6 Tips om je huis te verkopen in de huidige markt

De woningmarkt is de afgelopen periode flink veranderd. Waar er vorig jaar nog complete gekte heerste, met tientallen bezichtigingen en forse overbiedingen, een duidelijke kopersmarkt dus, is de woningmarkt nu in rustiger vaarwater gekomen. Een stuk fijner als je van plan bent om een woning te kopen, maar voor verkopers lijken de gouden tijden nu toch echt wel voorbij. Daarom geef ik vandaag 6 tips om je huis goed te verkopen in deze markt.

De woningmarkt is nog steeds goed

Maar eerst even een kleine nuance, want de woningmarkt is echt (nog) niet ingestort. Er is natuurlijk een hoop veranderd, maar in vergelijking tot de afgelopen 15 jaar, is de woningmarkt nog steeds erg goed te noemen. De prijzen zijn, ondanks dat ze wat gedaald zijn, nog steeds erg hoog en de doorlooptijd is laag. Woningen staan gemiddeld dan wel langer te koop dan een of twee jaar geleden, maar ook de woningen die wat langer te koop staan zijn vaak wel binnen een maand of 3-6 verkocht, waar historisch gezien niets mis mee is.

Tip 1: De eerste indruk begint buiten

Kijkers maken hun eerste indruk als ze aan komen lopen, aan de buitenkant dus. Zorg daarom voor een nette, opgeruimde voortuin en een schone voordeur. De buitenkant wordt nog weleens over het hoofd gezien, omdat je er zelf vaak vooral aan denkt om de woning binnen op te ruimen. En zeker in periodes met wat slechter weer wordt er niet zo naar de buitenkant gekeken. Maar je kunt maar één keer een eerste indruk maken, dus zorg dat het aanzicht van de woning goed is. Haal onkruid weg, haal een sopje over de raamdorpels en zet kliko’s even uit het zicht.

Tip 2: Zorg voor parkeergelegenheid

Oké, niet iedereen heeft hier invloed op natuurlijk en deze tip gaat niet voor elke woning op, maar mocht je er wel invloed op hebben, zorg dan dat kijkers dichtbij kunnen parkeren. Zet je eigen auto een eindje verderop en houdt een eventuele oprit vrij. Goed of slecht kunnen parkeren kan namelijk net de doorslag geven of mensen verdere interesse hebben. Heb je buren met een bus of camper die toevallig net voor de deur staat? Vraag dan vriendelijk of ze hem eventjes weg zouden willen halen.

Lees ook eens: Een terugblik: ik verkocht twee huizen via Makelaarsland

Tip 3: Werk kleine klusjes af

Veel mensen zoeken een woning die instapklaar is en waar ze dus zo weinig mogelijk aan hoeven te doen. Zorg daarom dat kleine klusjes, die misschien al een tijdje blijven liggen, afgewerkt worden. Een beschadiging op de muur, een los plintje, die trapleuning die nog geschilderd moet worden… Loop eens een kritisch rondje door je eigen huis en maak een lijstje met dit soort klusjes. Grote verbouwingen haal je er vaak niet uit, maar dit soort kleine klusjes kunnen ervoor zorgen dat kopers niet of minder willen onderhandelen over de prijs.

Tip 4: Zorg voor een aangename geur

Voor veel mensen is het belangrijk dat een woning lekker en vooral fris ruikt als ze komen kijken. En nee, dan bedoel ik niet dat je in elke kamer een chemische luchtverfrisser moet hangen, want ook daar is niet iedereen van gediend. Maar zorg ervoor dat eventuele huisdieren niet te ruiken zijn en indien je binnen rookt, stop daar dan mee op het moment dat je besluit je woning te gaan verkopen. Rook-, huisdier- en frituurluchtjes worden door veel mensen niet gewaardeerd, dus zorg ervoor dat deze er niet zijn. Mensen zijn namelijk vaak bang dat deze geurtjes niet meer weggaan. En voor elke woning geldt: zet eventjes een raam open en zorg voor frisse lucht voor een bezichtiging.

Tip 5: Zorg voor een neutrale sfeer

Iedereen heeft zijn woning ingericht met persoonlijke spullen, die je woning tot je thuis maken. Maar als je je woning gaat verkopen is het de bedoeling dat zoveel mogelijk mensen zich thuis moeten kunnen voelen in jouw huis. Haal persoonlijke foto’s en spullen die smaakgevoelig zijn dus weg. Houdt je woning zo neutraal mogelijk (denk aan de inrichting van een vakantiehuisje), om zoveel mogelijk mensen aan te kunnen spreken. Een gevulde fruitschaal met vers fruit en een mooi bloemetje doen het natuurlijk ook altijd erg goed.

Tip 6: Zorg voor zoveel mogelijk lichtinval

De meeste mensen vinden een lichte woning prettiger aanvoelen dan een donkere woning. Zorg daarom voor zoveel mogelijk lichtinval. Open rolluiken en gordijnen, draai je lamellen net wat verder open dan normaal en zorg ervoor dat er een lampje brandt op donkere plekken zoals de overloop of zolder. Staan er buiten grote planten die veel licht tegenhouden? Overweeg dan deze te snoeien of weg te halen, zodat het binnen wat lichter wordt.

Over Lydia

Lydia is makelaar van beroep en heeft twee jonge kinderen. Daarnaast werkt zij als tekstschrijver en belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële vrijheid. Ze heeft dus een passie voor financiën en voor vastgoed, en ze deelt haar kennis graag met anderen! De andere blogs van Lydia vind je hier.

Wil je meer Financequeen?

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen