9x besparen op vakantie

Nu de coronamaatregelen steeds verder versoepeld worden nemen de vakantiekriebels weer toe, althans, bij mij wel! We hebben dan ook al iets geboekt voor de zomer- en herfstvakantie! We gaan graag en vaak op vakantie en geven dus flink geld uit aan reizen. Wel letten we ook altijd op hoe we kunnen besparen op vakantie. De mogelijkheden zijn namelijk eindeloos. Een aantal van mijn beste tips om te besparen op vakantie deel ik hier met je.

 

1. Wees flexibel en bespaar op vliegtickets

Als je op een exacte datum heen en terug wil naar een specifieke bestemming kan ik ook geen goedkope vliegtickets tevoorschijn toveren. Als je flexibel bent qua datum en/of bestemming is er veel meer mogelijk. Ik gebruik graag Skyscanner. Daar kun je namelijk een zoekopdracht instellen naar een groter gebied dan 1 bestemming. Je kunt het uitbreiden naar een heel land- naar ‘Portugal’ in plaats van ‘Lissabon’. Maar ook naar een continent (Azië) of een deel daarvan (Zuidoost- Azië). En je kunt ook op ‘Overal’ zoeken.

Kies bij voorkeur ook meerdere luchthavens van vertrek voor meer kans op een goedkope vlucht.

En probeer een zo ruim mogelijke periode in te stellen om de trip uit te voeren. Het mooiste is als je dat over een aantal maanden kunt uitspreiden. Maar dat zal niet vaak haalbaar zijn. Dan is een spreiding van een aantal dagen ook al mooi.

 

2. Bereid je voor

Lees je vooraf in over de bestemming. Is een badmuts verplicht in het zwembad in Italië of een strakke zwembroek voor mannen in het zwembad in Frankrijk? Heb je een vignet nodig op de snelweg, hoe reis je het goedkoopst van het vliegveld naar de stad, hoe kun je op een goedkopere manier de toeristische hotspot in de buurt bezoeken? Dit soort zaken schelen veel geld als je voorbereid bent omdat je last minute waarschijnlijk niet de goedkoopste optie kunt kiezen.

Ik ben zelf fan van de Capitool Compact reisgidsen– die geven een snel en duidelijk overzicht van wat gebruikelijk is in een land.

En ik ben sinds kort lid van de Facebookgroep ‘kamperen in Italië’ en zo is er voor bijna elke bestemming wel een Facebookgroep te vinden waar de beste ervaringsexperts te vinden zijn.

De hashtags op Instagram kunnen ook nuttige informatie geven.

 

3. Bedenk wat je nodig hebt

Zonnebrand koop ik liever 1+1 gratis in Nederland dan voor de hoofdprijs in een shopje op de boulevard. En zo nemen we meestal ook een paar boodschappen mee.

Een inpaklijst kan goed helpen om niks te vergeten. Er zijn er op internet genoeg te vinden.

 

4. Koop toegangskaartjes vantevoren

Wil je naar een beroemd museum of de mooiste kerk bezoeken? Google vooraf voor toegangskaartjes. Het kan waarschijnlijk goedkoper én het scheelt waarschijnlijk veel tijd in de rij.

 

5. Ga kamperen!

Kamperen in een tent, caravan of vouwwagen is zoveel goedkoper dan in een vaste accommodatie. Met onze vouwwagen betaalden wij meestal een kwart van wat mensen voor een stacaravan of huisje op een camping betalen. Dus niet 3000 euro voor 2 weken, maar 750. Dat scheelt 160 euro per nacht! 2250 euro netto- hoe lang moet jij daarvoor werken?

6. Eet niet continu buiten de deur

Uit eten gaan is geweldig en ik doe het graag. Maar op vakantie eten wij echt niet meerdere keren per dag buiten de deur. Op de camping vind ik het helemaal heerlijk om ‘thuis’ te barbecueën voor de tent. En er is niks met lunch meenemen naar het strand bijvoorbeeld. Eerlijk gezegd heb ik ook geen zin om meerdere keren per dag uitgebreid te tafelen.

 

7. Live like a local

Ga uit eten waar de locals dat doen. Om de hoek van het Colosseum in Rome weet je bijna zeker dat je vrij slecht eten krijgt tegen een hoge prijs. Als ik in Amsterdam uit eten ga doe ik dat ook niet op het Leidseplein. Zoek een leuk buurtje op en geniet dan echt van je etentje in plaats van katerig het terras te verlaten omdat je je opgelicht voelt.

Of haal eten bij een stalletje langs de weg, verser krijg je de producten niet vaak.

8. Beperk de hoeveelheid bagage

Als je gaat vliegen scheelt het natuurlijk enorm als je met alleen handbagage reist. Ook kun je de hoeveelheid bagage verminderen door het vacuüm te verpakken. Het gewicht vermindert niet, maar de ruimte die het inneemt wel. En dat scheelt wellicht weer een koffer.

9. Boek vanaf een buitenlandse website

Soms zijn de prijzen op een buitenlandse website anders dan op de Nederlandse website van dezelfde aanbieder. Door middel van cookies weet een website natuurlijk waar jij je bevindt. Dit kun je omzeilen door te zoeken in een incognito browser of in privé modus. Zo testte ik een specifiek huisje van Centerparcs in de herfstvakantie. Op de Duitse website scheelde het 76 euro.

En ik testte vliegtickets op de site van KLM. Het enige prijsverschil dat ik ontdekte was dat een bepaalde vlucht op de Duitse website iets goedkoper was dan op de Nederlandse. Maar ik heb niet alle bestemmingen in combinatie met alle data getest, dus er zijn vast ook vluchten goedkoper via de Duitse website.

Hoewel de totaalprijs bij mij bijna elke keer gelijk was, was de opbouw wel anders. Op de Duitse site was de totaalprijs steeds verdeeld in ongeveer 50% voor de heenreis en 50% voor de terugreis. Terwijl je op de Nederlandse site soms ‘gratis’ terugvliegt omdat je op de heenweg al de volle mep betaald hebt. Conclusie: als je een een enkeltje wil boeken (en eventueel met een andere maatschappij terugvliegt) dan is de Duitse website heel aantrekkelijk.
Deze hack geldt vast voor meer bungalowparken en luchtvaartmaatschappijen.

 

Heb jij tips om te besparen op vakantie, ik hoor ze heel graag!!

 

Ben jij al lid van de Facebookgroep van Financequeen.nl?

In deze groep worden door alle leden financiële en duurzame tips gedeeld en kun je vragen stellen. Ik ben zelf natuurlijk heel vaak aanwezig om op je vraag te reageren. Zie ik je daar? Groep van Financequeen.nl

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen