Beleggen voor de studie van je kind: zo werkt het

Je kind laten studeren is een dure grap. Hoe duur dat is hangt van veel keuzes af zoals je later zult lezen. Het is sowieso slim om je hier zo vroeg mogelijk op voor te bereiden. Tijd stuwt je rendement namelijk omhoog en dus hoef je minder geld opzij te zetten.

Hoeveel kost studeren?

Zoals hierboven al staat kun je veel keuzes maken die je studie duurder of minder duur maken. Blijf je thuis wonen of ga je op kamers, studeer je aan het MBO, HBO of universiteit en zijn er veel extra dingen nodig die veel kosten zoals (sport)materialen, dure excursies of elektronica?
Volgens het Nibud waren de maandelijkse kosten van een student, in 2021, als volgt:

Dit is 1.031 euro in totaal. Dit zijn echter cijfers van 2021 en we weten allemaal wat de inflatie daarna gedaan heeft. Bovendien komt het college- of lesgeld hier nog bij.

Voor schooljaar 2023-2024 gelden de volgende bedragen:

HBO en universiteit: 2314 euro
Voltijd MBO: 1.239 euro
MBO BBL niveau 1 en 2: 258 euro
MBO BBL niveau 3 en 4: 624 euro

Je hebt nu een indicatie van wat kosten. Zelf zou ik uitgaan van een (nog) hoger bedrag omdat ik me afvraag of je onder andere een laptop kunt betalen van de 49 euro per maand aan studiebenodigdheden die het Nibud noemt.

Ook moet je rekenen op inflatie, zeker als je zoon of dochter nog flink wat jaren te gaan heeft tot hij of zij gaat studeren.Tot slot denk ik dat de kosten voor excursies en bijzondere materialen vaak hoger zijn dan het Nibud noemt.

Daarentegen kun je de kosten natuurlijk ook naar beneden bijstellen; koop tweedehands boeken, blijf thuis wonen en wees in het algemeen kritisch op allerlei uitgaven. Koop bijvoorbeeld niet klakkeloos de boekenlijst, maar vraag eens rond of je die boeken wel echt nodig hebt.

Lees ook eens: Beleg je op naam van je kind of op je eigen naam?

Hoeveel betaal je als ouder voor de studie van je kind?

Hierboven benoemde ik een hele serie kosten die mogelijk bij studeren komt kijken. Dit betekent niet automatisch dat je die kosten als ouder allemaal op je moet nemen.

Een studie kan gefinancierd worden door meerdere bronnen; de ouders, de student zelf (bijbaan), studiefinanciering en een lening. En uiteraard ook door een combinatie hiervan.

Soms reageren mensen wat overtrokken vind ik. Een lening zou het einde van de wereld betekenen en ‘het is als student onmogelijk om een hele studie zelf te betalen’. Volgens mij valt dat wel mee.
Een student hoeft niet perse het huis uit, dat scheelt al heel veel kosten. En ook (huishoud)tijd waardoor je wellicht extra kunt werken.

Ik heb zelf een groot deel van mijn HBO-opleiding betaald. Ik betaalde minimaal de helft van mijn collegegeld + al het boekengeld. Wel woonde ik thuis en werkte keihard aan mijn bijbaantjes. Niet haalbaar? Daarnaast had ik aan het einde van mijn studie 15.000 euro op mijn spaarrekening en ging ik op wereldreis. 100% zelf bij elkaar gespaard zonder schenkingen of erfenissen of iets dergelijks.

Wil je niet dat jouw kind met een schuld zijn of haar opleiding verlaat, overweeg dan om je kind na afstuderen te compenseren. Dan leent je kind het geld eerst, en gaat er dan hopelijk verstandiger mee om, en vervolgens los jij die lening af.

Hoe spaar je het studiegeld voor je kind bij elkaar- een stappenplan

Ha, nou ten eerste door niet te sparen, maar te beleggen. Het hangt er hierbij wel vanaf hoeveel jaar je nog de tijd hebt. Het is namelijk belangrijk om voldoende horizon te hebben als je gaat beleggen.

Tip: als het kind eerst geld kan lenen, kun jij als richtdatum het einde van de studie nemen in plaats van de begindatum. Dit verlengt je horizon met een jaar of vier. Tijdens de studie is een lening vrij van rente, daarna moet er mogelijk wel rente betaald worden, dus houd dat goed in de gaten.

Stap 2: Begin zo snel mogelijk! Door het rente op rente effect gaat geld voor je werken. Hoe langer je de tijd hebt, hoe groter het aandeel van het rendement wordt.

Stap 3: Bepaal hoeveel geld je bij elkaar wil sparen of beleggen én hoeveel geld je per maand in wil leggen. Veel mensen leggen bijvoorbeeld 50 euro per maand in en/of de kinderbijslag. Ook kun je (een deel van) de opbrengsten van tweedehands verkopen inleggen. Ieders situatie is anders en daarmee ook ieders mogelijkheden. Bottom line is: bedenk hoeveel geld en hoe vaak je in wil leggen.

Via deze tool kun je berekenen wat de verwachte opbrengst is. Zo kun je spelen met de getallen en jouw sweet spot vinden tussen inleg en verwachte opbrengst.

Stap 4: Open een beleggingsrekening. Dit is heel eenvoudig, zeker met het stappenplan dat ik in deze blog maakte.

Hoe bepaal je waarin je belegt voor de studie van je kind?

Het allerbelangrijkste is dat je de drie gouden beleggingsregels toepast. Zorg voor voldoende horizon, spreid je inleg en let op de kosten.

De studie van je kind is geen doel dat je moet willen behalen met risicovolle investeringen zoals crypto. Dit doel is over het algemeen zo belangrijk dat je dit met zo min mogelijk risico wil behalen.

Indexbeleggenis daar heel geschikt voor. Het voldoet aan de drie gouden regels en is daarnaast heel makkelijk en overzichtelijk.

Beleggen via Brand New Day

Zoals je inmiddels waarschijnlijk weet beleg ik zelf, ook voor mijn kinderen, al jaren via Brand New Day. Ik vind het heel belangrijk om geen omkijken naar mijn beleggingen te hebben. Hoe leuk ik persoonlijke financiën ook vind; het selecteren van aandelen en de bijbehorende research is niet aan mij besteed. Het moet makkelijk, maar ook goed.  En dat is precies wat Brand New Day biedt.

Daarnaast zijn de kosten heel schappelijk en is het een no nonsense partij. Daarmee bedoel ik dat ze helder communiceren, een overzichtelijke online omgeving hebben en je precies kunnen uitleggen waarom je bepaalde keuzes zou kunnen maken. Maar ook zijn ze telefonisch heel goed bereikbaar. Als je vragen hebt over je rekening of keuzes. Ook kun je een gratis belafspraak plannen om je te laten informeren over de mogelijkheden die Brand New Day heeft en al je eventuele vragen te stellen. Zo luxe zie je het niet vaak toch?

Automatische risico-afbouw en herbalanceren

De allermooiste tool van Brand New Day vind ik de automatische risico-afbouw en automatisch herbalanceren. Je kunt namelijk op de voor jou beste manier beleggen, in de loop van de tijd verandert dat. Aan de ene kant omdat je steeds dichterbij je doeldatum komt en daar hoort een ander risicoprofiel bij. Aan de andere kant omdat je beleggingen zich meestal niet precies ontwikkelen zoals je verwacht. Dit betekent dat je tussentijds bij moet sturen en dat gebeurt door het automatisch herbalanceren. Dit betekent dat jouw aandelen en obligaties weer in balans gebracht worden als de ene categorie veel meer rendement maakt dan de andere. Als je dat niet zou doen zou je ongewild in een andere risicoklasse terecht kunnen komen. In deze blog leg ik precies uit hoe dit werkt.

Enthousiast geworden? Open dan een rekening of plan een belafspraak.

Disclaimer

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Brand New Day. Uiteraard is de inhoud 100% Financequeen. Als je via een linkje in dit artikel een rekening opent bij Brand New Day ontvangt Financequeen een vergoeding, hier heb jij natuurlijk geen nadeel van.
Beleg alleen met geld dat je langere tijd kunt missen en als het past bij je persoonlijke situatie!

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Wil je meer Financequeen?

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen