Aandelen en obligaties: dit is het verschil

Als je interesse hebt in beleggen, heb je vast wel eens gehoord van aandelen en obligaties. Maar wat zijn nu eigenlijk de verschillen tussen aandelen en obligaties? In deze blog leggen we je uit wat aandelen en obligaties precies zijn, hoe ze werken en wat hun belangrijkste kenmerken en verschillen zijn.

Wat zijn aandelen?

We beginnen met aandelen. Als je een aandeel koopt, word je eigenaar van een klein stukje van een bedrijf. Dit stukje wordt een aandeel genoemd. Wanneer je aandelen van een bedrijf bezit, ben je dus mede-eigenaar en deel je mee in de winsten (en verliezen) van het bedrijf. Het deel van de winst dat je ontvangt als je aandelen van een bedrijf bezit, wordt dividend genoemd.

Aandelen worden verhandeld op de aandelenmarkt, waar hun prijzen kunnen stijgen of dalen op basis van vraag en aanbod. Als de waarde van je aandelen stijgt, kun je ze met winst verkopen. Maar let op, want als de waarde daalt, kun je ook geld verliezen. Aandelen hebben over het algemeen een hoger risico, maar bieden ook potentieel hogere rendementen dan obligaties.

Wat zijn obligaties?

Obligaties zijn een ander type beleggingsinstrument. Als je een obligatie koopt, leen je eigenlijk geld aan een instelling, zoals een bedrijf of de overheid. Deze instelling belooft je het geleende bedrag terug te betalen op een vooraf bepaalde datum, samen met periodieke rentebetalingen.

Anders dan bij aandelen, geven obligaties je geen eigendomsrechten in een bedrijf. Obligaties worden verhandeld op de obligatiemarkt en hun prijzen worden beïnvloed door verschillende factoren, zoals rentetarieven en de kredietwaardigheid van de uitgevende instelling. Obligaties worden vaak als minder risicovol gezien dan aandelen, maar bieden vaak ook een lager rendement.

De belangrijkste verschillen tussen aandelen en obligaties

Maar wat zijn nu de verschillen tussen aandelen en obligaties? Het belangrijkste verschil is dat aandelen je eigendomsrechten geven, terwijl obligaties je een schuldpositie geven. Een obligatie is een soort lening. Met aandelen kun je profiteren van de groei en winst van een bedrijf, terwijl obligaties zorgen voor stabiele rentebetalingen en je er vrij zeker van kunt zijn dat je je ingelegde geld terugkrijgt.
Een groot verschil tussen aandelen en obligaties is het risiconiveau. Aandelen worden over het algemeen als risicovoller beschouwd dan obligaties. Dit komt doordat de waarde van aandelen sterk kan schommelen, afhankelijk van de prestaties van het bedrijf en de algemene marktomstandigheden.
Als je belegt in aandelen kun je zowel grote winsten als grote verliezen maken. Obligaties zijn over het algemeen stabieler en minder volatiel. De rente die je ontvangt en de terugbetaling van het geleende bedrag zijn contractueel vastgelegd, wat meer zekerheid geeft voor de obligatiehouders.
Een ander verschil is dat aandelen over het algemeen een hoger potentieel rendement kennen dan obligaties. Omdat je als aandeelhouder profiteert van de groei en de winst van een bedrijf, kun je aanzienlijke winsten behalen als het goed gaat met het bedrijf en het bedrijf groeit. Bij obligaties is dit niet het geval en staat de te behalen winst vooraf vast.

Prioriteit bij een eventueel faillissement

Verder hebben aandelen en obligaties verschillende prioriteitsniveaus bij faillissement. Als een bedrijf failliet gaat, hebben obligatiehouders meestal voorrang op aandeelhouders bij de verdeling van het resterende vermogen. Dit betekent dat obligatiehouders meer kans hebben om iets terug te krijgen van hun investering in vergelijking tot aandeelhouders.

Spreiding is key

Aandelen en obligaties zijn dus niet hetzelfde en kennen ook niet dezelfde risico’s en potenties. Aangezien het altijd belangrijk is om te zorgen voor een goede spreiding in je beleggingsportefeuille, is het verstandig om in zowel aandelen als obligaties te investeren. Dit kun je bijvoorbeeld doen via indexbeleggen. Op deze manier kun je profiteren van de voordelen van beide soorten beleggingsinstrumenten. Bij veel beleggingsrekeningen wordt dit dan ook automatisch voor je gedaan.

Wil je meer weten over verschillende aanbieders van beleggen, kijk dan op deze pagina.

Deze blogs vind je vast ook interessant

Dit is het verschil tussen pensioenbeleggen en gewoon beleggen
Wat is het verschil tussen indexbeleggen en actief beleggen?
Direct starten: beleggen met kleine bedragen
Wat is het verschil tussen Meesman en Brand New Day?

Over Lydia

Lydia is makelaar van beroep en heeft twee jonge kinderen. Daarnaast werkt zij als tekstschrijver en belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële vrijheid. Ze heeft dus een passie voor financiën en voor vastgoed, en ze deelt haar kennis graag met anderen! De andere blogs van Lydia vind je hier.

Wil je meer Financequeen of Financequeen supporten?

Vind je Financequeen leuk en wil je ons op eenvoudige wijze supporten? De blogs bevatten geregeld affiliatelinks. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvangt Financequeen een kleine commissie. Uiteraard heb jij hier geen nadeel van. Ook kun je onze partnerlink gebruiken als je iets bij bol.com wilt bestellen. Alvast heel erg dank hiervoor!

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Gratis inpaklijst
Gratis inpaklijst




Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen