Dat beleggen je geld kan laten groeien is inmiddels wel bekend. En dat beleggen risico’s met zich meebrengt is ook bekend. Voor veel mensen is het daarom heel spannend om te beginnen met beleggen. Toch hoeft beleggen helemaal niet zo spannend en ingewikkeld te zijn als je misschien denkt. Als je het een beetje slim aanpakt is het niet alleen heel simpel, maar vallen de risico’s ook reuze mee.
Iedereen kan beginnen met beleggen
Iedereen kan beleggen. Sterker nog, iedereen zou eigenlijk moeten beleggen. Natuurlijk alleen met geld dat je ook echt kunt missen. Voor de één is dat een flink bedrag en voor de ander maar een klein beetje. Maar dat geeft helemaal niets, want ook met kleine bedragen kun je al beginnen met beleggen.
Door te beleggen kun je je vermogen niet alleen laten groeien en je geld voor je aan het werk zetten, maar bescherm je je geld ook tegen de inflatie. Het geld dat je belegd hebt zit namelijk in de waarde van bedrijven. En die waarde kan natuurlijk altijd minder worden, maar zolang die bedrijven blijven bestaan en het goed doen, is de verwachting dat die waarde meegroeit met de inflatie. Doe je niets met je geld en laat je het op je spaarrekening staan, dan wordt dit geld door de inflatie juist alleen maar minder waard. Je kunt namelijk steeds minder kopen voor hetzelfde geld. (Als je je oma 40 jaar geleden verteld had dat een brood nu 8 gulden zou kosten, zou ze je heel hard hebben uitgelachen).
Hoe begin je met beleggen?
Je kunt op twee manieren beleggen. Je kunt zelf beleggen, bij
Scalable Capital bijvoorbeeld. Je moet dan wel een beetje begrijpen hoe beleggen precies werkt en wat de verschillen zijn tussen de verschillende beleggingsproducten, zoals aandelen, obligaties, ETF’s. Je kiest dan namelijk zelf van welke bedrijven je aandelen koopt. Deze manier van beleggen is geschikt voor mensen die het leuk vinden om zich te verdiepen in beleggen en daarmee bezig te zijn.
Wil je het liever iets makkelijker maken? Dan kun je ook een beleggingsrekening openen en je geld voor je laten beleggen. Je hoeft dan alleen maar je geld op de beleggingsrekening te storten, bijvoorbeeld maandelijks een vast bedrag, waarna je geld automatisch ingelegd wordt in een beleggingsfonds. Je hebt dan automatisch een goede spreiding, zonder dat je zelf iets van beleggen hoeft af te weten.
Waar moet je op letten als je gaat beginnen met beleggen?
Beleggen doe je alleen met geld dat je kunt missen. Je kunt zorgen voor een goede spreiding en daarmee de risico’s beperken (daar komen ze zometeen nog even op terug), maar er blijft altijd een risico dat je je geld kwijtraakt of dat je beleggingen minder waard worden, hoe klein dat risico ook is. Bovendien zijn de resultaten op de lange termijn bijna altijd beter dan op de korte termijn. Je moet je geld dus ook langer kunnen missen. Het liefst minimaal 5 jaar, maar liever nog minimaal 10 jaar. Deze periode heet de beleggingshorizon. Hoe langer je beleggingshorizon, hoe groter de kans op een positief rendement.
Een stok achter de deur
Als je gaat beginnen met beleggen is het fijn om een doel te hebben als stok achter de deur. Het hoofddoel van beleggen is vrijwel altijd het opbouwen van vermogen, winst maken dus. Maar voor veel mensen is dit doel veel te abstract om het ook echt vol te kunnen houden. Daarom is het fijn om ook kleinere, zachtere doelen te hebben als je gaat beginnen met beleggen. Veel mensen beleggen namelijk voor hun pensioen of de studie van hun kind. Dat zijn hele mooie doelen om voor ogen te houden als je gaat beginnen met beleggen. Beleggen is dan niet het doel, maar het middel om je doel te bereiken.
Als je een doel formuleert geeft dat je meteen helderheid over je horizon. Dat is belangrijk om je risico te bepalen. Hoe langer je horizon, hoe groter het risico mag zijn. In dit artikel lees je daar meer over.
Hoe kun je de risico’s van beleggen beperken?
Naast ervoor zorgen dat je een lange beleggingshorizon hebt, kun je de risico’s van beleggen beperken door een brede spreiding aan te brengen. Als je alleen maar aandelen koopt van bijvoorbeeld Apple, en Apple gaat ooit failliet, dan verdampt je hele vermogen. Maar als je belegt in duizenden bedrijven, dan is de kans dat die allemaal tegelijk failliet gaan wel héél erg klein. Je kunt daarom het beste beginnen met indexbeleggen of door zelf ETF’s met een brede spreiding aan te kopen. Wat het verschil is tussen ETF’s en indexbeleggen lees je in dit artikel.
Dit bericht op Instagram bekijken
Deze blogs vind je vast ook interessant
Enquêtewebsites, welke zijn goed?
Kun je beter sparen of beleggen
Waarom je zou moeten beleggen voor de studie van je kind
Dit is het verschil tussen pensioenbeleggen en gewoon beleggen
Disclaimer
In dit artikel worden mogelijk affiliatelinks gebruikt waarvoor Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt.
Wil je meer Financequeen?
Volg Financequeen op Instagram, Tiktok of Facebook.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Over Lydia
Lydia is makelaar van beroep en heeft twee jonge kinderen. Daarnaast werkt zij als tekstschrijver en belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële vrijheid. Ze heeft dus een passie voor financiën en voor vastgoed, en ze deelt haar kennis graag met anderen! De andere blogs van Lydia vind je hier.