7 vragen over indexbeleggen beantwoord

Indexbeleggen is een goede manier van beleggen als je het mij vraagt. Je hebt weinig kennis nodig, hoeft geen hoge of vaste inleg te doen, de kosten zijn laag en het rendement meestal hoger dan met actief beleggen. Tijd voor meer uitleg over indexbeleggen!

Wat is indexbeleggen?

Indexbeleggen is een manier van beleggen waarbij je een index volgt. Je kiest dus niet zelf de bedrijven uit waar je in belegt, maar volgt een groep bedrijven.

Wat is een index?

Een index is een groep van aandelen of obligaties die een bepaalde markt of sector vertegenwoordigt. De index van de grootste Nederlandse bedrijven is de AEX, die van de grootste bedrijven ter wereld de MSCI World Index en de 500 grootste Amerikaanse bedrijven vind je in de S&P 500 index.
Je kunt het zo gek niet bedenken of er bestaat een index van; oliebedrijven, de grootste bedrijven in Zuid-Oost Azië of de best presterende bedrijven in opkomende landen.

Wat is het verschil tussen indexbeleggen en actief beleggen?

Met indexbeleggen volg je als het ware ‘de markt’. Of het economisch goed of slecht gaat; je blijft stug doorgaan zoals je van plan was. Met actief beleggen probeer je ‘de markt’ verslaan. Met andere woorden; je probeert een hoger rendement te halen door de beste bedrijven eruit te pikken.
Met actief beleggen wordt er meer gehandeld, dus de (transactie)kosten zijn vaak hoger. En grappig genoeg is het rendement met indexbeleggen in de meeste gevallen hoger omdat de markt zich nou eenmaal slecht laat voorspellen. In deze blog lees je hier meer over.

Wat zijn de voordelen van indexbeleggen?

Een paar voordelen van indexbeleggen zijn: de lagere kosten,  de (wereldwijde) spreiding en het gemak. Je kunt volledig automatisch geld inleggen of incidenteel geld overmaken naar jouw persoonlijke IBAN. Dit doe je dus heel simpel vanuit internetbankieren. Als je niet wil hoef je nooit in te loggen.

Wat zijn de kosten van indexbeleggen?

Met actief beleggen heb je twee keuzes; je kunt zelf actief beleggen, dus aandelen en obligaties uitzoeken om in te investeren, of je investeert in actief beheerde fondsen. Dit betekent dat een fondsmanager namens jou de keuzes maakt. Zo’n fondsmanager is natuurlijk niet gratis.
Bij passief beleggen kun je kiezen voor ETF’s (Exchange Traded Funds) en indexbeleggen. Het precieze verschil tussen die twee lees je in deze blog. Kort gezegd volg je met ETF’s één index en met indexbeleggen een combinatie van ETF’s. Je belegt dus beter gespreid via indexbeleggen. Ook hoef je bij indexbeleggen niet zelf uit te zoeken in welke fondsen je belegt, terwijl je dit bij ETF’s wel zelf moet doen. Meestal zijn de kosten van ETF-beleggen lager.
Zelf doe ik aan indexbeleggen via Brand New Day, de precieze kosten daarvan vind je in deze blog. Een andere bekende aanbieder van indexbeleggen is Meesman.

Hoe kan ik beginnen met indexbeleggen?

Simpel gezegd open je een rekening bij een bank of een broker en je begint. Eerder schreef ik al een uitgebreide blog met uitleg hoe je begint met beleggen.

Wat zijn de belangrijkste risico’s van indexbeleggen?

Omdat je bij indexbeleggen belegt in heel veel verschillende bedrijven demp je het risico enorm. Als je al je geld investeert in ASML en die koers daalt enorm, of erger nog, het bedrijf gaat failliet, dan ben je veel geld kwijt. Als je investeert in duizenden bedrijven tegelijk ben je niet meer afhankelijk van de resultaten van één bedrijf.
Toch kunnen de koersen van indexbeleggen ook flink dalen. Dat gebeurt als het wereldwijd (economisch) niet goed gaat. Dat zijn golvende bewegingen die er altijd zullen zijn.

Disclaimer

Dit artikel bevat affiliatelinks. Dit betekent dat Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt als jij op een link klikt. Uiteraard heb jij hier geen nadeel van.

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Gratis inpaklijst
Gratis inpaklijst




Wil je meer Financequeen?

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen