5 redenen om te stoppen met beleggen

Ik probeer iedereen die op mijn pad komt enthousiast te maken om op z’n te overwegen om te starten met beleggen. Grote of kleine portemonnee, veel of weinig kennis van financiële zaken; het is vrijwel altijd een goed idee om je te verdiepen in de mogelijkheden om te beleggen. En toch zijn er ook een aantal situaties waarin je beter niet kunt beleggen of stopt met beleggen en die neem ik hier met je door.

Reden 1: je hebt je doel behaald

Dit is een hele fijne reden om te stoppen met beleggen; je hebt je doel behaald. Je beleggingspot is voldoende gevuld om jouw wens te laten vervullen. Dat kan een droomaankoop zijn, denk aan een boot of een camper. Maar ook het aflossen van (een deel van) je hypotheek. Of gewoon: een mooie pot geld om je inkomen aan te vullen en/of leuke dingen mee te doen.

Nog een prachtig doel om voor te beleggen is de studie van je kind. Als je kind eenmaal start met studeren kun je deze beleggingsrekening langzaam afbouwen of gebruiken om je kind te laten beginnen met beleggen. Met beleggen voor (de studie van) je kind kun je overigens kiezen of je dat doet op je eigen naam of op naam van je kind. Beide opties hebben voor- en nadelen.

Reden 2: je overlijdt

Ai, dat is een pijnlijk onderwerp, maar wel realistisch; vroeg of laat moeten we er allemaal aan geloven. Als je overlijdt vallen jouw beleggingen gewoon in de erfenis en kunnen jouw nabestaanden doorgaan met beleggen zoals jij deed. Doorgaan kan ook zonder extra geld in te leggen door het geld gewoon te laten staan. Uiteraard is het ook mogelijk om de beleggingen te verkopen om de opbrengst voor iets anders te gebruiken.
Als het gaat om geld dat voor pensioen bedoeld is, en waar dus belastingvoordeel over gekregen is, gelden er wel wat regels. Die staan uitgebreid beschreven in deze blog. 

Reden 3: je hebt het geld nu nodig

Als je belegt voor je pensioen kun je niet zomaar bij je geld. Je hebt namelijk fiscaal voordeel gehad en in ruil voor dat fiscale voordeel heb je te maken met een aantal plichten. Een belangrijke is dat je de beleggingen niet zomaar kunt verkopen. Doe je dat wel, dan betaal je enorm veel belasting waardoor ik dit liever uitleg als ‘onmogelijk om te verkopen’. Dat moet je echt niet willen. Je kunt natuurlijk wel altijd stoppen met inleggen op je pensioenrekening.

Voor vrije beleggingen is het een heel ander verhaal. Dat geld staat nooit vast. Althans, niet bij Brand New Day, waar ik beleg. Je kunt je beleggingen op elk moment verkopen en het geld op je betaalrekening ontvangen.
Voordat je begint met beleggen is het belangrijk om je af te vragen voor welke periode je wil en kunt beleggen. Je zogenaamde beleggingshorizon te bepalen. Hoe langer je horizon, hoe risicovoller je kunt beleggen.
Hoe risicovoller je belegt, hoe groter de dip op korte termijn kan zijn. Daarom wordt een langere horizon geadviseerd zodat je genoeg tijd hebt om een eventueel verlies te compenseren.

Maar als de nood aan de man is, of je simpelweg iets belangrijk(er)s te financieren hebt kun je altijd bij je geld.

Reden 4: je gaat met pensioen

Als je belegt voor je pensioen bereik je op enig moment de einddatum. De opbouwfase komt ten einde en de uitkeringsfase start. In de uitkeringsfase koop je met jouw pensioenpot een uitkering aan. Dat is jouw opgebouwde bedrag gedeeld over de periode waarin het uitgekeerd moet worden. Vermeerderd met rente. Het gaat op dat moment dus om een gegarandeerde uitkering en niet meer om beleggingen.

Alle mogelijke keuzes bij het uitkeren van je pensioen staan beschreven in deze blog.

Reden 5: je hebt geen spaargeld (meer)

Beleggen is een prachtige manier om vermogen op te bouwen, maar er kleven uiteraard wel risico’s aan. Die risico’s kun je natuurlijk beperken waardoor beleggen op de lange termijn prima verantwoord is. Echter, voor de korte termijn is beleggen niet altijd een goed plan. Een kapotte wasmachine of de aanstaande zomervakantie kun je echt beter betalen van spaargeld.
Heb je om wat voor reden dan ook niet voldoende spaargeld meer achter de hand, overweeg dan om tijdelijk niet te beleggen of, in noodgevallen, een zo klein mogelijk bedrag op te nemen. Tussentijdse opnames kunnen namelijk heel ongunstig zijn voor je rendement als je ze toevallig op een goed beursmoment doet.

Wanneer stop je met beleggen als je ouder wordt?

Er is mij meerdere keren gevraagd wanneer je stopt met beleggen. Zoals ik hierboven beschreef kan dat in allerlei situaties en een aantal daarvan zijn heel logisch; doel bereikt, pensioenleeftijd behaald etcetera.

Een andere overweging is wie jouw erfgenamen zijn. Een beleggingsrekening valt namellijk gewoon in de nalatenschap. Verwacht je dat jouw erfgenamen de beleggingen na jouw overlijden mogelijk aanhouden of verkopen ze de boel direct om het geld uit te geven? Ook kun je overwegen om geld te schenken en niet te wachten tot je overlijdt.

Let in dat geval wel op dat je zelf voldoende geld achter de hand houdt. Je kunt namelijk voldoende geld hebben om van rond te komen, toch kun je geconfronteerd worden met hoge kosten, bijvoorbeeld voor zorg. Om die reden kan het uiteraard een overweging zijn om je beleggingsrekening lekker achter de hand te houden zodat je zeker weet dat je er zelf warmpjes bij blijft zitten.

Conclusie

Er zijn veel redenen om te stoppen met beleggen, maar laat je daardoor zeker niet tegenhouden om te beginnen met beleggen. Let wel goed op jouw toekomstplannen als je gaat beleggen. Vooral om je horizon te bepalen. Als je nu al weet dat je over drie jaar op wereldreis wil kun je je afvragen of beleggen de beste keuze is.

Maar ben je 38 en weet je niet precies hoe jouw pensioensituatie eruit ziet? Gewoon starten met beleggen zou ik zeggen en naarmate jouw pensioenleeftijd dichterbij komt wordt jouw toekomstbeeld steeds duidelijker. Tegen die tijd kun je prima beslissen of je wil blijven beleggen of niet.

Disclaimer

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Brand New Day. Uiteraard is de inhoud 100% Financequeen. Als je via een linkje in dit artikel een rekening opent bij Brand New Day ontvangt Financequeen een vergoeding, hier heb jij uiteraard geen nadeel van. De grafieken en tabellen in deze blog komen van de website van Brand New Day.
Beleg alleen met geld dat je langere tijd kunt missen en als het past bij je persoonlijke situatie!

Deze blogs vind je vast ook interessant

Wat is het verschil tussen Meesman en Brand New Day?
Beleggen voor de studie van je kind: zo werkt het
Dit is het verschil tussen pensioenbeleggen en gewoon beleggen
Dit is het verschil tussen offensief en defensief beleggen

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Gratis inpaklijst
Gratis inpaklijst
Wil je meer Financequeen?

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen