Slimmer met je geld omgaan levert je veel op. Het kan ervoor zorgen dat je nu wél geld overhoudt voor zaken die jij belangrijk vindt. Wat dat is verschilt van persoon tot persoon. Misschien kun je eindelijk die buffer op orde brengen, extra pensioen opbouwen of dat toffe weekend weg plannen. Wat jouw wensen ook zijn; slimmer met je geld omgaan is altijd prettig!
Leg een spaarbuffer aan
Het is superbelangrijk om een buffer op te bouwen. Hoe groot die is hangt af van jouw omstandigheden en wat je zelf prettig vindt. Als je helemaal geen buffer hebt start je met een eerste doel, bijvoorbeeld 500 euro. Een goede vuistregel voor een buffer is een spaarsaldo dat zes maanden van jouw basisuitgaven dekt. Dit gaat dus over het bedrag dat jij minimaal per maand nodig hebt. Dus zonder je Netflix-abonnement en met heel basic boodschappen.
Budgetteer positief
Positief budgetteren betekent dat je niet meer uitgeeft dan er binnenkomt. Sterker nog; zorg dat je altijd ruimte overhoudt voor tegenvallers en onverwachte uitgaven. Je weet natuurlijk niet wanneer je met extra kosten te maken krijgt, maar dát dat een keer zal gebeuren is zeker. Spullen gaan kapot, je krijgt een boete of een onverwachte rekening.
Dit betekent natuurlijk niet dat je letterlijk elke maand moet sparen. Maar over de langere termijn moet je natuurlijk minder geld uitgeven dan er binnenkomt.
Het bijhouden van je inkomsten en uitgaven kan hierbij helpen. Het geeft je overzicht van alle kosten en maakt je duidelijk wat je kunt doen om je financiële situatie te verbeteren.
Verhoog je inkomen
Je kunt je financiële situatie verbeteren door minder uit te geven, maar natuurlijk ook door meer geld binnen te krijgen. Probeer je reguliere inkomen te verhogen door te proberen promotie te maken of, als je ZZP’er bent, je tarief te verhogen. En meer (uren) werken draagt uiteraard ook bij aan meer inkomsten.
In loondienst kun je ook kijken of je je vakantiedagen uit kunt laten betalen.
Verder kun je kijken of je een kamer kunt verhuren of je verhuur je huis via Airbnb als je op vakantie bent.
Tot slot kun je je verdiepen in één van de vele sidehustles die jou aan extra inkomsten helpen.
Beperk vaste lasten
Hoge vaste lasten zijn de vijand van vermogensopbouw zeg ik altijd graag. Vaste lasten komen iedere maand weer terug. Daarmee is een besparing van ‘maar 3 euro per maand’ uiteindelijk een forse besparing. Na 30 jaar gaat het om een bedrag van bijna 1.100 euro. Dan heb ik nog geen rendement meegerekend dat je met beleggen kunt behalen, want dan loopt dit bedrag rustig op tot ruim 3.500 euro!
Als je het nou niet bij die ene 3 euro per maand laat, maar dit op meerdere vlakken toepast gaat het om veel geld!
Met de gratis Vergelijk je Rijk challenge kun je makkelijk een veelvoud aan 3 euro per maand besparen!
Word je eigen verzekeraar
Verzekeringen zijn nuttig en nodig, soms zelfs verplicht. Tegelijk zijn we er in Nederland een ster in om ons te verzekeren tegen vanalles en nog wat. Als je voldoende buffer hebt kun je je beperken tot de belangrijkste verzekeringen.
Vraag je bij elke verzekering af; kan ik het risico zelf dragen? Zo ja, dan is een verzekering niet per se nodig. Als je huis afbrandt kun je waarschijnlijk niet zelf een nieuw huis bekostigen, maar een kapotte fiets of smartphone is wellicht een heel ander verhaal.
Zet het bedrag dat je aan premie bespaart opzij en betaal daar eventuele schades uit. Zo blijft het hele bedrag voor jezelf en betaal je niet mee aan de winst en overheadkosten van een verzekeraar.
Vraag ook direct een vrijblijvende offerte aan bij de verzekeringstopper waar Financequeen mee samenwerkt!
Spaar tegen een hoge spaarrente
De spaarrente was lange tijd om te huilen. Gelukkig stijgt de rente steeds meer. Wel zijn er grote verschillen in de rentes die huisbanken bieden en die andere spaarbanken bieden. Grofweg kun je stellen dat je 18 euro meer aan rente per jaar kunt krijgen per 1.000 spaargeld. Vermenigvuldig dus elke 1.000 euro spaargeld met 18 euro en je weet welk bedrag je per jaar laat liggen.
Op deze pagina vind je alle blogs over sparen en een recensie over verschillende spaarbanken.
Neem risico’s
Risico’s nemen kun je in dit geval breed zien. Bereid zijn om risico’s te nemen, zoals met je verzekeringen bijvoorbeeld. Verbouw je huis, maak je woning energiezuiniger. Investeer in een opleiding of start een eigen bedrijf. En start metbeleggen als je dit nog niet deed!
Verlaag je hypotheeklasten
Hypotheeklasten kunnen zwaar drukken op je uitgaven. Loop van tijd tot tijd je hypotheek goed na. Als de waarde van je woning stijgt, neemt het risico voor de bank af. Dit kan betekenen dat je in aanmerking komt bij rentekorting omdat een deel van de risico-opslag kan vervallen. De voorwaarden hiervoor verschillen per bank. Je kunt er veel moeite in steken om dit voor jouw bank te achterhalen. Mijn tip: bel je bank op, een telefoontje naar de klatenservice is gratis, en vertel dat je wil kijken of jouw rente omlaag kan. Het gaat in dit geval om de ‘schuldmarktwaardeverhouding’.
Veel mensen laten deze tip links liggen, maar als je raak schiet kan het tientallen euro’s per maand schelen! En als je dát bedrag doorrekent op de lange termijn weet je dat het écht de moeite waard was!
Disclaimer
Dit artikel bevat affiliatelinks. Dit betekent dat Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt als jij op een link klikt. Uiteraard heb jij hier geen nadeel van.