5 redenen om je studieschuld af te lossen

Veel Nederlanders hebben een studieschuld. Van enkele duizenden euro’s tot serieus grote bedragen die boven de 50.000 euro uitkomen. Steeds vaker lees je argumenten om je studieschuld niet af te lossen en bijvoorbeeld te beleggen met dat geld. Maar is het echt zo slim om het aflossen van je studieschuld voor je uit te schuiven?

Financiële overwegingen om je studieschuld (niet) af te lossen

Het is waar, met beleggen maak je waarschijnlijk meer rendement dan met het aflossen van je studieschuld. Al maakt het natuurlijk wel uit hoeveel rente je betaalt en dat hangt er weer vanaf in welke periode je afstudeerde.
Daarnaast kan de rente op je studieschuld nog veranderen, terwijl beleggen pas verstandig is als je dat voor de lange termijn doet. Met lange termijn bedoel ik minimaal tien jaar. Als over vijf jaar de rente op jouw studieschuld flink stijgt komt je rekensom wellicht heel anders uit terwijl je rendement op beleggen dan misschien niet is om over naar huis te schrijven.
Los van de financiële overwegingen om je studieschuld wel of niet af te lossen zijn er nog veel meer overwegingen.

Schuldenvrij maakt je veel relaxter

Hoe je het wendt of keert; een studieschuld is een schuld en het is maar weinig mensen gegeven om daar zonder enige vorm van zorg mee te dealen. Het vreet aan je, het houdt je bezig en/of je blijft ermee rekenen. Door je studieschuld af te lossen voel je je waarschijnlijk vrijer en onbezorgder.

Een studieschuld beperkt je in het afsluiten van een hypotheek

Bij het afsluiten van een hypotheek word je geacht om de hoogte van je studieschuld op te geven. Helaas rekenen hypotheekverstrekkers niet met het restant van je studieschuld, maar met de oorspronkelijke hoogte van je studieschuld.
Hoe zwaar zo’n schuld meetelt verschilt per bank, maar je hebt er sowieso meer nadeel van dan alleen de hoogte van je studieschuld. Dus als jouw studieschuld oorspronkelijk 20.000 euro was, kun je misschien 25.000 of 30.000 euro minder hypotheek krijgen. En dat is precies het verschil tussen een nieuwe keuken, badkamer en mooi gestucte muren of de woning zo laten als ‘ie nu is.

Vermogensbelasting en studieschuld

Als je vermogen hoger is dan 57.000 euro per persoon (2023) betaal je vermogensbelasting. Schulden kun je in mindering brengen op je vermogen, maar hiervoor geldt wel een drempel van 3.400 euro per persoon. Dit betekent dat je je schulden niet volledig kunt wegstrepen ten opzichte van je vermogen. Per saldo betaal je dus belasting als je boven de vrijstelling komt. Als dit van toepassing is op jouw situatie is dit zeker iets om mee te nemen in je overweging

Je betaalt steeds meer rente over je studieschuld

De rente stijgt al een tijd en de verwachting is dan ook dat de rente die betaald moet worden over studieschulden ook flink omhoog gaat. Houd hier rekening mee bij je overwegingen om eventueel andere financiële keuzes te maken.

Een studielening is een sociale voorziening

Om iedereen in Nederland de gelegenheid te geven om te studeren is het mogelijk om een studielening af te sluiten. Omdat dit een sociale voorziening is ligt de rente lager dan de marktrente. Bovendien is de periode om de studieschuld af te lossen meer dan schappelijk. En schappelijk kun je ook bijna lezen als ‘extreem lang’. Wat heel fijn is natuurlijk voor mensen die anders moeite hebben om de studieschuld terug te betalen.
Veel mensen kunnen hun studieschuld echter makkelijk sneller terugbetalen. En zeker als je probeert vermogen op te bouwen met geld dat je via een sociale voorziening tot je beschikking hebt gekregen is het de vraag of dit wel moreel wenselijk is.
Eerlijk gezegd stoort het mij weleens als ik lees dat je gek bent als je geen gebruik maakt van dit ‘cadeautje’ van de overheid of er uitgebreid gepromoot wordt hoeveel geld je hiermee kunt opbouwen.
Het is natuurlijk niet verboden om het terugbetalen van je studieschuld maximaal te rekken. Ook is het prima om hier tijdelijk van te profiteren. Maar voor alles is een tijd als je het mij vraagt.
Zo geef ik zelf weleens de tip aan ouders die geld voor de studie van hun kind opbouwen om hun kind eerst geld te laten lenen voor hun studie zodat de horizon om te beleggen wat langer wordt. In deze blog lees je daar meer over.
Hoewel dat wellicht ook creatief boekhouden is, schept dat de mogelijk voor mensen om ook te kunnen beleggen voor de studie van hun kind als het kind al richting einde basisschool gaat. De opbrengst van de beleggingen kan dan na afronding van de studie gebruikt worden om de studieschuld (grotendeels) af te lossen.

Vooral het laatste argument is stevig, dat realiseer ik me goed. Ik hoor heel graag jouw mening hierover onder de Instagram-post die op 29 juli geplaatst is.

Disclaimer

In dit artikel worden affiliatelinks gebruikt. Uiteraard heb jij hier geen nadeel aan.

Deze blogs vind je vast ook interessant

Een inkijkje: op deze manieren bouw ik vermogen op
Is dit het juiste moment om te starten met beleggen?
Beleggen voor beginners; een stappenplan
Profiteren van de hogere spaarrente met een depositoladder

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Gratis inpaklijst
Gratis inpaklijst
Wil je meer Financequeen?

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen