4 zaken om op te letten bij de opbouw van aanvullend pensioen

De luxe van een pensioen dat voldoende is om van te leven is voor weinigen weggelegd. Vroeger waren mensen 40 jaar in dienst bij dezelfde werkgever én waren pensioenregelingen uitgebreider dan tegenwoordig. Of je nou in loondienst bent of zelfstandig ondernemer; naar je pensioen kijken is in de huidige tijd een must. In dit artikel vind je 4 zaken om op te letten bij de opbouw van aanvullend pensioen.

Check hoeveel pensioen je al opgebouwd hebt

Om te checken hoeveel pensioen je al opgebouwd hebt in het verleden en/of gaat opbouwen via je je huidige werkgever, log je in op http://mijnpensioenoverzicht.nl . Hier vind je, via je Digid, precies hoe jouw situatie eruit ziet. Hoeveel bruto, hoeveel netto en hoeveel je nu al opgebouwd hebt en hoeveel je nog gaat opbouwen als er niets wijzigt in je situatie.

Track your finance

Bedenk hoeveel geld je nodig hebt als je met pensioen gaat

Als vuistregel voor een goed pensioen wordt 70% van je laatstverdiende inkomen gehanteerd. Je kunt met een lager inkomen af omdat je na je pensionering minder inkomstenbelasting betaalt.
Vuistregels zijn natuurlijk leuk, maar niet automatisch van toepassing op jouw situatie. Wél ben ik van mening dat het een goed vertrekpunt is. Stel jezelf de volgende vragen om dit voor jezelf verder in te vullen:

  • Welk leven zie ik voor me als ik met pensioen ben? Is dat een leven voor reizen, actie en avontuur? Of verwacht je je dagen te vullen met lezen en tuinieren? Je begrijpt: het ene scenario kost meer geld dan het andere.
  • Welke factoren zijn van belang die mijn situatie beïnvloeden? Verwacht je een erfenis, is je hypotheek tegen die tijd afgelost, heb je kinderen die wel of juist niet het huis uit zijn? Deze zaken hebben invloed op het bedrag dat je tzt nodig hebt om van te leven.

Je kunt een proefberekening maken om in te schatten hoeveel pensioen je nodig hebt. in dit artikel lees je precies hoe je dat. Het maken van een proefberekening is iets dat ik van harte aanbeveel.

Bereken je jaarruimte

Pensioen heeft voordelen en nadelen ten opzichte van de opbouw van vrij vermogen. Het nadeel is dat je geld vaststaat tot je met pensioen gaat. Bovendien wordt het geld dan periodiek uitgekeerd en kun je niet ineens over een groot bedrag beschikken.
Daarentegen staat een enorm groot voordeel: je inleg is aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Dit kan heel veel geld schelen. In dit artikel lees je precies hoe dat zit.
Om in aanmerking te komen voor belastingvoordeel ben je gebonden aan de jaarruimte. De jaarruimte is het maximale bedrag dat je af kunt trekken van de inkomstenbelasting. Wil je meer weten over de jaarruimte, lees dan deze blog. Via deze tool bereken je de jaarruimte eenvoudig voor je eigen situatie.

Aanbiedingen bij webshops

Komt tijd komt raad

Als je weet hoeveel pensioen je op wil bouwen en op mag bouwen, volgens de jaarruimte, bereken je de benodigde inleg per maand. De kans is heel groot dat de inleg veel hoger is dan jij hoopt.
Te hoog wellicht. Het lijkt me ook niet gezond om nu amper bestedingsruimte over te houden om straks een rooskleurig pensioen tegemoet te gaan.
Zet het bedrag opzij dat haalbaar is voor jou. En als je een meevaller hebt, zoals een salarisverhoging of het wegvallen van kosten voor kinderopvang bijvoorbeeld, kun je de inleg voor je pensioen structureel verhogen.
Ook incidenteel kun je extra geld inleggen voor je pensioen. Doe dit met de opbrengst van je tweedehands verkopen je cashbacks of een deel van je vakantiegeld bijvoorbeeld.
Realiseer je dat jouw wensen waarschijnlijk nog wijzigen. Het is niet realistisch om te denken dat je op je 35e exact weet hoe jouw leven de komende tientallen jaren verloopt.
Maak het plaatje daarom niet te gedetailleerd, maar op grote lijnen. Stuur vervolgens gewoon elke paar jaar bij.

Alle artikelen over pensioenopbouw die op deze site zijn verschenen vind je hier overzichtelijk bij elkaar.

Deze blogs vind je vast ook interessant

Euroclix: extra snel sparen door nieuwe mogelijkheden
Pensioenbeleggen: zoveel méér levert dat op dan pensioensparen
Dit is het geheim van succesvol beleggen
25 manieren om vandaag nog geld te besparen

Disclaimer

In dit artikel worden mogelijk affiliatelinks gebruikt waarvoor Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt.

Wil je meer Financequeen?

Volg Financequeen op Instagram, Tiktok of Facebook.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.




Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Gratis inpaklijst
Gratis inpaklijst




Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen