9 tips om te besparen op abonnementen

Abonnementen nemen een steeds grotere hap uit ons budget. Van tijdschriften tot apps en van tv en internet tot scheergel; je kunt het zo gek niet bedenken of er bestaat een abonnement voor. Wist je dat 9 van de 10 mensen onderschat hoeveel abonnement ze hebben? Als mensen hun financiën goed bij gaan houden in de inkomsten- en uitgaventracker vinden ze altijd posten om op te kunnen besparen. En abonnementen staan hoog genoteerd. Daarom deel ik mijn tips om te besparen op abonnementen. En stiekem zijn het er zelfs meer dan 9 😉

Zeg direct op als je een abonnement afsluit

Als ik een abonnement afsluit, bijvoorbeeld op een tijdschrift of een betaalde app, dan zeg ik dat direct op nadat het abonnement is gestart. Gelukkig kan dat vaak online, maar ik moet er ook weleens voor bellen en dan kijkt de klantenservice gek op.

Ik doe dit zodat ik zeker weet dat ik niet tegen mijn zin met een abonnement opgescheept zit omdat het automatisch verlengd wordt. Zodra de abonnementsperiode voorbij is meldt de aanbieder van het abonnement zich vanzelf weer. En meestal nog met een aanbod met korting ook! En dan kan ik weer bewust kiezen of ik interesse heb in dat abonnement of niet.

Check welke abonnementen je wil behouden

Dit is natuurlijk een open deur, maar ik blijf het noemen; zeg op als je het abonnement niet gebruikt. De sportschool is hier natuurlijk een perfect voorbeeld van. Of je gaat sporten of je sport niet en dan stop je met donateurtje spelen.

Maar er zijn meer potentiële abonnementen die je op kunt zeggen; abonnementen op online diensten (hallo Icloud!) of abonnementen die luxe (producten) leveren elke maand zoals nieuwe sokken of andere flauwekul. Als je er superblij van wordt, helemaal prima natuurlijk, maar kies wel bewust.

Hello Fresh is ook een luxe abonnement. Als je de boodschappen zelf doet ben je goedkoper uit natuurlijk. Of breng je abonnement terug naar minder personen en vul het aan met extra rijst, pasta of salade.

Vergeet de loterijen niet. Leg het bespaarde geld elke maand in op je beleggingsrekening en de kans is bijna 100% dat je beter af bent.

Vraag om korting

Als je een abonnement hebt dat lang doorloopt zoals internet en tv kun je rustig om korting vragen. Nieuwe klanten van Ziggo en KPN krijgen vaak een mooi welkomstaanbod. Als trouwe bestaande klant bel je de afdeling opzeggingen (die hebben meer ruimte om korting te geven) en zegt dat je overweegt om op te zeggen omdat het zo duur is. 10 tegen 1 dat jij een flinke korting krijgt als je je weer voor een jaar vastlegt.

Gebruik kortingsbonnen

Via Wissel.nl koop je cadeaubonnen met korting. Het aanbod wisselt, dus soms moet je de site een paar keer checken. Ik koop hier altijd Netflix-cadeaubonnen met ongeveer 10% korting. Daarmee betaal je je abonnement vooruit en zodra het tegoed op is incasseert Netflix weer zoals je gewend bent. Idem dito met Spotify, die kun je via de Entertainment Card aanschaffen. Even een paar administratieve handelingen verrichten en je bespaart automatisch op je abonnementen!

Deel je abonnement

Je kunt je abonnement op een tijdschrift prima delen met iemand anders. Ruil de tijdschriften en je hebt er 2 voor de prijs van 1. Ook met online abonnementen kan dit soms. Netflix is natuurlijk een bekende. Dat mag officieel niet, al schijnt Netflix nu te experimenteren met een extra maandelijks bedrag waardoor je het abonnement wel mag delen.

Bij Videoland is het wel toegestaan om het abonnement te delen. Ik heb een paar mensen verzameld en we betalen allemaal rond de 2 euro per maand. Ik vind het een ideale manier om de kosten van abonnementen binnen de perken te houden en toch van veel beschikbaarheid te kunnen genieten.

Formule 1-liefhebbers kiezen nu massaal voor een abonnement op Viaplay. Ook dit abonnement mag je delen. Je kunt maar met 2 schermen tegelijk kijken. Vrij relevant als het je vooral om de race te doen is 😉

Bespaar op je abonnement voor je mobiele telefoon

Je kunt kiezen voor een abonnement inclusief de nieuwste telefoon, maar dat kost je een hoop geld elke maand. Een alternatief is dat je iets langer met je huidige toestel doet en een tijdje voor SIM-only kiest. Of je houdt altijd SIM only en koopt een los toestel. Nieuw, tweedehands of refurbished.

Ook kun je de prijs van je abonnement verlagen door een kleinere bundel te kiezen. Onbeperkt internet en bellen is zelden nodig, zeker niet als je vaak gebruik kunt maken van WIFI.

Als er meerdere mobiele abonnementen in huis zijn kun je soms data verdelen. Bij KPN kan een persoon een ruime bundel afsluiten en vervolgens data verdelen over de abonnementen van huisgenoten.

Leen tijdschriften van de bibliotheek

De bibliotheek heeft een flink assortiment tijdschriften. Als je lid bent kun je die meestal gratis lenen. Dan heb je niet de allernieuwste editie, maar in veel gevallen is dat helemaal niet erg.

Kies voor een goedkoper televisie-abonnement

Abonnementen voor lineaire televisie zijn nogal prijzig. Kijk je wel televisie? Of misschien alleen naar de publieke omroep? In dat geval kun je zonder televisie-abonnement. Dan gebruik je NPO Start voor de publieke omroep. Eventueel aangevuld met een programma dat je af en toe koopt via RTL gemist. Checken!

Vaak kun je een televisie-abonnement uitbreiden met extra zenders zoals HBO of sportzenders. Door die op te zeggen bespaar je op de prijs van je abonnement.

Een andere optie is om voor een goedkopere aanbieder te kiezen. Tele2 is bijvoorbeeld een stuk goedkoper dan KPN of Ziggo bijvoorbeeld. Via deze website kun je bekijken wat het aanbod is in jouw postcodegebied.

Als je vooral naar het standaard aanbod kijkt zoals NPO en RTL dan is NLZiet iets om te overwegen. Met dit abonnement van €7,95 per maand kijk je naar vrijwel alle Nederlandse zenders, inclusief de commerciële. Combineer het met een basic internet abonnement en je kosten kunnen flink omlaag.

Extra detail; de mediabox van Ziggo verbruikt, in stand by stand, net zoveel stroom als een grote koelvriescombinatie. Dit komt ongeveer neer op 147 euro extra op je energierekening. De nieuwe mediabox (Next) verbruikt veel minder energie maar kost je 5 euro per maand.

Als alternatief kun je overstappen naar KPN die 10 keer minder energie verbruikt dan de oude box van Ziggo. Of je gebruikt de trage start of ecomodus, maar dan duurt het een paar minuten tot je tv kunt kijken.
Bron: Radar Avro Tros

Combineer producten

Als een bedrijf meerdere producten aanbiedt krijg je soms korting als je meerdere producten bij ze afneemt. De combinatie is energie, mobiele telefonie en internet/ televisie kan voordeel opleveren. Budget Thuis heeft lucratieve aanbiedingen als je producten combineert.

Genoeg opties om te besparen op je abonnementen dus! En vergeet niet; hoe eerder je dit regelt, hoe langer je van het voordeel geniet. Dus aan de slag ermee 🙂

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Wil je meer Financequeen?

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen