Niet iedereen in Nederland het salaris dat hij of zij verdient. Meer verdienen is natuurlijk altijd beter, maar de loonkloof tussen mannen en vrouwen bestaat ook nog altijd. Ook mensen die parttime werken krijgen in verhouding vaak minder salaris dan mensen die fulltime werken. Dat kan (en moet) natuurlijk anders. Met deze tips wordt voor jou de drempel om om een hoger salaris te vragen kleiner én zul je er beter in slagen je salaris ook daadwerkelijk omhoog te te krijgen.
Zorg voor een goede voorbereiding
Een goede voorbereiding is het halve werk. En dat geldt ook bij een salarisonderhandeling. Geef bij je werkgever of leidinggevende aan dat je het over je salaris wil hebben. Dat kan bijvoorbeeld tijdens een eindejaarsgesprek, maar je kunt ook op een ander moment in het jaar om een gesprek vragen.
Door vooraf aan te geven dat je hierover wil praten, geef je de andere partij de gelegenheid om zich voor te bereiden én weet je leidinggevende of werkgever dat dit voor jou een issue is.
Bereid je voor door uit te zoeken welk salaris gebruikelijk is voor jouw functie en niveau. Dit kun je online opzoeken of door te praten met collega’s, vrienden en familie. Bedenk ook vooraf op welk bedrag jij uit zou willen komen en welke andere arbeidsvoorwaarden voor jou belangrijk zijn. Secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen namelijk ook veel waard zijn, dus deze kun je inzetten als wisselgeld en onderhandelingsruimte.
Leestip: In Het boek waarvan je baas niet wil dat je het leest staan veel tips die je mee kunt nemen in je voorbereidingen.
Laat de ander de eerste stap zetten
Laat de andere partij altijd het eerste een bedrag noemen. Als jij eenmaal een bedrag hebt genoemd kun je namelijk niet meer omhoog. En als jouw werkgever of leidinggevende een bedrag noemt weet je dat je dat als ondergrens moet gaan hanteren. Het eerste voorstel is namelijk altijd de aanleiding tot een onderhandeling dus vanaf dat punt kan het alleen maar meer worden.
Zorg voor onderhandelingsruimte
Zorg er altijd voor dat je nog wat onderhandelingsruimte hebt. Als jij een bedrag noemt, is de kans groot dat jouw leidinggevende daar wat vanaf wil halen. Je kunt dan niet meer omhoog. Zet dus altijd hoger in zodat je uit kunt komen op een bedrag dat voor jou acceptabel is.
Ken je kwaliteiten
Als je om meer salaris gaat vragen is het heel belangrijk dat je kunt verwoorden waarom je vindt dat je daar recht op hebt. Ken dus je kwaliteiten en zorg dat je kunt benoemen welke ontwikkelingen jij door hebt gemaakt en waarom je dus recht hebt op een hoger salaris. Misschien heb je in de tussentijd een opleiding of cursussen gevolgd, zijn je prestaties meetbaar verbeterd of heb je bepaalde ervaring en skills opgedaan die jou meer waard maken voor het bedrijf.
Wellicht ten overvloede; dat jij een huis wil kopen en een hoger salaris nodig hebt voor een hypotheek is géén goed argument. Overtuig je leidinggevende met inhoudelijke argumenten en laat hen zien wat jouw toegevoegde waarde is!
Verplaats jezelf in de tegenpartij
Ja, als je over je salaris onderhandelt heb je altijd te maken met een tegenpartij. En die tegenpartij heeft een eigen mening. Zorg er dus voor dat je je ook verplaatst in de ander en dat je begrijpt waarom jouw werkgever of leidinggevende bepaalde dingen wel of niet wil doen. De kans dat een werkgever jou meer wil gaan betalen als je elke dag te laat op je werkt komt, er niet representatief uitziet en de kantjes er vanaf loopt is natuurlijk niet zo groot.
Bekijk het dus ook eens van de andere kant en bedenk je wat er dan in jouw ogen voor nodig zou zijn om een loonsverhoging te geven als jij daarover zou moeten beslissen.
Wissel van werkgever
Kom je er ondanks al deze tips toch niet aan uit met je werkgever en is jouw salaris echt een issue voor je? Dan kun je altijd nog wisselen van werkgever. Bij een nieuwe baan en werkgever is je onderhandelingspositie vaak vele malen sterker. Bovendien kun je dan wat bluffen over je vorige salaris en arbeidsvoorwaarden, waardoor het beginpunt hoger ligt dan bij en werkgever die echt uitgaat van jouw daadwerkelijke, huidige salaris. Vaak geldt dan ook dat als je wisselt van baan je meer gaat verdienen.
Dit bericht op Instagram bekijken
Deze blogs vind je vast ook interessant
6 manieren om geld te besparen bij de drogist
Pensioenbeleggen: zoveel méér levert dat op dan pensioensparen
Dit is het geheim van succesvol beleggen
Zo scoorde ik 125 euro bonus en ook nog rendement!
Disclaimer
In dit artikel worden affiliatelinks gebruikt waarvoor Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt.
Wil je meer Financequeen?
Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Over Lydia
Lydia is makelaar van beroep en heeft twee jonge kinderen. Daarnaast werkt zij als tekstschrijver en belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële vrijheid. Ze heeft dus een passie voor financiën en voor vastgoed, en ze deelt haar kennis graag met anderen! De andere blogs van Lydia vind je hier.