Beginnen met beleggen is helemaal niet moeilijk, maar door alle mogelijkheden zien veel mensen door de bomen het bos niet meer. Ik krijg dan ook geregeld de vraag; hoe begin ik met beleggen. Tijd om je dat van a tot z uit te leggen met een stappenplan!
Waarom zou je gaan beleggen?
Voordat ik begin leg ik graag uit waarom ik het zo belangrijk vind- voor iedereen!- om te overwegen te starten met beleggen.
Door inflatie loopt de waarde van jouw geld terug. Als je daar geen rendement tegenover zet teer je dus letterlijk in op je koopkracht. Dat is niet erg voor een jaartje, maar als je dat jaar na jaar doet wordt het verschil enorm! Als de inflatie 2% is teer je na tien jaar 18% in op je vermogen. Na twintig jaar is dat 33% en na dertig jaar 45%.
Als je belegt op een verstandige manier, zoals ik hieronder beschrijf, en geen roekeloze keuzes maakt kun je een rendement verwachten van 5-8% gemiddeld per jaar.
Hoeveel rendement je precies maakt verschilt natuurlijk per periode en ook voor welk risicoprofiel je kiest.
Ik hoor je denken; rendementen uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst. En dat is zeker waar. Zeker als het gaat om de prestaties van een los aandeel. Bij deze manier van beleggen beleg je in de duizenden grootste bedrijven wereldwijd. Die bedrijven zijn geclusterd in een index en van zo’n index zijn de resultaten van zeer lange tijd bekend.
In de afgelopen honderd jaar zijn er ook oorlogen, crises en faillissementen geweest, net als in de toekomst. Dus garanties kunnen er zeker niet gegeven worden, maar door in enorme aantallen bedrijven te investeren kunnen de cijfers uit het verleden wel een indicatie over de toekomst geven.
Dus waarom starten met beleggen? Om te zorgen dat je vermogen groeit in plaats van dat je inteert.
Stap 1: Bepaal het doel waarvoor je belegt
Bij beleggen is het heel belangrijk om te weten voor welke termijn je belegt. Als je het geld over vijf jaar nodig hebt kun je minder risico nemen dan als je het geld tien jaar of langer niet nodig hebt.
Je hoeft niet exact te weten voor welk doel je belegt en op welke datum je het geld nodig hebt, maar een onderscheid tussen vijf of tien jaar is wel belangrijk om te maken.
Los van de termijn zijn er nog twee aparte doelen en dat zijn beleggen voor je pensioen en beleggen voor of op naam van je kind. Met pensioenbeleggen kun je profiteren van een flink belastingvoordeel. Hoe pensioenbeleggen werkt lees je hier.
Beleggen voor je kind kun je doen op naam van je kind of op je eigen naam. Beide opties hebben voor- en nadelen.
Stap 2: Bepaal hoeveel tijd en moeite je er in wil steken
Beleggen kan op vele manieren. Het grootste verschil is passief of actief beleggen. Met actief beleggen bepaal je zelf waar je je geld in investeert en ook wanneer je je beleggingen verkoopt. Dit betekent dat je hier enige vorm van kennis voor moet hebben en het ook leuk moet vinden om hier tijd aan te besteden.
Passief beleggen, dit wordt ook vaak indexbeleggen genoemd, betekent dat je eenmalig bepaalt in welke fondsen, dat zijn mandjes met aandelen, je je geld in investeert. Vervolgens blijf je daar trouw op inleggen, bijvoorbeeld iedere maand een vast bedrag. Je laat je niet leiden door economische omstandigheden of waarschuwende krantenberichten. Met deze strategie beleg je in zoveel verschillende bedrijven dat je uiteindelijk het gemiddelde rendement van al die duizenden bedrijven behaalt. Dit komt omdat bedrijf A 400% rendement maakt, bedrijf B 10% rendement en bedrijf C failliet gaat. Er zitten dus bedrijven tussen die megasuccessen gaan bereiken en bedrijven waar het niet goed mee gaat. Jouw resultaat zal het gemiddelde van de resultaten van al deze bedrijven zijn.
Het mooie is dat je met indexbeleggen over het algemeen minder kosten maakt ten opzichte van actief beleggen. Daarnaast ben je veel minder tijd kwijt en hoef je een stuk minder kennis te hebben van complexe producten of individuele bedrijven. Tot slot, en als klap op de vuurpijl, behaal je met passief beleggen vrijwel altijd een hoger rendement.
![beginnen met beleggen beginnen met beleggen](https://financequeen.nl/wp-content/uploads/2023/06/beginnen-met-beleggen.jpg)
Klinkt bijna te mooi om waar te zijn! Dit komt omdat je met indexbeleggen ‘de markt’ volgt. En die markt blijkt grillig. Als indexbelegger volg je die grillige markt. Als actieve belegger probeer je die markt te verslaan, maar door de grilligheid kun je ook helemaal verkeerd zitten. En dat is wat vaak gebeurt.
Het is namelijk lastig te voorspellen welke bedrijven het goed zullen doen. De economie verandert, net als de vraag vanuit consumenten. Er kan een (corona)crisis opduiken of een intern schandaal of probleem bij een bedrijf aan het licht komen. Allemaal factoren waardoor je niet goed kunt voorspellen welke bedrijven het beste zullen presteren.
Als je begint met beleggen overweeg dan om te starten met beleggen. Uit ervaring kan ik zeggen dat dit voor veel beginnende beleggers ideaal is om op een laagdrempelige manier te starten met beleggen. Krijg je er vervolgens lol in en wil je je graag verdiepen in beleggen en kijken of actief beleggen bij je past dan is dat helemaal prima. Terwijl je start met indexbeleggen kun je je natuurlijk verdiepen hoe je actief beleggen het beste aanpakt.
Stap 3: bepaal je inleg
Bij indexbeleggen ben je helemaal vrij hoeveel geld je inlegt. Eenmalig een bedrag, af en toe een inleg of elke maand een klein of groot bedrag. Brand New Day hanteert een minimum inleg van 50 euro per maand om gebruik te kunnen maken van automatische incasso.
Wil je een lager bedrag inleggen of incidenteel inleggen, dan kun je geld overmaken naar je persoonlijke bankrekeningnummer bij Brand New Day. Bedragen die daar op binnenkomen worden automatisch belegd. Je kunt dus ook een automatische overboeking instellen van minder dan 50 euro per maand en dan bereik je hetzelfde effect als met een automatische incasso.
Let op dat je altijd geld voor noodgevallen achter de hand houdt op een spaar- of betaalrekening. Beleggen is bedoeld voor een periode van minimaal vijf jaar. Als je het geld eerder nodig hebt, en dus ook mogelijk je buffer, kun je beter beschikbaar houden op een spaarrekening.
Stap 4: Houd je aan de drie gouden regels van beleggen
Beleggen kent altijd risico en er worden geen bedragen gegarandeerd. Toch kun je het risico enorm verkleinen als je je aan de drie gouden regels houdt.
- Zorg voor voldoende horizon
Ik noemde het al eerder; beleg alleen met geld dat je minimaal vijf jaar kunt missen. Dit betekent niet dat je niet bij je geld kunt, maar wel dat het jouw intentie moet zijn om in die periode niet over het geld te hoeven beschikken. Beleggingskoersen gaan op en neer. Bij een korte periode van beleggen loop je het risico alleen een dip mee te maken. Door langer te blijven beleggen vergroot je de kans op een positief resultaat enorm.
- Let op de kosten
Een half procent verschil in kosten maakt in het begin misschien niet zoveel uit, maar op de lange termijn zeker wel! Dit komt door het rente op rente effect. Brand New Day is een partij die tegen lage kosten een goed en overzichtelijk beleggingsproduct aanbiedt.
- Zorg voor voldoende spreiding
Dit gebeurt automatisch met indexbeleggen want dan beleg je in duizenden bedrijven tegelijkertijd. Bij spreiding is het niet alleen belangrijk dat je in veel bedrijven belegt, want je weet nooit welke het goed en juist niet goed gaan doen, maar ook dat ze verspreid zijn over de wereld en in allerlei sectoren actief zijn.
Stap 5: kies het risico dat je bij jouw situatie past
Indexbeleggen bij Brand New Day gaat via risicoprofielen. Offensieve risicoprofielen bestaan voornamelijk uit aandelen. Deze kennen een hoger risico dan obligaties, maar ook een hoger verwacht rendement! Obligaties zie je vooral terug in de defensieve profielen. Defensieve risicoprofielen kun je kiezen voor een kortere periode omdat het risico bij obligaties lager is dan bij aandelen.
Hoe hoger het risico(profiel) is, hoe langer je de tijd moet hebben om een eventuele koersdip goed te maken. Daarom kun je starten in een hoog risicoprofiel en naarmate de tijd vordert afzakken naar een lager risicoprofiel.
In deze blog lees je uitgebreid wat het verschil is tussen aandelen en obligaties. De conclusie is dat aandelen op de lange termijn een hoger verwacht rendement opleveren, maar dat het risico ook hoger is. Dit betekent dat de koersen tussentijds dus harder kunnen dalen dan obligaties, maar dit geldt natuurlijk ook voor een stijging. Op de lange termijn presteren aandelen vrijwel altijd beter dan obligaties, maar zoals gezegd heb je hier wel voldoende horizon voor nodig.
Obligaties zijn stabieler dan aandelen. De koersen schieten niet zo hard omlaag, maar ook niet omhoog. Minder risico, maar ook minder verwacht rendement.
![risicoprofielen brand new day risicoprofielen brand new day](https://financequeen.nl/wp-content/uploads/2023/02/risicoprofielen-brand-new-day-1024x457.png)
Stap 6: Zorg dat het risico ook in de toekomst bij je past
Als je belegt voor de langere termijn verandert jouw situatie natuurlijk in de tussentijd. Bij de start is jouw doel bijvoorbeeld nog 20 jaar in de toekomst, maar langzamerhand komt dat doel dichterbij.
Je kunt dus starten in risicoprofiel 5- zeer offensief- 100% aandelen, maar moet in de loop van de tijd zakken in risico. Brand New Day doet dit automatisch voor je als je daarvoor kiest. De automatische risico-afbouw. Je vult een einddatum in en Brand New Day zorgt ervoor dat je op het juiste moment een risico-profiel opschuift. Zonder dat jij daar omkijken naar hebt.
Ook kun je kiezen voor automatisch herbalanceren. Meestal beleg je in een combinatie van aandelen en obligaties. Als de ene soort beter presteert dan de andere gaat de verhouding van jouw portefeuille scheef lopen. Waar je bijvoorbeeld wil beleggen in 70% aandelen en 30% obligaties, kan dit zomaar opschuiven naar 90% aandelen en 10% obligaties. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren in een jaar waarin aandelen heel goed presteren en obligaties wat minder. Terwijl dat niet het risico is waar je voor gekozen hebt. Automatisch herbalanceren zorgt dat dit eens per jaar rechtgetrokken wordt.
Automatische risico-afbouw en automatisch herbalanceren licht ik uitgebreid toe in deze blog.
Stap 7: kies een beleggingspartij waar je wil beginnen met beleggen
Zelf beleg ik via Brand New Day. Belangrijke redenen daarvoor zijn de automatische risico-afbouw en automatisch herbalanceren. Ik vind het heel prettig dat ik niet in de gaten hoef te houden dat ik over 9 jaar, 7 maanden en 13 dagen een risicoprofiel op zou moeten schuiven.
Daarnaast is Brand New Day een prettige partij. De online omgeving is heel duidelijk en logisch. Je wordt helemaal aan de hand genomen bij het maken van de paar keuzes als je een rekening opent. In tien minuten ben je klaar en gestart met beleggen. In deze blog beschrijf ik precies welke vragen jou gesteld worden bij het openen van een rekening.
Iets anders prettigs is dat je ze gewoon kunt bellen als je een vraag hebt. Je kunt zelfs een belafspraak inplannen bijvoorbeeld als je tegen het openen van een rekening aan blijft hikken. En last but not least; de kosten zijn laag en de rendementen goed.
Stap 8: doe je eerste inleg en start met beleggen!
Als je de rekening hebt geopend doe je een eerste inleg en ben je begonnen! Vind je het nog steeds heel spannend dan heb ik een leuke tip voor je. Open een rekening en stort er een klein bedrag op. Desnoods 10 euro. Dan ben je begonnen met beleggen en bouw je vertrouwen op. Later kun je alles nog wijzigen en zelfs als dit bedrag fors minder waard wordt is er niks aan de hand. Zelfs al zou je de helft van dit geld verliezen, wat een uitzonderlijk slecht resultaat zou zijn, dan zou deze les je maar vijf euro gekost hebben. 😉
Het openen van een vrije beleggingsrekening is gratis. Je betaalt alleen een klein percentage kosten per jaar. Bij een storting van tien euro hoef je je om die kosten geen zorgen te maken kan ik je melden ;). De precieze kosten vind je in deze blog.
Welkomstaanbieding
Soms heeft Brand New Day een welkomstaanbieding voor nieuwe klanten. Check hier of er op dit moment een aanbieding geldt.
Disclaimer
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Brand New Day. Uiteraard is de inhoud 100% Financequeen. Als je via een linkje in dit artikel een rekening opent bij Brand New Day ontvangt Financequeen een vergoeding, hier heb jij uiteraard geen nadeel van. De grafieken en tabellen in deze blog komen van de website van Brand New Day.
Beleg alleen met geld dat je langere tijd kunt missen en als het past bij je persoonlijke situatie!