Alles wat je wil weten over de WOZ-waarde en hoe je er bezwaar tegen maakt

In het eerste kwartaal van het jaar valt de WOZ-beschikking weer op de mat, of in je berichtenbox van Mijnoverheid.nl. Omdat hier diverse belastingen in verwerkt zijn kan het te betalen bedrag flink oplopen. De hoogte van de WOZ-waarde wordt daarnaast gebruikt als grondslag voor diverse andere zaken. In sommige gevallen is het toch juist gunstig als de WOZ-waarde hoog is maar wanneer houd je ‘m liever laag? En hoe maak je bezwaar als je de WOZ-waarde te hoog vindt? Alles wat je wil weten over de WOZ-waarde lees je in deze blog.

Wat is de WOZ-waarde?

WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken. Deze wet regelt de waardebepaling van woningen en andere onroerende zaken in Nederland. De WOZ-waarde is de geschatte marktwaarde van je woning.

Hoe wordt de WOZ-waarde bepaald?

De WOZ-waarde wordt door de gemeente vastgesteld met als peildatum 1 januari van het jaar ervoor. De gemeente baseert de waarde van de woning op onder andere de oppervlakte en inhoud van de woning, de ligging en verkoopcijfers van woningen bij jou in de buurt.

Waar wordt de WOZ-waarde voor gebruikt?

De WOZ-waarde wordt als grondslag gebruikt voor gemeentebelastingen zoals de Onroerende Zaak Belasting (OZB), afvalstoffenheffing, de waterschapsbelasting en soms de rioolheffing.  Ook speelt de WOZ-waarde een belangrijke rol in het eigenwoningforfait, de hoogte van de vermogensbelasting als de woning niet de eerste eigen woning is (bijvoorbeeld bij een vakantiehuisje of een woning die je verhuurt) en als bepaling voor de hoogte van schenk- en erfbelasting.

Wanneer is een lage WOZ-waarde gunstig?

Omdat de WOZ-waarde de basis is voor heel veel belastingen is het in al die gevallen gunstiger als de waarde zo laag mogelijk is.
Het eigenwoningforfait (EWF) wordt berekend aan de hand van de WOZ-waarde. Hoe hoger het EWF, hoe minder recht op hypotheekrente-aftrek je hebt.
De OZB is een op een gekoppeld aan de WOZ-waarde, dus hoe lager hoe beter. Hieraan gekoppeld betaal je ook voor de waterschappen, afval en eventueel rioolheffing.
Heb je een woning die in box 3 valt, bijvoorbeeld een vakantiehuisje of een woning voor de verhuur, dan bepaalt de WOZ-waarde de hoogte van dit vermogen. Hoe hoger de WOZ-waarde, hoe meer (kans dat je) vermogensbelasting je betaalt.
Erf je een woning of krijg je er een geschonken? Dan wordt de erf- of schenkbelasting gebaseerd op de WOZ-waarde van de woning.

Wanneer is een hoge WOZ-waarde gunstig?

Zoals je hierboven kunt lezen is heel vaak gunstig om een zo laag mogelijke WOZ-waarde te hebben. Toch zijn er enkele uitzonderingen:
Bij verkoop van een woning kan het helpen als de WOZ-waarde hoger is. De WOZ-waarde wordt bijna standaard vermeld in de verkoopadvertentie en andere informatie over een woning die te koop aangeboden wordt door een makelaar.

Als je een hypotheek hebt betaal je waarschijnlijk ook een deel risico-opslag. Hoe hoger de hypotheekschuld ten opzichte van de waarde van de woning, hoe meer risico de bank loopt. Als je woningwaarde stijgt kom je mogelijk in aanmerking voor verlaging van de risico-opslag. De waardestijging kun je aantonen door en taxatie, maar daar hangt een flinke prijskaart aan. De WOZ-waarde kun je als gratis bewijs opvoeren.
Als je je hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) hebt afgesloten betaal je vanaf dag 1 geen risico-opslag. Heel fijn uiteraard! Maar helaas geen voordeel aan een hogere WOZ-waarde voor jou dan.

Lees ook: Je hypotheeklasten omlaag brengen zonder kosten doe je zo

Hoe maak je bezwaar?

Vind je dat de WOZ-waarde te hoog ingeschat is door de gemeente? Maak dan bezwaar! Hier zijn verschillende opties voor. Je kunt het uitbesteden tegen betaling, en dat kan ook gratis. Realiseer je dan wel dat deze partijen kosten kunnen claimen bij de gemeente. Deze enorme kostenpost betalen we uiteindelijk zelf door stijgende gemeentebelastingen. En zelf bezwaar aantekenen is helemaal niet moeilijk!
Bij sommige gemeentes is een telefoontje voldoende om de WOZ-waarde bij te stellen. Lukt dat niet, maak dan tijdig bezwaar. (binnen 6 weken en geen dag later!)
In de brief die je hebt ontvangen bij je WOZ-waarde staat hoe je bezwaar kunt aantekenen. Dit kan digitaal of per post, afhankelijk van de gemeente waar je woont.

In alle gevallen moet je argumenten noemen waarom jouw WOZ-waarde lager zou moeten zijn. Argumenten kunnen bestaan uit verkoopprijzen van woningen uit de buurt, de slechte staat van jouw woning of dat er in de toekomst een drukke weg bij jou in de buurt aangelegd wordt bijvoorbeeld.
Op het WOZ-waardeloket kun je WOZ-waardes van woningen bekijken als onderzoek naar een redelijke waarde voor jouw woning. Ook kun je via internet bij allerlei partijen een gratis indicatie van de waarde van je eigen woning opvragen.
Om je bezwaar compleet te maken geef je aan hoe hoog de WOZ-waarde volgens jou zou moeten zijn.
Een voorbeeld van een bezwaarbrief vind je hier.

Reactie vanuit de gemeente

Als je bezwaar gemaakt hebt tegen je WOZ-waarde heeft de gemeente tot het eind van het jaar de tijd om uitspraak te doen.

Betalen in termijnen

Een laatste tip; de OZB-belasting kun je in verschillende termijnen betalen. Bij mij staat dit standaard ingesteld (de gemeente herhaalt dit gewoon) op 8 termijnen. Daardoor betaal ik niet een groot bedrag in een keer. En ik stel de betaling een beetje uit. Daardoor kan ik dat geld eerder aflossen op een lening die wij hebben lopen voor en woning die we verhuren en bespaar ik rente. Sommige mensen vinden het veel overzichtelijker om ineens te betalen. It’s up to you! Maar weet dat de mogelijkheid bestaat.

Ook bij Kassa maakten ze een item over de WOZ-waarde en het indienen van bezwaar. Het filmpje duurt ongeveer een kwartier.

 

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen