7 tips om van 2024 een financieel succes te maken

Het nieuwe jaar is begonnen en dat is traditiegetrouw hét moment om met goede voornemens aan de slag te gaan. Steeds vaker staan financiële goede voornemens op het menu en of dat bij jou nu het geval is of niet; ik deel 6 tips om van 2024 financieel een goed jaar te maken!

Overzicht krijgen en houden

Je kunt in het lukraak verbeteringen doorvoeren in je financiële situatie en dat kan best goed uitpakken. Maar wil je écht goed aan de slag, dan maak je een overzicht van al je inkomsten en uitgaven. In het meest ideale geval houd je dat elke week of maand netjes bij, maar dat hoeft niet per se.
Als je dit eenmalig of een paar maanden doet zal dit je al veel nieuwe inzichten geven. Je ziet in één oogopslag aan welke knoppen je kunt draaien om er financieel beter voor te komen te staan; minder geld uitgeven aan boodschappen, vaker zelf koken in plaats van eten bestellen, minder hebbedingetjes kopen of wat er dan ook maar speelt in jouw situatie.
Elke uitgave is een persoonlijke keuze en er is geen goed of fout; als jij het superbelangrijk vindt om maandelijks veel geld aan kleding uit te geven kun je er aan de andere kant voor kiezen om te besparen op eten en drinken onderweg. Of je kiest voor een sidehustle waardoor je inkomen hoger wordt. Er zijn veel knoppen waar je aan kunt draaien zodat je de ideale mix maakt voor jouw situatie!

Gebruik je agenda

Veel bespaartips zijn aan een datum gebonden. Het einde van je energiecontract, het zorgverzekeringsseizoen, checken of je een bepaalde cashback wel ontvangen hebt, het opzeggen van een tijdelijk abonnement; noteer de vervaldatum in je agenda zodat je niet per ongeluk aan een abonnement vastzit wat niet jouw bedoeling was. En dat je niet vergeet op het juiste moment een flinke besparing door te voeren.

Verhuur je huis via Airbnb

Als je extra inkomsten kunt gebruiken overweeg dan om je huis via Airbnb te verhuren. Als je zelf op vakantie bent, als je in het weekend naar je ouders of partner kunt gaan, het tuinhuis, de garage of een kamer in huis die je over hebt.
En nee, dit is niet alleen voor mensen die in Amsterdam wonen; voor elke regio en elk type huis is een markt. Ik verhuurde mijn vorige (rijtjes)huis voor 250 euro per nacht. Tel uit je winst 😉
Alle antwoorden op jouw bezwaren en tips om dit ook mogelijk te maken voor jouw situatie lees je hier.

Banner 728x90

Creëer incidentele extra inkomsten

De grote klapper in extra inkomsten is natuurlijk het verhuren van je huis via Airbnb. Daarnaast kun je voor veel andere extra inkomsten kiezen. Sandra van Ikbenjanmodaal.nl geeft heel veel informatie over het opstarten van digitale sidehustles. Denk aan dropshipping, een affiliatewebsite starten of Private Label Rights.
Zelf ben ik fan van het invullen van enquêtes via Attapoll. Daar moet je geen wonderen van verwachten, daarentegen kun je dit doen op momenten dat het jou uitkomt en zit je nergens aan vast.

Lees ook eens: Dit zijn de grootste misverstanden over beleggen

Verlaag je vaste lasten

Hoge vaste lasten beperken je enorm want dan gaat er standaard iedere maand al een hele hap geld uit waar je geen keuze meer in kunt maken. Het beperkt je enorm in je flexibiliteit en ook staat het de opbouw van vermogen in de weg.
Als je je inkomsten en uitgaven op een rij zet, kijk dan met extra aandacht naar je vaste lasten. Ben heel kritisch en schrijf op welke vaste lasten niet noodzakelijk zijn. Je huur kun je natuurlijk niet zomaar opzeggen, maar Netflix is niet noodzakelijk. Dat wil niet zeggen dat je geen Netflixabonnement meer mag hebben, maar zet alle niet-noodzakelijke lasten op een rijtje en kies daarna bewust welke je wil houden.
Behalve schrappen kun je vaste lasten ook verlagen door voor minder uitgebreide pakketten te kiezen, zaken te delen of incidenteel te doen.

Vergelijk je Rijk

Een leuk hulpmiddel om je vaste lasten te verlagen vind je in het gratis e-mailprogramma Vergelijk je Rijk. Je ontvangt een aantal dagen achter elkaar een gratis e-mail waarin je precies uitgelegd wordt welke keuze je hebt met ie specifieke post. Een perfecte start om het nieuwe jaar goed mee van start te gaan!

Zet je geld voor je aan het werk

Als je je financiële situatie verbetert houd je als het goed is geld over, of misschien heb je al een leuk bedrag achter de hand. Doe slimme dingen met dat geld!
Het is niet altijd makkelijk om te bepalen of je beter je hypotheek af kunt lossen, je pensioen aan te vullen, kiest voor sparen of beleggen. Neem daar ook geen overhaaste beslissingen in. Maar zet ondertussen je geld wel op een spaarrekening die een leuke rente oplevert. Je bent een dief van je eigen portemonnee als je een groot spaarbedrag bij je huisbank stalt. Een hogere spaarrente is de eerste makkelijke verdienste.
Verdiep je in de tussentijd in andere opties van vermogensopbouw. Financequeen staat vol met blogs over dit onderwerp en ook op Instagram en Tiktok deel ik veel tips.
Wil je dat ik persoonlijk met je meekijk? Overweeg dan financiële coaching.

Disclaimer

Dit artikel bevat affiliatelinks. Dit betekent dat Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt als jij op een link klikt. Uiteraard heb jij hier geen nadeel van.

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Wil je meer Financequeen?

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen