Alles wat je moet weten over zakgeld geven aan je kind

Het is heel belangrijk om je kind goed met geld om te leren gaan. Om er maar even een open deur in te gooien; jong geleerd is oud gedaan. Het geven van zakgeld is een heel goed middel om te starten met een goede financiële opvoeding. Hoeveel zakgeld geef je, waar mag het kind het geld aan uitgeven, moet er gespaard worden en is cash of digitaal nou handig? Je leest het in deze blog.

Doel van het geven van zakgeld

Leren omgaan met geld betekent ook dat kinderen fouten mogen maken. Spijt krijgen van een aankoop op jonge leeftijd is juist leerzaam. Het helpt voorkomen dat een kind later in financiële problemen raakt door een verkeerde keuze.
Een van de beste lessen is wat mij betreft dat geld op kan. Dat is belangrijker dan de hoogte van het bedrag. Vul het budget niet zomaar aan en laat bedragen die je voorschiet terugbetalen door je kind. Hierdoor leert het kind verantwoordelijkheid te nemen voor zijn keuzes.

Vanaf welke leeftijd geef je zakgeld aan je kind?

Een algemeen genoemde adviesleeftijd is 6 jaar omdat kinderen vanaf die leeftijd in staat zijn om de verschillende munten van elkaar te onderscheiden. In het begin is het vooral belangrijk dat ze leren tellen en begrijpen dat 5 losse euro’s net zoveel waard zijn als een briefje van 5 euro.

Geef elke week op dezelfde dag zakgeld en doe dat cash. Stel dat je 1 euro zakgeld geeft, varieer dan elke week in de opbouw van dat bedrag. Dus de ene week een losse euro en de week erna 5 muntjes van 20 cent. Zo begrijpen ze spelenderwijs dat al die verschillende munten op kunnen bouwen tot hetzelfde bedrag.
Vaak hoor ik dat ouders vergeten zakgeld te geven. Dit kun je voorkomen door een reminder in je agenda te zetten op een vast moment waarvan je weet dat je ‘altijd’ gelegenheid hebt om dit te regelen. Wij plakten zelf een ‘afstreepkalender’ aan de binnenkant van een keukenkastje. Daar zetten wij alle zondagen van het jaar op. Elke week gaven we zakgeld en streepte mijn zoon de datum af. Als we het vergaten kreeg hij het geld van meerdere weken.

 

Als een kind wat ouder wordt, vanaf groep 6/7 is het slim om je kind digitaal te leren bankieren. Zorg dat hij een eigen bankrekening heeft met pinpas en (mobiel) internetbankieren. Nu kun je een automatische overboeking instellen, dus hoef je er niet meer zelf aan te denken. Doe dit nog wel per week want een maand is lastig te overzien.
Door digitaal te bankieren leert een kind omgaan met alle digitale (on)mogelijkheden. Neem hierbij zeker het onderwerp fraude mee. Het is belangrijk dat een kind leert welke methodes criminelen hanteren om geld en inlogcodes te ontfrutselen.

Het is belangrijk dat een kind dit al op de basisschool leert. Als ze naar de middelbare school gaan komt er zoveel nieuws op ze af. In combinatie met de (naderende) puberteit, alle verleidingen, grotere risico’s en verminderd zicht door ouders is het goed als ze hier al ervaring mee hebben.

 

Hoeveel zakgeld geef ik mijn kind?

In onderstaande tabel zie je welke bedragen het Nibud aanraadt.

Leeftijd Zakgeld per week
5 jaar € 0,50
6 jaar €1,- tot €1,40
7 jaar €1,- tot €2,-
8 jaar €1,- tot €2,-
9 jaar €1,10 tot €2,-
10 jaar €2,- tot€ 2,30
11 jaar €2,- tot €2,30
12 jaar €2,30 tot €3,-

Gebaseerd op het Nibud kinderonderzoek uit 2018

 Hoeveel zakgeld je je kind geeft hangt van meerdere factoren. Het hangt af van de financiële situatie van de ouders. Wat moet het kind betalen van z’n zakgeld? Bijvoorbeeld (een bijdrage aan) cadeautjes of een abonnement. In dat geval zou het bedrag hoger moeten zijn dan wanneer het kind het hele bedrag naar eigen inzicht mag besteden.


Afspraken

Maak goede afspraken waar het zakgeld aan besteed moet of mag worden. Je kunt dit vastleggen in een zakgeldcontract.
Overweeg om je kind standaard 10% van zijn inkomsten te laten sparen. Uit onderzoek blijkt dat dit bijdraagt aan het goed met geld om leren gaan. Het leren sparen geeft kinderen ook direct een goed gevoel. 

 

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen