15 slimme inpaktips voor de vakantie

Slim inpakken voor de vakantie, of een andere reis, kan op meerdere manieren. Door ruimte te besparen of juist gewicht, door spullen schoon te houden of door het gewoon overzichtelijk te organiseren.

Gebruik een inpaklijst

Met stip op 1: een inpaklijst. Deze kun je natuurlijk online vinden, maar die zijn niet speciaal voor jou gemaakt en werken dus ook maar beperkt. Zelf maakte ik jaren geleden een inpaklijst in excel met daarin meerdere kolommen voor verschillende vakanties. Zo is er een kolom wintersport, een kolom kamperen en daarnaast kolommen voor kleding en overige artikelen.

Wil je deze inpaklijst gratis ontvangen, schrijf je dan in voor de Financequeen-nieuwsbrief en ontvang de lijst automatisch in je mailbox.

Je past de lijst eenvoudig aan aan je eigen behoeftes. Inpakken kost je op deze manier véél minder headspace en je vergeet geen spullen meer die je dan op je bestemming moet kopen.

Vergelijk je Rijk banner

Gebruik kleine verpakkingen

Zeker als je met het vliegtuig reist, is het gebruik van kleine verpakkingen voor verzorgingsproducten een aanrader! Zelf spaar ik alle monstertjes, die bij mij voorbij komen, op. Als ik op vakantie ga, haal ik die toilettas tevoorschijn en haal ik eruit wat ik nodig heb.
Het neemt veel minder ruimte in, het mag mee in je handbagage, het scheelt geld (want gratis gekregen) en voorkomt verspilling (hallo Linda magazine met elke maand tig proefmonsters)
Heb je geen proefmonsters, of gebruik je liever je eigen producten, dan kun je reisflacons gebruiken. Dat doe ik zelf ook en je kunt ze prima hergebruiken.
Het aanschaffen van mini-producten beperk ik zelf zoveel mogelijk. Ze zijn relatief duur en voor een hele vakantie vaak niet groot genoeg.
Als je vanaf Schiphol vertrekt mag je wel fullsize producten in je handbagage vervoeren, omdat Schiphol geavanceerde scanners heeft. Op de terugweg is dit zelden het geval. Een product als zonnebrandcrème kun je op die manier wel meenemen omdat een grote fles vaak wel op gaat.

Rol je kleding op

In plaats van je kleding netjes opvouwen kun je er ook voor kiezen je kleding op te rollen. Het bespaart een hoop ruimte en gaat ook nog eens een stuk sneller!

Gebruik loze ruimte

Er is altijd loze ruimte te vinden waar je nog spullen in kunt stoppen. In je koffer kan dat gaan om schoenen of de cups van je beha. Prima plekken om sokken en ondergoed in te proppen.
In de kofferbak van de auto kun je vaak veel spullen kwijt onder de ‘kofferbakmat’ en in de ‘zijwangen’.

Track your finance

Denk na over je leesvoer

Veel mensen zijn dol op lezen, zeker tijdens de vakantie! Als je veel boeken leest kan een e-reader je enorm veel ruimte schelen. Wellicht is er ook een mogelijkheid om boeken te lenen in de boekenkast van je accommodatie.
Tip: je kunt Bookbeat nu 90 dagen gratis uitproberen. Daarmee lees en je luister je boeken via je telefoon of tablet.

Gebruik bagage-organizers

Door bagage-organizers te gebruiken houd je de hoeveelheid bagage makkelijker in toom. Zeker als je gaat backpacken en de hoeveelheid bagage standaard een uitdaging is. Maar ook als je met handbagage wil reizen kan dit een uitkomst zijn. Het houdt je spullen goed bij elkaar en tegelijk goed georganiseerd.

Voeg losse spullen samen

Kleine spullen, zoals opladers, bewaar je in een zijvak van je koffer. Of je voegt het juist samen met andere kleine spullen in een toilettas of canvas-tasje dat je later weer gebruikt als je op locatie bent.

Pak je spelletjes uit

Als je, net als ik, gek bent op spelletjes, is het heerlijk om die mee te nemen op vakantie. Ze nemen ongemerkt alleen een hoop ruimte in. Ik los dat op door de spelletjes uit te pakken.
Zo heb ik een ziplock-zakje met dobbelstenen, pennen en scoreblokken van mijn favoriete spel Keer op Keer (1 en 2) en Yahtzee. Daarnaast neem ik verschillende sets kaarten mee. Natuurlijk gewone speelkaarten, maar ook Beverbende. Elastiekje om het stapeltje kaarten en de ruimtebesparing is gerealiseerd.

Neem niet teveel mee

Dit blijft voor velen een uitdaging. Wie komt er niet standaard thuis met een halve koffer schone kleding?! Leer daarvan en pas de inpaklijst van tip 1 hier op aan.
Denk daarnaast echt even goed na over je bestemming, je activiteiten en het verwachte weer. Zorg daarnaast voor outfits die je goed kunt combineren.

Laat ruimte vrij voor aankopen

Als je propvol vertrekt kun je niks meer meenemen vanaf je bestemming. Dit kun je voorkomen door wat ruimte over te laten, maar ook door spullen achter te laten op je vakantie-adres. Tijdschriften of lege verzorgingsproducten bijvoorbeeld.

Gebruik je handbagage optimaal

Steeds meer luchtvaartmaatschappijen rekenen geld voor het meenemen van een klein koffertje als handbagage. Een kleine handtas mag vaak nog wel. En zo klein is klein eigenlijk niet. Vaak gaat het om een klein formaat sporttas en daar kun je behoorlijk wat in kwijt.
Neem voor je vakantie een moment om goed na te denken over je bagage en vroeg je af hoeveel je echt nodig hebt. Als je met meerdere mensen reist, combineer dan slim. Twee grote koffers voor een gezin van vier. Of beperk de bagage voor een groep vrienden door af te stemmen wie wat meeneemt. Zonde als er allerlei spullen (drie)dubbel meegaan.

Banner 728x90

Bewaar belangrijke spullen in je handbagage

Je zal de eerste niet zijn waarvan de bagage niet aankomt op bestemming. Houd er rekening mee dat je een paar dagen op je bagage moet wachten.
Stop daarom de belangrijkste spullen in je handbagage. Uiteraard medicijnen en belangrijke documenten. Maar eventueel ook een zwembroek, tandenborstel, schoon ondergoed en schoon t-shirt.
Gelukkig gebeurt het niet vaak, maar als je de sjaak bent ben je dolblij dat je een paar spullen bij de hand hebt.

Pak je kofferbak slim in

Met een heel gezin met de auto op vakantie geeft ook voldoende uitdaging met inpakken. Gebruik in dit geval zeker geen koffers maar kies voor tassen waarmee je kunt proppen.
Zelf gebruik ik ook vaak big shoppers van de supermarkt. Daardoor worden de tassen kleiner, wat makkelijker inpakt dan een paar grote tassen, en de bagage is gelijk goed georganiseerd.
Badlakens nemen veel ruimte in. Je kunt ervoor kiezen die niet in te pakken, maar los over de bagage in de kofferbak of over de stoelen te leggen.

Bereid de autorit voor

Wij hebben standaard een rol pedaalemmerzakken in een deurpost liggen. Handig voor vuilnis én bij wagenziekte.
Heb je iemand in de auto die vaker last heeft van wagenziekte, regel dan tabletjes die wagenziekte voorkomen. Ook hebben wij standaard billendoekjes in de auto. Altijd handig als er gegeten of geknoeid wordt. Net als handgel, ook ideaal tijdens lange autoritten.

Bespaar ruimte door vacuüm te verpakken

Door je kleding vacuüm te verpakken bespaar je niet perse gewicht, maar wel veel ruimte! Ideaal voor de volumineuze wintersportkleding, maar ook om net wat meer spullen in dat kleine koffertje te stoppen.
Je hebt vacuümzakken die je met een pompje vacuüm zuigt en waar je een stofzuiger voor nodig hebt.

Deze blogs vind je vast ook interessant

Enquêtewebsites, welke zijn goed?
Zo bespaar je op vliegtickets
Zo spaar je een vakantie bij elkaar
9x besparen op vakantie

Disclaimer

In dit artikel worden mogelijk affiliatelinks gebruikt waarvoor Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt.

Wil je meer Financequeen?

Volg Financequeen op Instagram, Tiktok of Facebook.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Gratis inpaklijst
Gratis inpaklijst
Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen