7 Tips om je 13e maand goed te besteden

Het einde van het jaar nadert, en voor veel mensen betekent dit niet alleen dat ze gaan genieten van de feestdagen, maar ook dat de welbekende dertiende maand er weer aankomt. Een lekker extraatje, waar je vanalles mee kunt doen. Weet jij nog niet goed wat je met je dertiende maand moet doen? Wij geven je zeven tips om je dertiende maand goed en slim te besteden.

Tip 1: Schulden aflossen

Het is misschien niet het meest leuke idee, maar je dertiende maand gebruiken voor het aflossen van schulden is een hele slimme zet. Door je schulden af te lossen ben je er niet alleen eerder vanaf, maar het verlaagt ook de rentekosten, waardoor je uiteindelijk geld bespaart. Begin met het aflossen van de schulden die de hoogste rente hebben en werk ze zo allemaal weg in de juiste volgorde. En onthoud: zodra je begint, wordt het steeds makkelijker en als je ziet hoe je schulden afnemen zal dit extra motiveren om nog meer af te lossen.

Tip 2: Sparen

Sparen is altijd slim om te doen, zeker als je geen ander doel hebt met je geld. Het is belangrijk om een goede buffer te hebben voor noodgevallen. Of het nu gaat om een kapotte wasmachine of onverwachte medische kosten, als je genoeg spaargeld hebt zorgen dit soort situaties niet voor stress. Streef ernaar minimaal drie tot zes maanden aan levensonderhoud op je spaarrekening te hebben. Op deze manier kun je onvoorziene situaties makkelijk aan. Is jouw buffer al groot genoeg? Kies dan één van de andere opties, of zet het geld nog even opzij totdat je er een ander doel voor hebt.

Tip 3: Pensioeninleg

Het lijkt misschien nog ver weg, maar investeren in je pensioen is een van de slimste financiële beslissingen die je kunt nemen. Gebruik je dertiende maand om je jaarruimte te benutten. Dit verhoogt niet alleen je pensioenvermogen, maar het kan ook nog eens een leuk belastingvoordeel opleveren. Geld inleggen voor je pensioen is een investering in je toekomstige zelf, en geloof ons, die zal je er dankbaar voor zijn.

Alle blogs die over pensioen verschenen op Financequeen.nl vind je hier.

Tip 4: Beleggen

Als je op zoek bent naar een manier om je geld te laten groeien, overweeg dan eens om te beginnen met beleggen. Het kan heel spannend lijken als je er nieuw in bent, maar er zijn verschillende opties mogelijk die heel toegankelijk zijn en waarvoor je echt geen beleggingsexpert hoeft te zijn.
Begin eens met orienteren op indexbeleggen. In deze blog lees je het verschil tussen indexbeleggen en etf-beleggen.

Alle blogs die over beleggen verschenen op Financequeen.nl vind je hier.

Tip 5: Aflossen van je hypotheek

Als je een hypotheek hebt, is je dertiende maand de perfecte kans om extra af te lossen. Aflossen verkleint niet alleen je schuld, maar het verlaagt ook je rentekosten, waardoor je op termijn heel veel geld kunt besparen. Het aflossen van je hypotheek met je dertiende maand voelt misschien niet zo bevredigend als het boeken van een exotische vakantie, maar het zorgt wel voor een gevoel van stabiliteit én het levert je uiteindelijk extra geld op.

Tip 6: Leuke dingen doen

Natuurlijk is het belangrijk om verstandig met je geld om te gaan, maar vergeet niet om jezelf ook af en toe te verwennen. Trakteer jezelf op iets leuks, iets waar je echt van geniet. Dat kan een nieuw paar schoenen zijn, een weekendje weg, een etentje met je partner of die gadget waar je al een tijdje zin in hebt. Er is helemaal niets mis mee om jezelf af en toe eens te belonen en je dertiende maand is daar perfect voor.

Tip 7: Een beetje van alles!

Waarom zou je kiezen? Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een combinatie van bovenstaande tips. Verdeel je dertiende maand over het aflossen van schulden, sparen, investeren, en gewoon iets leuks. Het draait namelijk allemaal om balans. Je kunt al je geld wel oppotten en investeren, maar het is maar de vraag of je daar gelukkiger van wordt. Andersom geldt het niet verstandig is om alles over de balk te smijten als je schulden, een hoge hypotheek of een pensioengat hebt. Een combinatie van verschillende mogelijkheden is dan ook in veel gevallen de beste keuze.

Disclaimer

Dit artikel bevat affiliatelinks waardoor Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt als jij op die link klikt. Uiteraard heb jij hier geen nadeel van.

Deze blogs vind je vast ook interessant

Wat is het verschil tussen Meesman en Brand New Day?
De meest gestelde vragen over pensioen beantwoord
Direct starten: beleggen met kleine bedragen
5 redenen om te stoppen met beleggen

Over Lydia

Lydia is makelaar van beroep en heeft twee jonge kinderen. Daarnaast werkt zij als tekstschrijver en belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële vrijheid. Ze heeft dus een passie voor financiën en voor vastgoed, en ze deelt haar kennis graag met anderen! De andere blogs van Lydia vind je hier.

Wil je meer Financequeen of Financequeen supporten?

Vind je Financequeen leuk en wil je ons op eenvoudige wijze supporten? De blogs bevatten geregeld affiliatelinks. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvangt Financequeen een kleine commissie. Uiteraard heb jij hier geen nadeel van. Ook kun je onze partnerlink gebruiken als je iets bij bol.com wilt bestellen. Alvast heel erg dank hiervoor!

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen