Als je een hypotheek gaat afsluiten, heb je de keuze uit verschillende soorten hypotheken. De meest voorkomende hypotheekvormen van dit moment zijn de annuïtaire en de lineaire hypotheek. Ongeveer 70% van alle huizenkopers kiest namelijk één van deze twee hypotheekvormen. Maar wat zijn nu precies de verschillen en hoe weet je voor welke soort hypotheek je het beste kunt kiezen?
Wat is een annuïtaire hypotheek?
Bij een annuïtaire hypotheek betaal je elke maand een vast bedrag, gedurende de gehele looptijd. Dit maandbedrag bestaat uit een deel aflossing en een deel rente. Doordat het maandelijks te betalen bedrag altijd gelijk blijft, blijven je bruto maandlasten dus gedurende de hele looptijd hetzelfde.
In de eerste jaren bestaat de maandlast voor een groot deel uit rente, aangevuld door een stukje aflossing. Doordat je elke maand een beetje aflost op je hypotheek, wordt je schuld maandelijks lager en ga je dus ook elke maand minder rente betalen. Het maandelijks te betalen bedrag blijft gelijk, dus je gaat steeds meer aflossen en steeds minder rente betalen.
De netto maandlasten zijn hierdoor in het begin lager dan aan het einde van de looptijd, omdat je tegen het einde van de looptijd nog nauwelijks rente betaalt en dus ook nauwelijks kunt profiteren van hypotheekrente-aftrek.
Wat is een lineaire hypotheek?
Bij een lineaire hypotheek betaal je ook elke maand rente en aflossing. Maar de maandelijkse aflossing blijft gedurende de gehele looptijd hetzelfde. Je hypotheekschuld wordt elke maand lager en je gaat dus elke maand minder rente betalen.
Doordat het bedrag aan aflossing gelijk blijft en het bedrag dat je aan rente betaalt daalt, wordt de totale maandlast steeds lager. Bij een lineaire hypotheek heb je dus aan het begin van de looptijd een hoge maandlast, maar aan het einde van de looptijd juist een lage maandlast.
Overeenkomsten
Een annuitaïre hypotheek en een lineaire hypotheek verschillen dus duidelijk van elkaar. Maar er zijn ook overeenkomsten. Bij beide hypotheekvormen los je tijdens de looptijd af op je hypotheek, waardoor je hypotheekschuld langzaam daalt. Aan het einde van de looptijd is bij beide hypotheekvormen de volledige hypotheek afbetaald. Dit zorgt voor zekerheid en je hoeft je geen zorgen te maken wat je aan het einde van de looptijd moet doen om de restschuld af te betalen of opnieuw te financieren. Dit is dan ook de reden dat er zoveel voor deze twee hypotheekvormen gekozen wordt.
Welke hypotheekvorm is de beste?
Zoals je ziet lijken de twee hypotheekvormen best veel op elkaar, maar er zijn belangrijke verschillen, welke je vooral merkt in het maandbedrag naarmate de looptijd verstrijkt. Een lineaire hypotheek is over de hele looptijd goedkoper, omdat je je schuld sneller verlaagt betaal je namelijk uiteindelijk minder rente. Maar toch wordt er het meest gekozen voor een annuïtaire hypotheek. Dit komt omdat het voor veel mensen aantrekkelijk is dat de netto maandlasten aan het begin van de looptijd lager zijn.
Welke hypotheekvorm de beste keuze is, annuïtair of lineair, is van verschillende factoren afhankelijk. Bijvoorbeeld je leeftijd; ben je van plan dat je tegen het einde van de looptijd met pensioen te zijn, dan is het fijn om dan een lagere maandlast te hebben. Of juist andersom, als je heel jong bent en je verwacht de komende jaren nog flink in inkomen te gaan stijgen, dan is het juist fijn om nu een lagere netto maandlast te hebben.
Laat je goed adviseren
Er is dus niet één hypotheekvorm die het beste is. Voor iedereen geldt dat het kiezen van de juiste hypotheek een hele persoonlijke, maar ook belangrijke beslissing is. Het is daarom altijd verstandig om je goed te laten adviseren door een hypotheekadviseur die met je meedenkt en ook aan je toekomst denkt.
Over Lydia
Lydia is makelaar van beroep en heeft twee jonge kinderen. Daarnaast werkt zij als tekstschrijver en belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële vrijheid. Ze heeft dus een passie voor financiën en voor vastgoed, en ze deelt haar kennis graag met anderen! De andere blogs van Lydia vind je hier.
Wil je meer Financequeen of Financequeen supporten?
Vind je Financequeen leuk en wil je ons op eenvoudige wijze supporten? De blogs bevatten geregeld affiliatelinks. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvangt Financequeen een kleine commissie. Uiteraard heb jij hier geen nadeel van. Ook kun je onze partnerlink gebruiken als je iets bij bol.com wilt bestellen. Alvast heel erg dank hiervoor!
Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.