Beleggen bij DEGIRO- zo werkt het

Veel mensen zijn angstig om te beleggen- het is ingewikkeld en risicovol. Tegelijk wil je graag meer rendement maken dan op je spaarrekening. Je weet niet waar te beginnen en stelt het uit. Neem even de tijd en laat me je helpen om je er doorheen te loodsen. Want hoe eerder je start met beleggen hoe beter. De invloed van rente op rente is namelijk enorm.

Wat is DEGIRO

DEGIRO is een van de goedkoopste brokers van Nederland. Broker is de Engelse term die we in het Nederlands zouden omschrijven als ‘effectenmakelaar’. Als particulier heb je niet rechtstreeks toegang tot de beurs. Daarom heb je een broker nodig die jouw orders uitvoert. In praktische zin is het een platform waar je een beleggingsaccount hebt.

Bij DEGIRO krijg je toegang tot 50 beurzen wereldwijd, verspreid over 30 landen. Je kunt handelen in aandelen, obligaties, beleggingsfondsen, indextrackers en meer gevorderde producten als opties en sprinters bijvoorbeeld.

Ik beperk mij in dit stuk tot het beleggen in indextrackers. Een indextracker is een product dat meerdere aandelen combineert. Andere namen hiervoor zijn ETF (exchange traded fund), indexfonds of tracker.

Een indexfonds is een setje van aandelen, precies dezelfde als je vindt op een bepaalde index. Een bekende index is bijvoorbeeld de AEX. Dit is de index van de 25 grootste Nederlandse bedrijven. Een index kan ook bestaan uit bedrijven in een bepaalde regio of een bepaalde sector.
Een indexfonds bevat dezelfde aandelen als die in de index. Dus bijvoorbeeld alle 25 aandelen van de AEX. Je koopt dan niet 25 volledige aandelen, maar van alle aandelen een klein stukje die gecombineerd worden tot 1 tracker. Het voordeel van beleggen in indexfondsen is dat de kosten laag zijn. Je volgt gewoon de markt zonder dat je deze probeert te voorspellen door de beste bedrijven te willen selecteren. Je weet namelijk altijd pas achteraf welke bedrijven beter hebben gepresteerd dan andere.
Het andere voordeel is dat je belegt in een groot aantal verschillende bedrijven waardoor je je inleg goed spreidt. Het ene aandeel stijgt, het andere zakt en jouw rendement wordt het gemiddelde van alle bedrijven binnen die index. Je verkleint zo het risico op verlies.
 

Waarom DEGIRO

DEGIRO is een van de goedkoopste brokers van Nederland en dat is ook meteen de reden dat ik fan ben. De invloed van kosten op het resultaat van je beleggingen is groot, zeker als je lange tijd belegt.

Als je 30 jaar lang 250 euro per maand inlegt en je maakt gemiddeld 7% rendement dan bouw je op tot ruim 294.000 euro. Als de kosten 0,1% hoger zijn dan zakt je rendement dus naar 6,9%. Over 30 jaar bouw je dan ruim 5.000 euro minder op!

Kernselectie

Bij DEGIRO kun je zonder kosten beleggen in de kernselectie. De kernselectie is een selectie van aandelen die je zonder transactiekosten kunt kopen en verkopen. Minder kosten betekent meer rendement en dus meer vermogen. DEGIRO kernselectie bestaat uit 200 trackers/ETF’s.
Als je een keer per maand koopt of verkoopt betaal je geen transactiekosten. Dat is dus prima als je standaard elke maand inlegt, bijvoorbeeld op het moment dat je salaris gestort is. Wil je twee of meer keer handelen in dezelfde maand dan komen er soms kosten bij. Dubbelcheck de voorwaarden van de kernselectie goed voordat je je keuze definitief maakt.

Een account aanmaken

Uiteraard moet je een account hebben om te kunnen starten met beleggen. DEGIRO loodst je door het hele proces en legt uit waarom ze bepaalde vragen stellen. De scan van je legitimatiebewijs mag gewoon een foto via je smartphone zijn en de verificatie gaat via iDeal en sms.

Er worden ook vragen gesteld over je kennis. Neem even de tijd om deze vragen te beantwoorden. Het is belangrijk dat je weet waar je voor kiest. Als je aangeeft dat je iets niet begrijpt krijg je extra uitleg van DEGIRO.

Als je account gereed is ga je van start

Na het inloggen kom je terecht op je persoonlijke dashboard. Laat je niet afleiden door de grote hoeveelheid flikkerende cijfers en grafieken. Je hebt lang niet alles nodig, stap voor stap vind je je weg.

DEGIRO biedt via een popup een virtuele rondleiding aan. In een paar kliks word je gewezen op de belangrijkste functies. Volg deze tour zeker even, het maakt je op een simpele en duidelijke manier wegwijs.

Je eerste inleg doen

Via de knop ‘in- en uitboeken’ leg je via Ideal geld in vanaf je betaalrekening. Het geld wordt direct bijgeschreven in je account, dus je kunt meteen door met de aankoop van je eerste belegging(en).

Lees ook eens: Wat is het verschil tussen Meesman en Brand New Day?

Hoe kies je waar je in wil beleggen?

Via DEGIRO Academie vind je veel blogs met informatie en de informatie op Google is natuurlijk eindeloos. Zelf beleg ik in indextracker VWRL. Deze tracker volgt de wereldwijde index. Op deze manier beleg ik in 3470 aandelen uit 47 landen. Dit fonds omvat 90-95% van de totale wereldwijde marktwaarde. Alle grote bedrijven en merken die je kent zitten erin. Je vindt dit fonds onder de naam VWRL en het is van het bekende fondshuis Vanguard.
Deze tracker valt binnen de kernselectie van DEGIRO en koop ik dus zonder transactiekosten te maken.

VWRL bestaat uitsluitend uit aandelen. Wil je ook in obligaties beleggen dan wordt DBZB vaak aangeraden. Als je op deze afkorting zoekt in het systeem van DEGIRO vind je ‘m direct. Goed om te weten is dat ‘bond’ de Engelse term voor obligatie is.

Zoals ik hier al beschreef is beleggen in aandelen risicovoller dan beleggen in obligaties. Daarentegen behaal je op de lange termijn hoogstwaarschijnlijk een hoger rendement met aandelen. Een bekende vuistregel is dat je van je inleg een percentage obligaties koopt. Dat percentage zou zo groot moeten zijn als je leeftijd. Dus hoe ouder je wordt hoe meer je belegt in obligaties, zo bouw je het risico af.
Dat is een prima vuistregel, maar het hangt uiteraard ook af van je beleggingshorizon. Voor welk doel beleg je en hoe lang duurt het nog tot je het geld nodig hebt?

Zelf beleg ik voor 100% in aandelen en niet in obligaties. Het rendement van obligaties is de laatste jaren niet hoog, dat loopt namelijk parallel met de spaarrente.
Je kunt ook besluiten om voor een iets lager bedrag aandelen te kopen en te zorgen voor een ruim bedrag op je spaarrekening. Als je buffer groot genoeg is om tegenvallers op te vangen en je horizon lang genoeg is zie ik geen probleem in volledig beleggen in aandelen.

Lees ook eens: Wat is indexbeleggen?

Je aankoop doen

Als je hebt besloten waar je in wil beleggen klik je op de blauwe knop ‘plaats order’ rechts bovenaan het dashboard.
Je selecteert het product waar je in wil beleggen en voor welk bedrag. Als je het product geselecteerd hebt maak je nog een paar keuzes die ik hieronder toelicht.

Er zijn verschillende tactieken om te kopen. Stel dat de koers 50 euro is op het moment dat je wil kopen. 10 minuten later kan de koers 50,25 euro zijn en uren later 49 euro. Je kunt instellen dat je de tracker of het aandeel wil kopen voor maximaal 49 euro bijvoorbeeld en dat je de order een dag wil laten staan. Op het moment dat de koers zakt naar 49 euro voert DEGIRO jouw order automatisch uit.

Het is fijn als je het aandeel dan goedkoper koopt. Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat de koers alleen maar stijgt en je order niet uitgevoerd wordt waardoor je rendement misloopt.

Hieronder zet ik de termen op een rijtje:

Limit Order: dit staat standaard ingesteld bij DEGIRO. Hier vul je de koers in die je maximaal wil betalen voor jouw aankoop. Als de koers jouw prijs niet raakt, wordt de order niet uitgevoerd.

Market Order: Ik kies liever voor Market Order. Klik op Limit Order en het keuzemenu klapt open. Daar staat Market Order ook tussen. Market Order betekent dat je direct koopt tegen de prijs die nu actueel is. Je aankoop wordt dus direct gedaan.

Aantal: Hoeveel stuks wil je kopen? Vul een aantal in en DEGIRO rekent direct uit voor welk bedrag je in totaal gaat kopen.

Dagorder of doorlopend: Koop je via Market Order dan kun je dit gewoon zo laten staan, je order wordt namelijk direct uitgevoerd en dan is de looptijd niet van belang.
Koop je via Limit Order dan moet je hier wel even over nadenken. Als je kiest voor Dagorder, dan wacht DEGIRO die ene dag af of de koers het bedrag raakt dat jij graag wil betalen. Komt de koers niet op dat bedrag op die dag, dan vervalt de order. Kies je voor doorlopend, dan blijft jouw order, om tegen de ingevulde prijs te kopen, bestaan tot de gewenste koers uiteindelijk bereikt wordt. Dan wordt je order dus uitgevoerd.

Als je alles hebt ingevuld klik je op ‘plaats order’. Je krijgt een samenvatting van je order te zien. Check even of daar staat wat je bedoelt en bevestig.

Nu heb je je eerste aankoop gedaan- gefeliciteerd!

DEGIRO heeft ook een app waar je je beleggingen in de gaten kunt houden. Als het je onrustig maakt, kijk dan niet te vaak, de koersen kunnen behoorlijk schommelen. Realiseer je dat dit voor de lange termijn is en vertrouw erop dat het goed komt.

In het verleden behaalde resultaten geven natuurlijk geen garantie op de toekomst. Houd er rekening mee dat je (een deel van) je inleg kunt verliezen. Beleg alleen met geld dat je niet direct nodig hebt.
Deze blog is op eigen initiatief geschreven en geen samenwerking met DEGIRO. Wel staan er affiliatelinks in.
Wil je meer lezen over beleggen? Alle blogs die daarover verschenen op Financequeen vind je hier.

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen