5 manieren om te besparen op je zorgverzekering

Besparen op je zorgverzekering is heel makkelijk. Maar niet iedereen kan klakkeloos dezelfde keuzes maken. Het is belangrijk om elk jaar te checken of je zorgverzekering nog aansluit bij jouw situatie. Je zorgbehoefte verandert namelijk wellicht. Misschien ben je blessuregevoeliger geworden of heb je geen kinderen met beugels meer. Bovendien veranderen polisvoorwaarden ieder jaar. Wat je ooit goed geregeld had is nu wellicht niet meer zo goed als je dacht. Checken dus! En neem daarin meteen mijn bespaartips voor zorgverzekering mee!

Vergelijk en stap eventueel over

Ik raad iedereen aan om ieder jaar te checken of zijn of haar zorgverzekering nog bij hem past. Elk jaar is een andere verzekeraar de goedkoopste, dus daar valt voordeel te behalen. Daarnaast is de kans aanwezig dat jouw zorgbehoefte verandert en/of dat jouw verzekeraar z’n voorwaarden wijzigt. Vergelijken is zo gebeurd!

Schrap onnodige aanvullende dekkingen

Nederlanders staan er om bekend om zich veel te goed te verzekeren. Te goed betekent in dit geval dat je geld laat weglopen. En dat gaat rustig met tientallen euro’s per maand! Sluit de aanvullende verzekering alleen af als je er gebruik van verwacht te maken, zie het niet als een (duur!) abonnement.
Denk even na over komend jaar; welke zorg verwacht je nodig te hebben? Heb je een chronische ziekte, slecht gebit, heb je vaak blessures, ben je psychisch een beetje wankel of gebruik je medicatie? Allerlei zaken die je enigszins kunt voorspellen. Zoek daar een passende aanvullende dekking bij.
En zorg die je niet kunt voorzien? De belangrijkste zorg is gedekt via de basisverzekering en daar ben je sowieso voor verzekerd. Natuurlijk kan het zijn dat je toch zorg uit de aanvullende dekking had kunnen gebruiken. Maar als je dat niet standaard doet is het in de meeste gevallen slimmer om flink premie te besparen en zelf een spaarpotje aan te leggen om een nieuwe bril en incidentele behandelingen bij de fysio te betalen.

Download mijn gratis overstaphulp voor zorgverzekeringen.

Collectiviteitskorting

De collectiviteitskorting wordt steeds verder afgebouwd en is inmiddels niet meer toegestaan voor de basisverzekering. Voor de aanvullende dekking mag dit nog wel. Over het algemeen wordt collectiviteitskorting gegeven bij dure verzekeraars. En daarmee is de korting vaak een sigaar uit eigen doos. Tenzij je echt gebruik maakt van de uitgebreidere dekking van deze verzekering, dan kan het interessant zijn. Staar je in ieder geval niet blind op de collectiviteitskorting en vergelijk welke verzekering voor jou het meest passend is.

Verhoog het eigen risico

Het verplichte eigen risico is 385 euro. Je kunt dit risico vrijwillig verhogen in stapjes van 100 euro tot maximaal 885 euro. Als je je eigen risico verhoogt tot 885 euro neemt je risico dus met 500 euro toe. In ruil daarvoor krijg je ongeveer 240 euro premiekorting. Het werkelijke risico neemt dus maar 260 euro toe.
Ben jij een pechvogel met een chronische ziekte en veel zorgkosten, dan kies je natuurlijk voor het laagste eigen risico. Maar ben jij het type; ik mankeer eigenlijk nooit iets, dan kun je overwegen het eigen risico te verhogen naar 885 euro. Zorg er wel voor dat je geld achter de hand hebt als je onverhoopt toch zorgkosten maakt.

Plan je zorg slim

Eerder gaf ik al tips om je aanvullende verzekering te beperken en je eigen risico te verhogen. Je kunt dit ook optimaliseren door bepaalde zorg in één jaar te plannen. Je hebt bijvoorbeeld eens per drie jaar recht op een bijdrage voor een nieuwe bril. Als je daarvoor een aanvullende dekking afsluit kun je wellicht meteen die vage blessure laten behandelen die wellicht onder dezelfde valt.
Idem dito met je eigen risico. Moet jij een knie-operatie ondergaan? Dan kies je uiteraard voor een laag eigen risico. Gebruik dat jaar meteen om ook een check te laten doen bij de KNO-arts of dermatoloog als dat van toepassing is. Als daar geen bijzonderheden uitkomen ben je klaar met je APK en kun je je eigen risico het volgende jaar misschien weer verhogen.

Check dus hoe je er voor staat door een
vergelijkingssite te bezoeken. En download eventueel mijn gratis stappenplan om de juiste zorgverzekering te selecteren.

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Gratis inpaklijst
Gratis inpaklijst




Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen