4 mogelijkheden: welke manier van beleggen kies jij?

Er is niet één manier om te beleggen. Beleggen kan op tal van verschillende manieren, van heel ingewikkeld tot super simpel. Daardoor kan echt iedereen beleggen, ongeacht jouw kennis en financiële situatie. Vandaag leggen we de verschillende manieren van beleggen voor je uit zodat je zelf een inschatting kunt maken welke manieren voor jou wel of niet geschikt zijn.

ETF’s

ETF staat voor Exchange Trade Fund. Een ETF is een zogenaamde tracker, die een fonds, een index of een samenstelling van bepaalde bedrijven volgt. Dit kunnen bijvoorbeeld uitsluitend techbedrijven of farmaceuten zijn, maar ook de 500 best presterende bedrijven van de Verenigde Staten.
Als je een ETF koopt, koop je dus eigenlijk altijd een ‘mandje’ vol met aandelen. Van elk bedrijf dat in de ETF zit koop je maar een heel klein stukje. Daardoor zorg je meteen voor een goede spreiding in je beleggingsportefeuille en beperk je het risico dat je loopt. Bovendien is beleggen zo een stuk betaalbaarder omdat je geen volledige aandelen van elk bedrijf hoeft te kopen. Met een ETF van 75 tot 100 euro kun je heel makkelijk in honderden of zelfs duizenden bedrijven tegelijk beleggen, terwijl een los aandeel van één van die bedrijven al enkele honderden euro’s kan kosten.
Beleggen in ETF’s is dan ook een van de populairste manieren van beleggen onder de meeste particuliere beleggers die niets uit handen geven.

Track your finance

Indexbeleggen

Indexbeleggen lijkt heel veel op beleggen in ETF’s. Je belegt nooit in individuele bedrijven, maar in beleggingsfondsen, die door een fondsbeheerder zijn samengesteld. De bedrijven moeten aan bepaalde voorwaarden en regels voldoen om in het fonds te kunnen zitten, wat bij ETF’s ook het geval is. De AEX-index is een hele bekende index, die bestaat uit de 25 grootste en meest verhandelde beursgenoteerde bedrijven in Nederland.
Als je een beleggingsrekening opent, beleg je vrijwel altijd in indexfondsen. Je hoeft dan alleen maar het geld op je rekening te storten en je geld wordt automatisch in fondsen met een brede spreiding ingelegd. Bij de meeste brokers zijn er dan verschillende indexfondsen mogelijk, met verschillende risicoklasses. Aan de hand van een aantal vragen of het door jou gekozen risicoprofiel wordt je geld dan in een passend indexfonds ingelegd. Ook met deze manier van beleggen heb je dus automatisch een goede spreiding.
In dit artikel lees je uitgebreid over de verschillen tussen indexbeleggen en etf-beleggen.

Individuele aandelen

Je kunt ook beleggen in individuele aandelen. Je koopt dan losse aandelen van bepaalde bedrijven, zoals bijvoorbeeld Tesla, Amazon, Microsof of Apple. Deze aandelen zijn vrij verhandelbaar op de beurs en je kunt er in feite zoveel kopen als je zelf wil.
Het beleggen in individuele aandelen brengt wat meer risico met zich mee, want als je van één bedrijf heel veel aandelen koopt en dat bedrijf gaat failliet, dan zijn je aandelen binnen no time niets meer waard. Je moet dus zelf zorgen voor een goede spreiding, door aandelen van meedere bedrijven te kopen. Bovendien zul je dan zelf onderzoek moeten doen naar de bedrijven waarin je dan wel of niet zou willen beleggen.
Het nadeel van individueel beleggen is dat je er grotere bedragen in moet steken om een goede spreiding aan te brengen. Daarnaast moet je hier tijd aan besteden om te bepalen in welke bedrijven je wil investeren. Helemaal goed als je dat leuk vindt, maar indexbeleggen en ETF-beleggen passen voor de meeste mensen beter.

Obligaties

Beleggen in obligaties is weer een heel andere manier van beleggen, al merk je in de praktijk niet zoveel verschil. Een obligatie is een eigenlijk een soort lening. Door obligaties te kopen, leen je een bedrijf in feite geld. Daar krijg je rente voor terug. Vooraf wordt er een datum vastgesteld waarop het geleende bedrag terug moet worden betaald. Bij aandelen werkt dit dus aanders, want daar word je als het ware eigenaar van een klein stukje van het bedrijf. In ruil daarvoor mag je meedelen in de winst, in de vorm van dividend.
In dit artikel lees je meer over beleggen in aandelen en obligaties.

Zelf beleggen of laten beleggen?

Je kunt zelf beleggen, door zelf aandelen, obligaties of ETF’s aan te kopen via een broker of je geld laten beleggen, door een beleggingsrekening te openen waarbij jouw geld automatisch voor je belegd wordt.
Het voordeel van die laatste optie is natuurlijk dat je er zelf helemaal geen omkijken naar hebt. Je stort je geld op je beleggingsrekening (eventueel maandelijks met een automatische overboeking) en verder hoef je niets meer te doen. Dat is heel makkelijk, maar daar staat wel tegenover dat hier wat extra kosten aan verbonden zijn. De bank of broker zal betaald moeten worden om dit werk voor jou uit handen te nemen.
Beleggen brengt altijd kosten met zich mee, want je hebt vrijwel altijd te maken met fondskosten, transactiekosten en aansluitkosten. Besteed je het beleggen uit, dan zijn deze kosten dus altijd iets hoger. Dit is niet erg, zolang je je ervan bewust bent dat al deze kosten ten koste gaan van je uiteindelijke rendement.
Toch moet je je hier niet op verkijken want ook bij individuele aandelen betaal je transactiekosten. Die kosten zijn vaak hoger dan bij beleggen in indexfondsen.

Welke manier van beleggen is de beste?

Welke manier van beleggen het beste is, is voor iedereen anders. Dit hangt namelijk af van verschillende factoren. Bijvoorbeeld hoeveel geld je te besteden hebt, hoe lang je nog de tijd hebt om te beleggen (je beleggingshorizon) en hoeveel je van beleggen weet. Er is dus niet één manier die voor iedereen het beste is.
Als je nog veel tijd hebt en beleggen aardig begrijpt, kun je wat meer risico nemen dan wanneer je op je 55e wil beginnen met beleggen voor je pensioen en je er eigenlijk nog een beetje angstig voor bent.

Deze blogs vind je vast ook interessant

Enquêtewebsites, welke zijn goed?
Side hustles: hoe vind je iets wat bij je past?
Waarom je zou moeten beleggen voor de studie van je kind
Zo scoorde ik 125 euro bonus en ook nog rendement!

Disclaimer

In dit artikel worden mogelijk affiliatelinks gebruikt waarvoor Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt.

Wil je meer Financequeen?

Volg Financequeen op Instagram, Tiktok of Facebook.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Over Lydia

Lydia is makelaar van beroep en heeft twee jonge kinderen. Daarnaast werkt zij als tekstschrijver en belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële vrijheid. Ze heeft dus een passie voor financiën en voor vastgoed, en ze deelt haar kennis graag met anderen! De andere blogs van Lydia vind je hier.




Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Gratis inpaklijst
Gratis inpaklijst




Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen