6 geldtips voor beginners

Ben jij van plan om te beginnen met besparen, budgetteren en je geldzaken op orde te krijgen? Dan kun jij vast wel wat geldtips gebruiken. Op deze site en social media delen we natuurlijk al jaren allerlei informatie en tips met betrekking tot persoonlijke financiën en dus hebben wij voor jou de beste geldtips voor beginners gebundeld in dit artikel.

Zorg voor inzicht

Als je net begint met besparen en je geldzaken op orde wil gaan brengen, is de kans groot dat je nog niet echt een goed inzicht hebt in je inkomsten en uitgaven. Het is heel belangrijk om inzicht en overzicht te hebben over wat er elke maand binnenkomt en uitgaat. Pas als je dit precies weet, kun je gaan beginnen met besparen.

Ga er dus eens een uurtje voor zitten om al jouw inkomsten en uitgaven in kaart te brengen. Met onze handige Track Your Finance Excelsheets heb jij binnen no time een duidelijk overzicht, dat je alleen nog maar elke week of maand bij hoeft te werken.

Schrap onnodige kostenposten

Als je eenmaal inzicht hebt, is het tijd om te beginnen met geld besparen. Een van de beste geldtips is dan ook om zo snel mogelijk alle onnodige kostenposten te schrappen. Dat lijkt misschien heel simpel, maar ga eens door al je uitgaven heen en kijk een kritisch wat je echt nodig hebt. Dat sportschoolabonnement wat je zelden gebruikt, drie verschillende streamingdiensten terwijl je er maar naar één tegelijk kunt kijken en drie keer per week een lekkere latte op het station zijn echt niet noodzakelijk. Vraag je af hoe belangrijk deze uitgaven voor je zijn en of je ze eventueel kunt schrappen. Het geld dat je daarmee vrijmaakt kun je besteden aan zaken die je het allerbelangrijkst vindt.

Vergelijk je Rijk banner

Bespaar op je boodschappen

Bijna iedereen kan wel besparen op de boodschappen. Door simpele trucjes toe te passen, zoals het maken van een weekmenu en een boodschappenlijstje, voorkom je zowel dat je voedsel weggooit omdat het vergeten wordt én dat je meer koopt dan je nodig hebt. Bereid je boodschappen dus goed voor, maak een weekmenu op basis van wat er nog in je koelkast, vriezer en voorkast ligt en combineer dat met aanbiedingen. Maak vervolgens een boodschappenlijstje met wat je allemaal nog meer nodig hebt en houd je hier ook aan. Winkeliers doen er alles aan om jou te verleiden meer te kopen dan je nodig hebt, zorg dat je je daarvan bewust bent. Op deze pagina vind je alle blogs over besparen op boodschappen.

Vergelijk je rijk

De vaste lasten worden vaak gezien als iets waarop je niet echt kunt besparen, want het zijn dingen die je echt nodig hebt. Toch kun je, door regelmatig goed te vergelijken en indien mogelijk over te stappen, met gemak honderden euro’s per jaar besparen. De gratis e-mails van Vergelijk je Rijk helpen je hierbij.

Pay yourself first

Als je je geldzaken op orde wil krijgen en meer geld over wil houden, is het belangrijk om dit als prioriteit te stellen. Zorg daarom dat je meteen als je salaris binnenkomt wat geld opzijzet. Of je dat geld gaat sparen of beleggen maakt niet zo heel veel uit, doe vooral waar jij je goed bij voelt.
Als je een goed inzicht hebt in je inkomsten en uitgaven, weet jij precies wat er elke maand overblijft en hoeveel je dus opzij zou moeten kunnen zetten. Door dit aan het begin van de maand te doen, voorkom je dat je dit geld aan andere dingen uit kunt geven. Dit heeft het ‘pay yourself first’ principe.

Begin een side hustle

En last but not least: meer geld binnenkrijgen kan soms een stuk makkelijker zijn dan geld besparen. Want eerlijk is eerlijk, je gaat op een punt komen dat de bodem bereikt is en je niet meer kunt besparen. Meer geld verdienen kan echter altijd, dus laat je creativiteit de vrije loop een begin eens met een leuke side hustle. Want wat is er nou leuker dan met je hobby wat extra geld in het laatje te brengen?

Deze blogs vind je vast ook interessant

Zo bereken je snel hoe je er financieel voor staat
Pensioenbeleggen: zoveel méér levert dat op dan pensioensparen
Dit is het geheim van succesvol beleggen
Zo scoorde ik 125 euro bonus en ook nog rendement!

Disclaimer

In dit artikel worden affiliatelinks gebruikt waarvoor Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt.

Wil je meer Financequeen?

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Over Lydia

Lydia is makelaar van beroep en heeft twee jonge kinderen. Daarnaast werkt zij als tekstschrijver en belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële vrijheid. Ze heeft dus een passie voor financiën en voor vastgoed, en ze deelt haar kennis graag met anderen! De andere blogs van Lydia vind je hier.

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen