7 dingen die je kind moet leren over geld

Er zijn zoveel financiële lessen die je je kind kunt leren. Of misschien zelfs moet leren. Het zal ze helpen in hun volwassen leven keuzes te maken die ze helpen en dus voorkomen dat ze veel stress of andere problemen krijgen omdat hun financiën niet op orde zijn. Tijd voor 7 financiële lessen voor je kind!

Geld kan op

Het lijkt een open deur, want natuurlijk kan geld op! Maar bij kinderen is dat lang niet altijd het geval. Als jouw kind iets gekocht heeft en vervolgens niet mee kan naar de bioscoop terwijl al zijn vrienden gaan, geef je je kind dan toch geld zodat hij mee kan? Dat kan ervoor zorgen dat je kind in zijn systeem krijgt dat ‘geld niet op kan’. En natuurlijk gebeurt dat niet nadat je hem één keer uit de brand hebt geholpen, maar maak hier geen gewoonte van!

Geef ook geld uit

Voor de meeste kinderen is dit geen probleem, maar bij mij in huis woont er een die het moeilijk vindt om geld uit te geven. Sparen lukt meer dan prima, maar dat is niet het enige waar het om gaat. Je moet ook kunnen genieten van geld, alleen maar sparen brengt je veel zekerheid voor de lange termijn, maar je leeft nu en dat moet je zeker niet uit het oog verliezen. Het gaat om het vinden van een gezonde balans tussen sparen en uitgeven.

De leukste kinderboeken

Bedenk waar je blij van wordt

Veel volwassenen geven lukraak geld uit aan zaken die ze eigenlijk niet belangrijk vinden om vervolgens te weinig geld te hebben voor belangrijke zaken. Leer je kind de gewoonte aan om bewust te kiezen. Evalueer dat af en toe, laagdrempelig natuurlijk, aan de keukentafel. Ben je nog steeds blij met die aankoop? Had je het anders kunnen doen of goedkoper? Of ben je gewoon tevreden?

Lees ook eens: Deze geldzaken moet je regelen als je 18 wordt

Tweedehands is je euro veel meer waard

Tweedehands is niet alleen voor mensen die moeilijk rond kunnen komen. Hopelijk denk je nu; ja duh, natuurlijk niet! Helaas kom ik deze overtuiging nog vaak tegen. Tweedehands heeft onterecht een negatief imago, terwijl het ontzettend veel kan doen voor je portemonnee en een duurzamere wereld!
Leer je kind dat je door tweedehands te kopen meer wensen kunt vervullen. En dat leuke spullen kopen niet perse betekent dat je geen geld meer hebt voor de bioscoop. Of dat sparen en leuke dingen kopen prima samen kunnen gaan.

Leer aan de knoppen te draaien

Er zijn simpelweg twee manieren om je financiële situatie te verbeteren; minder uitgeven of meer verdienen. Minder uitgeven doe je door korting te regelen, bijvoorbeeld op de bioscoop. Door tweedehands te kopen of dingen gewoon niet te doen of kopen.
Extra inkomsten zijn natuurlijk ook heel makkelijk te realiseren. Behalve allerlei bijbaantjes is er nu online ook veel mogelijk.

Wacht met het doen van een uitgave

Is jouw kind een impulsaankoper, of misschien ben je dat zelf ook wel, wacht dan even tot je een aankoop doet. Slaap er een nachtje over of maak minimaal je rondje boodschappen af voordat je beslist.
Zelf word ik ook weleens verleid door allerlei hebbedingetjes terwijl ik me tien minuten later afvraag waarom ik dat eigenlijk wilde hebben. Het gebeurt dan ook geregeld dat ik iets terugleg en het niet koop. Scheelt veel geld, want latte factor,  én rotzooi!

Leer sparen voor het onbekende

Als volwassene is het hebben van een buffer superbelangrijk. Psychologisch is voor veel mensen enorm lastig om een buffer op te bouwen omdat je nou eenmaal niet precies weet waarvoor je spaart. Is het werkloosheid, apparaten die stuk gaan, onderhoud van je huis of ander onheil? Persoon A zal met andere dingen te maken krijgen dan persoon B maar dát je een keer flinke tegenslag hebt weet je vrijwel zeker. En daar is die buffer voor bedoeld.
Mijn kinderen moeten daarom nu al standaard 10% van al hun inkomsten sparen. Sparen zonder dat ze weten waarvoor. Sparen voor het onbekende is wat mij betreft een stapje hoger dan sparen voor een specifiek doel als een nieuwe Pokemon of Barbie.

Disclaimer

Dit artikel bevat affiliatelinks waarvoor Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt.

Deze blogs vind je vast ook interessant

Beleggen voor de studie van je kind: zo werkt het
Zo leer je je kind van jongs af aan beleggen
Leer je kind sparen met deze tips
Zo leer je je kind goed met geld omgaan

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Wil je meer Financequeen?

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen