Belasting op Ali Express: dit verandert er per 1 juli

Dat je tot 1 juli geen belasting betaalt bij Ali Express is een van de redenen dat shoppen bij AliExpress zo goedkoop is. Maar vanaf 1 juli verandert dat. Lees hier hoe het precies zit met de belastingen en hoeveel je vanaf 1 juli gaat betalen als je bij Ali Express koopt.

Hoe komt het dat shoppen bij Ali Express zo goedkoop is?

Er zijn verschillende factoren die ervoor zorgen dat shoppen bij Ali zo goedkoop is. Allereerst bestel je direct vanaf de bron. Daarnaast betaal je niet of nauwelijks voor de verzending. Best gek eigenlijk dat je binnen Nederland al minimaal ruim 4 euro betaalt om een pakketje te verzenden. De goedkope verzending komt onder andere door subsidie door de Chinese overheid, maar ook door internationale afspraken uit de tijd dat China als ontwikkelingsland minder hoefde te betalen.
Ook is er minder controle op de kwaliteit van de producten, kunnen het namaakproducten zijn en geldt een beperkt recht van retour.
En tot 1 juli betaal(de) je geen BTW over bestellingen tot 22 euro.

Wissel.nl

 

 

Hoeveel belasting betaal je  bij Ali Express?

BTW

Op vrijwel alle producten van Ali Express betaal je het hoge BTW-tarief van 21%. Tot 1 juli is dat alleen het geval bij bestellingen vanaf 22 euro. Vanaf 1 juli betaal je over elk bedrag 21% BTW. Let op; dit geldt ook als je je pakketje al voor 1 juli besteld hebt. Het gaat om de afleverdatum.

Inklaringskosten

Ali Express heeft aangegeven dat zij de BTW direct gaan heffen bij de aankoop. Dit is heel prettig want daardoor weet je als koper direct precies waar je aan toe bent. Bovendien bespaar je zo de inklaringskosten.
De pakketbezorger maakt inklaringskosten om aangifte te doen bij de douane. Omdat Ali Express de BTW afhandelt hoef je geen inklaringskosten te betalen bij een bestelling via Ali Express.
Als je de BTW niet vooraf betaalt, bij een andere webshop buiten de EU of omdat je je bestelling al voor 1 juli geplaatst hebt, dan ontvang je bericht van de vervoerder. PostNL rekent 4 euro als je online betaalt en 7 euro als je dit via een pakketpunt doet.
Deze inklaringskosten gelden overigens tot een waarde van 150 euro. Is je pakket duurder, dan zijn de inklaringskosten bij PostNL 10 euro (online) of 13 euro (bij een pakketpunt).

Invoerrechten

Tot slot betaal je bij pakketten vanaf 150 euro nog invoerrechten. Hoeveel invoerrechten je betaalt hangt af van het producttype. Het varieert van 0 tot 17%. Via deze link vind je de categorieen met bijbehorende percentages.

Voorbeeld

Stel dat je een product voor 8 euro bij Ali koopt. Vanaf 1 juli wordt dit bedrag met 21% verhoogd en wordt de totale prijs €9,68. Bij webshops buiten de EU die de BTW niet direct in rekening brengen betaal je uiteindelijk 21% + inklaringskosten.

 

 

Voor- en nadelen van shoppen via Ali Express

Ali Express zal waarschijnlijk voor veel producten nog steeds voordelig zijn, ondanks de stijging van 21% bij producten onder de 22 euro. Maar nadelen zijn er ook zeker:

  • De consumentenbescherming is niet hetzelfde zoals in de EU. Van een aantal typen producten wordt afgeraden ze via Ali Express te kopen, bijvoorbeeld make-up en voeding. Deze kunnen voor gezondheidsrisico’s zorgen.
  • De Consumentenbond deed een test en constateerde dat tweederde van de geteste producten van Ali Express en Wish niet in de Nederlandse winkels zou mogen liggen!
  • Let goed op wat je koopt. Je zal niet de eerste zijn die een veel kleiner product ontvangt dan verwacht. Kijk goed naar de specificaties en lees de reviews.
  • Er geldt een beperkt recht van retour.
  • Al die pakketjes hebben negatieve impact op het milieu. We willen allemaal vanalles. Maar vraag je af of je het product écht nodig hebt. Want shoppen bij Ali is verleidelijk, en hetzelfde geldt voor winkels als de Action. Echter, als je meer koopt dat je nodig hebt dan ben je nog duur uit. En bij Ali is de kans ook nog eens reëel dat het niet het product is dat je gehoopt had, tenzij je bij elke aankoop de specificaties goed doorneemt.

Lees ook: Besparen op online shoppen- zo doe je dat

Laatste tip: herken dropshippers

Er is een grote beweging gaande, dropshipping genaamd. Dropshippers importeren producten uit China en verkopen die voor het veelvoudige via bol.com. Dit kun je makkelijk voorkomen door het plaatje van het product op Ali Express te zoeken via image search.

Deze koptelefoon heb ik. Door de zachte hoofdband kun je er lekker mee liggen. Bij bol.com kost deze op het moment dat ik dit schrijf €24,95. Als je een printscreen maakt van de afbeelding en uploadt in de Ali Express app bij het fototoestel rechts bovenaan zie je dat precies dezelfde koptelefoon daar minder dan 10 euro kost.

In dat geval ben je wat mij betreft een dief van je eigen portemonnee als je niet direct bij de bron bestelt.

Happy shopping!

Wil je meer Financequeen?

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de besloten Facebookgroep van Financequeen

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen