16 niet standaard tips om te besparen op je boodschappen

Naast de vaste lasten zijn boodschappen meestal de grootste kostenpost van een huishouden. Het is zo verleidelijk om alles in je winkelmandje te gooien en nergens over na te denken. Toch kan het de moeite waard zijn om iets meer na te denken over je maaltijden en boodschappen. Hiermee kun je forse bedragen besparen waar je veel leukere dingen mee kunt doen. Ik deel mijn 16 beste tips hieronder.

Anti-verspilling

Supermarkten hebben steeds vaker anti-verspilling koelingen waar producten staan met vandaag als uiterste houdbaarheidsdatum. Zuivel of salami bijvoorbeeld eet ik gerust de dagen erna nog. En je kunt hier natuurlijk je avondmaaltijd scoren voor dezelfde dag. Sommige supermarkten stoppen de producten ’s morgens in deze bak, andere ’s avonds. Kijk eens hoe dat in jouw supermarkt werkt.
Stop het vlees in de vriezer of verwerk de producten direct tot een maaltijd zoals een stamppot en vries het in.
En bij Albert Heijn kun je producten met een 35% sticker combineren met een eventuele lopende aanbieding zoals 1+1 gratis.

Welke supermarkt is voor jou het goedkoopst?

Het goedkoopst ben je natuurlijk uit als je elke week 8 supermarkten en drogisterijen langsgaat. Petje af voor de mensen die dit op (moeten) kunnen brengen, toch denk ik dat de meeste mensen hier niet voor kiezen. In dat geval is het wel handig om uit te zoeken welke supermarkt in jouw situatie het goedkoopst is. Er bestaan natuurlijk allerlei consumententests die een beeld geven welke supermarkt het goedkoopst is. Toch is dat automatisch de goedkoopste supermarkt voor jou, alles hangt af van jouw persoonlijke keuzes.
Maak eens een lijstje van producten die je vrijwel wekelijks koopt. Fruit, zuivel, broodbeleg, frisdrank en rauwkost bijvoorbeeld. Doe voor deze ‘basislijst’ eens onderzoek bij enkele supermarkten die bij jou in de buurt zijn. Voor sommige supermarkten kan dit ook online. Zo weet je welke supermarkt voor jou het goedkoopst is.
En als bijvoorbeeld een Albert Heijn en Lidl naast elkaar zitten, kun je een boodschappenlijstje in de app van Albert Heijn maken. Je hebt alle prijzen paraat en start bij de Lidl waar je alles koopt dat bij de Lidl goedkoper is. De rest haal je bij Albert Heijn.

Voorgesneden producten

Voorgesneden groente, fruit, aardappels en vlees- het is allemaal veel duurder dan als je het zelf snijdt. Het is een euro hier en een euro daar, maar dat tikt uiteindelijk flink aan. Als je nu alles voorgesneden koopt kun je zomaar €20 per week besparen. Voorgesneden producten zijn ook veel minder lang houdbaar, dus daar ligt ook een kans op besparing. Lees ook eens mijn blog over de latte factor waar ik de kracht van kleine bedragen uitleg.

Plan je maaltijden vooruit

Bedenk je menu voor een hele week en doe alle boodschappen in een keer, eventueel met een extra stop voor wat verse producten. Maak een lijstje en check vooraf je voorraadkast en koelkast. Je kunt ook extra grote porties koken zodat je meteen een maaltijd maakt voor een andere keer.

Lees ook: Minder voedsel verspillen- zo doe je dat

Koop lokaal

Er bestaan steeds meer initiatieven om rechtstreeks bij boeren te kopen. Kijk eens of je bij jou in de buurt vlees, zuivel en kaas bij de boer kunt kopen. Hoe korter de keten hoe lager de prijs die jij betaalt.

Too good 2 go

De ‘Too good to go’-app is bedacht om voedselverspilling tegen te gaan en is echt fantastisch! Je koopt een ‘magic box’, bijvoorbeeld van een supermarkt, bakker of hotel. Binnen het aangegeven tijdvak haal je de box op en red je een box vol producten van de vuilnisbak. Dit is niet alleen perfect tegen verspilling, maar ook heel fijn voor je portemonnee! De groentebox van de Lidl is zelfs zo populair dat die altijd binnen 2 minuten uitverkocht is.
Veel van deze producten kun je in de vriezer stoppen en al het andere eet je gewoon zo snel mogelijk op of bereid je alvast tot een maaltijd die je invriest. Goed gevoel en vollere portemonnee gegarandeerd.

Koop grote verpakkingen

Koop grote verpakkingen van producten die je vaak gebruikt. Wasmiddel, rijst, muesli en aardappels bijvoorbeeld. De prijs is relatief zoveel lager dan van kleinere verpakkingen.

Lees ook: Zo verlaag je je energieverbruik tijdens het koken

 Eet producten in het seizoen

Als je producten uit het seizoen eet bespaar je niet alleen geld, je bent ook veel duurzamer bezig. Hier kun je recepten selecteren per seizoen.
Hier vind je een lijst producten die per maand in het seizoen zijn.

Prijs per kilo

Hetzelfde product van verschillende merken heeft weleens een andere inhoud of hoeveelheid per verpakking. Als je deze goed wil vergelijken, kijk dan naar de prijs per kilo. Die staat altijd op het kaartje op het schap.

Voordeelmuis

Wil je van een specifiek product weten of het ergens in de aanbieding is kijk dan op Voordeelmuis.nl. Dit doe ik zelf weleens bij duurdere producten zoals bier of koffiecups.

Koop aanbiedingen groot in

Is er een goede aanbieding voor een favoriet houdbaar product koop dan wat meer in. Voor pasta en pindakaas betaal ik bijvoorbeeld nooit de volle prijs.

bol.com

bol.com heeft regelmatig goede bulkaanbiedingen voor drogisterij-artikelen zoals wc-papier, luiers en shampoo. Het kan de moeite lonen dit in de gaten te houden. Zeker als je bol.com-bonnen koopt via Wissel.nl dan krijg je standaard nog 5% extra korting.

Lees ook: Besparen op online shoppen- zo doe je dat

Rood-groen-oranje

Wil je besparen op je boodschappen maar heb je geen idee wat je anders zou kunnen doen. Bewaar je kassabonnen eens en streep alle producten af met groen, oranje of rood. Groen is voor een noodzakelijk product, bijvoorbeeld appels. Oranje is voor een noodzakelijk product dat goedkoper kan zoals voorgesneden sla. En rood is voor luxe producten zoals frisdrank en snoep. Je hoort mij niet zeggen dat je alleen maar noodzakelijke producten moet kopen hoor, zeker niet. Maar dit geeft je wel een goed overzicht om bewuste keuzes te maken waar je geld naartoe gaat. Koop je liever meer luxe producten in de supermarkt of een extra kledingstuk, kies wat jij belangrijk vindt.

Competitie

Weet je hoe je kunt besparen, maar kun je het niet opbrengen om actie te ondernemen? Maak er een competitie van met een vriendin of met je partner. Stel direct een doel voor het bedrag dat je bespaart en geniet van een heerlijk dagje naar de sauna bijvoorbeeld. Je kunt nu ook al voor leuke doelen sparen die je na de lockdown gaat verzilveren. Of trakteer jezelf op een boek, gadget of nieuwe kleding. Dan beloon je jezelf direct voor je bewustere keuzes.

Verminder verleidingen

Een supermarkt is een verleidingenparadijs. Hoe langer je daar rondloopt hoe meer tijd er is om je te verleiden. Ga boodschappen doen met een tijdslimiet (en een boodschappenlijstje!) en race die supermarkt door. Je bent niet alleen sneller klaar, het bedrag dat je moet afrekenen is ook gegarandeerd lager.
Of overweeg je boodschappen online te bestellen. Dat voorkomt een hoop verleidingen.

Bevroren in plaats van vers

Veel groenten en fruit kun je ook bevroren kopen. Vaak zijn die zelfs nog gezonder dan verse producten! Dat komt omdat de periode tussen de pluk en het invriezen veel korter is dan de reis die een vers product aflegt. Diepvriesproducten zijn over het algemeen veel goedkoper.

 

 

 

 

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen