3 bezwaren om te beleggen weerlegd

Ik ben fan van beleggen. Het is een makkelijke manier om je vermogen te laten groeien. Natuurlijk wel door bepaalde zaken in acht te nemen zodat je het risico beperkt. En toch beleggen veel mensen niet omdat ze allerlei bezwaren hebben om te starten met beleggen. Zo zonde! Want hoe eerder je ermee begint, hoe interessanter het is. Daarom weerleg ik met liefde je bezwaren om te beginnen met beleggen.

Bezwaar 1: het is ingewikkeld

Je kunt beleggen zo ingewikkeld maken als je zelf wil. Je kunt actief handelen en zelf bepalen welke aandelen je koopt en welke niet. Ook kun je de risico’s die je neemt afdekken door opties te kopen. Of juist speculeren door losse opties te kopen. Als je zelf een portefeuille op wil bouwen, en dus actief wil beleggen, raad ik je aan om je goed voor te bereiden voordat je begint.

De actieve belegger moet, om het goed te doen, op de hoogte zijn van macro-economische ontwikkelingen en onderzoek doen naar bedrijven voordat er mogelijk geïnvesteerd wordt.

Het alternatief is dat je kiest voor passief indexbeleggen, net zoals ik. Dat betekent dat ik mijn geld investeer in indexfondsen. Een indexfonds koopt aandelen van duizenden bedrijven en jij krijgt een microstukje van elk aandeel. Hoe meer geld je inlegt, hoe groter jouw eigendom per aandeel wordt natuurlijk.

Binnen zo’n indexfonds is er niemand die zich afvraagt; kan ik beter aandelen Apple of Microsoft kopen? Ze worden gewoon allebei gekocht omdat beide bedrijven in de top 2000 van grootste bedrijven wereldwijd staan. Als passieve belegger probeer je de markt niet te verslaan. Door de brede spreiding en lange horizon groeit je geld met de markt mee.

Ik heb gekozen voor Brand New Day omdat zij lage kosten hanteren maar toch een overzichtelijk platform hebben waarbij je geholpen wordt met het maken van keuzes. Je wordt aan de hand genomen bij het kiezen van de fondsen waarin je belegt. Er zijn namelijk enorm veel indexfondsen. Bijvoorbeeld de grootste bedrijven wereldwijd, maar ook de grootste bedrijven in Zuidoost Azië of alle bedrijven die in de luchtvaart actief zijn.

Het mooiste aan indexbeleggen is dat de kosten lager zijn dan bij regulier beleggen terwijl het rendement in de meeste gevallen hoger is! Dat komt omdat het lastig blijkt om de markt te voorspellen. Bij indexbeleggen doe je dat niet omdat je ‘de hele markt’ koopt.
Het gemiddelde historische rendement van Brand New Day is 9,32% op de wereldwijd gespreide aandelenportefeuille. (gemeten vanaf Q1 2022)

Lees ook: Wat is indexbeleggen?

Bezwaar 2: het kost veel tijd

Dat beleggen veel tijd kost is een fabeltje. Althans, het hoeft niet veel tijd te kosten. Beleggen op de beurs bestaat in vele soorten en maten. Je kunt beleggen in aandelen, obligaties, opties en alle andere producten die op de beurs verhandeld worden.
Vergis je niet; voor de meeste mensen is dit niet de manier waarop ze zouden moeten beleggen. Dit is alleen geschikt voor mensen die dit leuk vinden of om een andere reden bereid zijn zich goed te verdiepen in de materie. Ze volgen het nieuws over bedrijven met bovengemiddelde interesse en maken analyses om te bepalen in welk bedrijf ze wel of niet willen investeren. Bijna als hobby. Of misschien wel helemaal 😉

Bij passief beleggen maak je in het begin de keuze waarin je belegt, dus in welk(e) indexfonds(en). Dat doe je op basis van jouw horizon. Hoe verder je doel in de toekomst ligt hoe meer risico je kunt nemen. Brand New Day helpt je stap voor stap door het keuzeproces.

Nadat je die keuze hebt gemaakt leg je elke keer in in dezelfde fondsen. Alleen als je nieuwsgierig bent naar de ontwikkeling van je beleggingen log je in op de website van Brand New Day. Of als je je beleggingen wil verkopen.

Ook kun je je risico automatisch af laten nemen naarmate je einddoel dichterbij komt.

Inleggen op je rekening bij Brand New Day is heel simpel. Je kunt automatisch geld laten incasseren of zelf geld overboeken naar je persoonlijke IBAN-rekening. Ook kun je via iDeal geld inleggen. In alle gevallen wordt je geld automatisch belegd. Je hoeft dus niet eens in te loggen in de online omgeving van Brand New Day. Je regelt alles via internetbankieren van je eigen bank. Als je voor automatische incasso kiest hoef je helemaal niks te doen natuurlijk, dan ben je alleen niet flexibel met het bedrag dat je inlegt. Ook moet je minimale inleg dan 50 euro per keer zijn. 

Bezwaar 3: je loopt veel risico

Beleggen kan risicovol zijn, dus het is belangrijk om te weten hoe je je risico verlaagt. Omdat je bij indexbeleggen in duizenden bedrijven belegt kun je het rendement veel beter voorspellen. Er zitten namelijk altijd uitschieters tussen, zowel positief als negatief. Sommige bedrijven gaan failliet, andere verdriedubbelen hun waarde. Als passieve belegger volg je gewoon wat er gebeurt, je volgt de markt.

Omdat je extreem gespreid belegt zeggen de behaalde resultaten uit het verleden wél iets. Natuurlijk krijg je geen garantie voor de toekomst. Maar in de afgelopen 80 jaar zijn er oorlogen en crises van allerlei aard geweest. De koersen stegen en daalden bij tijd en wijlen flink. Maar het gemiddelde langjarig rendement op aandelen van de grootste bedrijven wereldwijd ligt op 8%. Dus het ene jaar +30% en het andere jaar -20% en dan weer een jaar +1%, maar uiteindelijk ligt het gemiddelde historische rendement dus op 8% per jaar.

Omdat de koersen tussentijds flink kunnen schommelen is het belangrijk dat je voldoende tijd hebt. Nu inleggen kan betekenen dat de waarde volgend jaar 18% lager is. Maar de kans dat de waarde van je beleggingen over 10 jaar lager is dan je inleg is nagenoeg 0. Natuurlijk kan ik je dit niet garanderen, want ook ik kan niet in de toekomst kijken. Maar op basis van een lange historie is dit de verwachting omdat het in het verleden altijd zo is gegaan. Het historisch rendement heeft sinds de opening van de beurs altijd een opwaartse trend laten zien. Kort gezegd; de wereldwijde waarde van bedrijven is altijd blijven toenemen en dus ook de koersen van beleggingsfondsen.

En hoe langer je de tijd hebt, hoe beter het gemiddelde rendement benaderd zal worden. En dus hoe betrouwbaarder het rendement op je beleggingen zal zijn. Eén jaar beleggen in aandelen is extreem risicovol. 10/20/30/40 jaar beleggen in aandelen is een heel stabiele manier van investeren. Mits je dat goed gespreid doet!

Dat is ook een voordeel van indexbeleggen: met een laag bedrag kun je je inleg toch spreiden over duizenden bedrijven. Dat is met het kopen van losse aandelen niet te evenaren.

Verder kan het slim zijn om er lange tijd niet naar te kijken. Door de emotie uit te schakelen heb je grootste kans op succes. Je maakt namelijk goede en slechte tijden mee op de beurs als je langere tijd belegt. Het zou heel zonde zijn als je in paniek je beleggingen verkoopt als de koersen dalen. Door juist vast te houden aan je langetermijnstrategie heb je de grootste kans op succes.

Lees ook: Dit zijn de 6 meest gemaakte fouten bij beleggen

Nu ben ik wel benieuwd; heb je nu nog bezwaren om te beginnen met beleggen? Zo ja; laat het me weten. Misschien kan ik je helpen!

Disclaimer

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Brand New Day. Uiteraard is de inhoud 100% Financequeen. Als je via een linkje in dit artikel een rekening opent bij Brand New Day ontvangt Financequeen een vergoeding, hier heb jij uiteraard geen nadeel van.

Beleg alleen met geld dat je langere tijd kunt missen en als het past bij je persoonlijke situatie!

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Wil je meer Financequeen?

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen