5 financiële tips voor kinderen

De financiële opvoeding van je kind is niet alleen heel belangrijk voor nu, maar het vormt vooral de basis van de financiële toekomst van je kind(eren). Het is daarom heel belangrijk om kinderen al op tijd te leren hoe ze met geld om moeten gaan en wat de waarde van geld is. Op deze manier zorg je ervoor dat wat wanneer ze later op hun eigen benen moeten staan, al een goede financiële basis hebben. Vandaag geven we je daarom vijf financiële tips voor kinderen.

Geef zakgeld contant

Met name voor jongere kinderen geldt dat je het zakgeld het beste contant kunt geven. Zo leren ze de verschillende muntstukken herkennen en hebben ze veel meer gevoel bij hoeveel geld ze hebben. Als ze het uitgeven is het besef dan bovendien ook groter. Als je veel muntjes moet afstaan en weinig overhoudt, zie je immers heel duidelijk dat je niet zoveel geld meer hebt. Betaal je alles met een pinpas, dan heb je daar veel minder gevoel bij (geldt overigens ook voor volwassenen).

Track your finance

Laat je kind ergens voor sparen

Als je kind een doel heeft, is het veel makkelijker om het sparen consequent door te blijven zetten. Sparen is namelijk heel erg saai, want als kind stop je dat geld maar in een spaarpot en verder doe je er niks mee. Je krijgt er niet direct iets leuks (of lekkers) voor terug en er gebeurt gewoon niks. Dodelijk saai dus voor kinderen, maar als ze weten waar ze het voor doen, wordt het sparen al een stuk levendiger.
Laat ze dus sparen voor een speelgoedauto, een pop of een computerspel. Dan maken ze het geld ook op, maar dan leren ze in elk geval het geld apart te zetten voor iets wat ze écht graag willen.

Maak sparen leuk

Als je kind dan toch aan het sparen is voor iets groters, zorg er dan voor dat het sparen leuk blijft. Dit kun je doen door zelf een spaarkleurplaat te maken of een soort aftelkalender. Elke keer als er weer 1, 2, 5 of 10 euro gespaard is (afhankelijk van het totale bedrag en de leeftijd van het kind), mag er een vakje worden doorgekrast of ingekleurd. Zo blijft je kind gemotiveerd om zo snel mogelijk het eindbedrag bij elkaar te sparen.

Laat je kind zelf ergens aan meebetalen

Het is heel gezond om je kind mee te laten betalen aan bepaalde kosten. Cadeautjes voor de verjaardagen van vriendjes en vriendinnetjes bijvoorbeeld, of iets laten repareren wat kapot is gegaan door hun eigen toedoen. Zo leren ze dat je met je geld niet alleen maar leuke dingen kunt doen, maar dat je ook moet zorgen dat er genoeg geld overblijft voor dingen die moeten.

Banner 728x90

Fouten maken mag!

En last but not least: fouten maken mag! Sterker nog: het moet!
Ten eerste is het belangrijk dat je kind leert dat het oké is om fouten te maken. Fouten maken is iets menselijks en daar hoef je je niet voor te schamen en dat hoeft ook zeker niet altijd bestraft te worden. Door fouten te maken leer je. Dat geldt voor volwassenen, maar zeker ook voor kinderen. Het is daarom heel verstanding om ze dingen zelf uit te laten zoeken en de gevolgen van hun keuzes te laten ervaren. Als jij steeds op de rem trapt als jouw kind weer eens snoepjes wil kopen van het kleine beetje zakgeld dat hij krijgt, omdat je vindt dat hij beter kan sparen voor iets duurders, dan zal hij nooit leren wat de gevolgen zijn als hij zijn geld altijd meteen opmaakt.
Laat je kind dus zijn of haar eigen keuzes maken en zelf ervaren wat het gevolg kan zijn. Je kunt met je kind praten over bepaalde acties en de daarbij behorende gevolgen en tips en advies geven als je kind zelf vindt dat het niet de juiste kant uitgaat. Maar stuur niet steeds vooraf bij en zie dat zakgeld gewoon als een investering in de financiële opvoeding van je kind.

Deze blogs vind je vast ook interessant

Enquêtewebsites, welke zijn goed?
Side hustles: hoe vind je iets wat bij je past?
Waarom je zou moeten beleggen voor de studie van je kind
Zo scoorde ik 125 euro bonus en ook nog rendement!

Disclaimer

In dit artikel worden mogelijk affiliatelinks gebruikt waarvoor Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt.

Wil je meer Financequeen?

Volg Financequeen op Instagram, Tiktok of Facebook.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Over Lydia

Lydia is makelaar van beroep en heeft twee jonge kinderen. Daarnaast werkt zij als tekstschrijver en belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële vrijheid. Ze heeft dus een passie voor financiën en voor vastgoed, en ze deelt haar kennis graag met anderen! De andere blogs van Lydia vind je hier.




Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Gratis inpaklijst
Gratis inpaklijst




Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen