Als opa en oma sparen voor je kleinkind

Veel opa’s en oma’s willen graag geld sparen voor hun kleinkind. Als je als grootouders een spaarpot op wil bouwen voor je kleinkind, is er een aantal opties die je kunt overwegen. Kies je voor sparen op je eigen naam, of voor sparen op naam van je kleinkind bijvoorbeeld. En hoe zit het met schenkbelasting als je spaart voor je kleinkind? Hieronder lichten we de opties en de bijbehorende voor- en nadelen uit.

Eerst even dit

Deze blog gaat over sparen voor je kleinkind. Deze informatie gaat echter één op één op voor beleggen. Dit is iets om absoluut te overwegen, zeker als de rekening geopend wordt als het kind nog heel klein is. Door de lange horizon tot het kind volwassen is worden de risico’s van beleggen veel kleiner. In deze blog lees je daar meer over.

Sparen op naam van je kleinkind

Als opa en oma heb je de mogelijkheid om te sparen op naam van je kleinkind. Hier wordt dan ook best veel gebruik van gemaakt. Het is echter belangrijk om te beseffen dat hiervoor de medewerking van de ouders van het kleinkind vereist is. Het geld op de rekening op naam van het kleinkind wordt namelijk bij het vermogen van de ouders in box 3 geteld, wat fiscale gevolgen met zich meebrengt voor de ouders.
Alleen de ouders zijn in de mogelijkheid om een rekening voor het kind te openen. Wel kun je er natuurlijk voor kiezen om deze rekening alleen door opa en oma te laten vullen waardoor duidelijk is welk bedrag de grootouders gespaard hebben.

Sparen voor je kleinkind op je eigen naam

Een andere manier is om op je eigen naam te sparen voor je kleinkind. Hierbij wordt het vermogen opgeteld bij het box 3 vermogen van opa en oma. Je moet als grootouders dan natuurlijk wel rekening houden met de vermogensrendementsheffing. Als het vermogen op 1 januari 2024 boven de 57.000 euro per persoon uitkomt, dus voor fiscaal partners boven de 114.000 euro, moet je hier vermogensrendementsheffing over betalen.

Belastingregels bij het sparen voor een kleinkind

Het bedrag op de spaarrekening voor het kleinkind valt dus altijd onder het vermogen van de ouders of van de groothouders. Dit houdt in dat als de ouders op 1 januari van een bepaald jaar meer vermogen bezitten dan het heffingsvrije vermogen, zij belastingplichtig zijn over het meerdere. Het principe ‘eens gegeven, blijft gegeven’ is hierbij helaas niet van toepassing. Zolang het kleinkind nog geen 18 jaar is, valt het vermogen onder dat van de (groot)ouders.
De keuze wel of niet rechtstreeks te sparen op naam van het kleinkind hangt dus af van zowel de financiële situatie van de ouders als van de grootouders. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor de optie die belastingtechnisch het voordeligst is.
Als de spaarrekening geopend wordt op naam van het kind heeft alleen het kind na zijn 18e zeggenschap over deze rekening. Alle overwegingen om te sparen op naam van je kind of op je eigen naam vind je in deze blog.

Een schenkingsakte om problemen in de toekomst te voorkomen

Voor grootouders die willen dat het spaargeld van hun kleinkind nauwlettend in de gaten kan worden gehouden, is het opstellen van een schenkingsakte een mogelijke optie. Of deze nu door een notaris wordt opgesteld of door de grootouders zelf; het is altijd van belang ervoor te zorgen dat alle clausules duidelijk en correct zijn geformuleerd. Een kleine nuance in zo’n akte kan namelijk grote gevolgen hebben. Deze voorzorgsmaatregel dient ter voorkoming van mogelijke ellende in de toekomst, zoals wanneer het geld door onvoorziene omstandigheden in verkeerde handen terechtkomt, zoals die van een ex-schoonzoon of -dochter bijvoorbeeld.

Schenken onder bewind

Een andere mogelijkheid om financiële steun te bieden aan je kleinkinderen is schenken onder bewind. Hierbij wijst de grootouder een bewindvoerder aan, en dat kan hij of zij zelf zijn. Wat deze optie aantrekkelijk maakt, is dat de bewind voering niet per se eindigt wanneer de rekeninghouder 18 jaar wordt. Dit kan doorlopen tot 23 jaar of zelfs langer.
Voor grootouders die sparen voor een minderjarige, kunnen alleen de ouders zo’n rekening openen, maar grootouders kunnen wel geld overmaken en als bewindvoerder optreden. Een interessante mogelijkheid hiervoor is Rabo Beheerd Schenken, de opvolger van Rabo GeneratieSparen Plus. Met Beheerd Schenken kunnen (groot)ouders schenken en tegelijkertijd de controle behouden over wanneer hun (klein)kind toegang krijgt tot het geld. Het bewind kan uiterlijk doorlopen tot de ontvanger 30 jaar oud wordt en de gemaakte afspraken worden vastgelegd in een kosteloze schenkingsakte. Het is wel vereist dat degene die de rekening opent, klant is bij de Rabobank. Daarnaast biedt Van Lanschot een vergelijkbare mogelijkheid, waarbij sparen en beleggen onder bewind valt.

Schenkingsvrijstelling

Naast de keuze voor de spaarstrategie is het van groot belang om de schenkingsvrijstelling in acht te nemen als je geld overmaakt nar je kleinkind. In 2024 mogen grootouders maximaal 2.658 euro belastingvrij schenken aan een kleinkind. Dit bedrag geldt per kleinkind. Overschrijdt de totale schenking aan één kleinkind dit bedrag, dan wordt minimaal 18% van het overschot belast door de Belastingdienst. Het is dus heel slim om rekening te houden met deze belastingregels zodat er niet onnodig veel belasting betaald hoeft te worden.

Deze blogs vind je vast ook interessant

Zo leer je je kind van jongs af aan beleggen
7 dingen die je kind moet leren over geld
Dit zijn de leukste geldboeken voor kinderen
Dit zijn de voordelen van beleggen op de lange termijn

Disclaimer

In dit artikel worden affiliatelinks gebruikt waarvoor Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt.

Wil je meer Financequeen?

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Over Lydia

Lydia is makelaar van beroep en heeft twee jonge kinderen. Daarnaast werkt zij als tekstschrijver en belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële vrijheid. Ze heeft dus een passie voor financiën en voor vastgoed, en ze deelt haar kennis graag met anderen! De andere blogs van Lydia vind je hier.

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Gratis inpaklijst
Gratis inpaklijst




Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen