur uit.

Tip 4: Bespaar water

Het installeren van waterbesparende kranen en douchekoppen helpt bij het verminderen van je waterverbruik. Repareer lekkende kranen ook altijd meteen, want een druppende kraan betekent natuurlijk dat er water verspild wordt. Door bewust om te gaan met je watergebruik, kun je zowel schoon drinkwater als geld besparen. In deze blog lees je veel meer tips om je waterverbruik te verminderen.

Tip 5: Composteren

Het omzetten van organisch afval in compost is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je tuin. Groente- en fruitresten kunnen worden omgezet in waardevolle compost die heel goed is voor je tuin. Het vermindert niet alleen afval, maar het verrijkt ook de bodem op een natuurlijke manier. Bovendien hoef je geen kunstmest meer te kopen als je je eigen compost maakt.

Tip 6: Zorg voor je eigen boodschappentas

Door herbruikbare tassen te gebruiken tijdens het boodschappen doen of shoppen, beperk je het gebruik van plastic wegwerptassen. Herbruikbare tassen zijn een stuk duurzamer en verminderen de hoeveelheid plastic afval op onze planeet. Bovendien kost een plastic tas al snel 20 tot 50 cent, die je hiermee mooi bespaart.

Tip 7: Kies voor lokaal voedsel

Kiezen voor voedsel dat lokaal geproduceerd is, vermindert de afstand die voedsel moet afleggen om op je bord te komen. Dit resulteert in lagere transportkosten en uitstoot en is daardoor beter voor het milieu en vaak een stuk goedkoper.
Net als eten in de seizoenen; een grote stap voorwaarts qua duurzaamheid en besparen op je boodschappen!

Tip 8: Eet eens wat vaker vegetarisch

Het verminderen van je vleesconsumptie, zelfs als het maar één of twee dagen per week is, kan een grote impact hebben op het milieu én op je portemonnee. Vleesproductie heeft een aanzienlijke ecologische voetafdruk en vlees is ook nog eens een van de duurste items op je boodschappenlijstje, dus door regelmatig te kiezen voor vegetarische opties kun je flink besparen op je boodschappenbudget en meteen het milieu een handje helpen.

Lees ook eens: Verminder afval en bespaar veel geld

Tip 9: Laat de auto wat vaker staan

Dit weten we allemaal eigenlijk wel, maar het is zo lekker makkelijk om de auto te pakken. Fietsen of lopen is gezond, gratis en ook nog eens stukken beter voor het milieu. Is de afstand te ver? Overweeg dan eens wat vaker het openbaar vervoer te kiezen. Dit is veel duurzamer, want die treinen en bussen rijden immers toch al, en als je tijdens daluren reist zijn er ook nog eens regelmatig leuke aanbiedingen te vinden.

Vergelijk je rijk

Tip 10: Kies vaker voor tweedehands

Het kopen van tweedehands spullen of kleding en gebruikte items een tweede leven geven is een hele mooie manier om de vraag naar nieuwe productie te verminderen. Het kopen van tweedehands items is goedkoper, vermindert bergen afval en is dus veel beter voor het milieu. Er zijn genoeg leuke kringloopwinkels te vinden en ook online shop je heel makkelijk tweedehands items, bijvoorbeeld op Vinted of Marktplaats. En eerlijk is eerlijk, het voelt toch ook een beetje als schat zoeken, dus het is ook nog eens heel leuk om te doen!

Tip 11: Zet de verwarming een graadje lager

Het klinkt een beetje afgezaagd, maar het heeft wel echt effect: zet de verwarming eens een graadje lager. Trek een warme trui en lekkere dikke sokken aan en zorg dat er voor ’s avonds een fijne deken klaarligt. Dit kan hartstikke gezellig en comfortabel zijn en op deze manier kun je heel makkelijk op je energierekening besparen. En natuurlijk is het ook nog eens lekker duurzaam. Win-win dus!

Tip 12: Kweek je eigen groente en fruit

Het kweken van je eigen groenten, fruit en is heel leuk en geeft veel voldoening. Je hoeft er echt geen grote tuin voor te hebben, sterker nog, het kan ook prima op een balkon. Zelf producten kweken is goed voor het milieu, want die courgette hoeft niet helemaal vervoerd te worden voordat hij op je bord belandt. En het is ook nog eens heel goedkoop. Want om het bij hetzelfde voorbeeld van die courgette te houden: voor de prijs van twee courgettes in de supermarkt koop je een plantje waar je de hele zomer courgettes af kunt halen.

Zo zie je maar dat er tal van manieren zijn om duurzaam te besparen. Dit zijn slechts enkele tips, als je goed nadenkt kun je er vast nog veel meer verzinnen!

Disclaimer

Dit artikel bevat affiliatelinks waardoor Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt als jij op die link klikt. Uiteraard heb jij hier geen nadeel van.

Deze blogs vind je vast ook interessant

Lucratief: besparen op vaste lasten
Impackt-app: spaar punten met het inleveren van afval
Stappenplan om je pensioen structureel goed te regelen
Besparen op verzorgingsproducten doe je zo

Over Lydia

Lydia is makelaar van beroep en heeft twee jonge kinderen. Daarnaast werkt zij als tekstschrijver en belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële vrijheid. Ze heeft dus een passie voor financiën en voor vastgoed, en ze deelt haar kennis graag met anderen! De andere blogs van Lydia vind je hier.

Wil je meer Financequeen of Financequeen supporten?

Vind je Financequeen leuk en wil je ons op eenvoudige wijze supporten? De blogs bevatten geregeld affiliatelinks. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvangt Financequeen een kleine commissie. Uiteraard heb jij hier geen nadeel van. Ook kun je onze partnerlink gebruiken als je iets bij bol.com wilt bestellen. Alvast heel erg dank hiervoor!

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Gratis inpaklijst
Gratis inpaklijst
Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen