Beleggingsplatforms vergelijken

Op deze pagina bespreek ik beleggingsplatforms (brokers) waar ik zelf ervaring mee of op een andere manier voldoende zinnigs kan zeggen. Elke broker heeft voor- en nadelen. Ik beschrijf hier zo goed mogelijk waarom je voor de ene of voor de andere zou kunnen kiezen.

Wil je meer weten over beleggen?

Op deze pagina zijn alle blogs van Financequeen over beleggen en investeren verzameld.
Met de masterclass indexbeleggen leer in twee uur alles over indexbeleggen. (Binnenkort weer beschikbaar)

Realiseer je dat je je inleg kunt verliezen. Beleg dus alleen met geld dat je niet nodig hebt en zorg dat je een buffer achter de hand hebt. Als je goed gespreid belegt verklein je de kans dat je je inleg verliest enorm.

Brand New Day

Bij Brand New Day beleg je in indexfondsen. Je geld wordt dus breed gespreid belegd en de kosten zijn laag.

Brand New Day ontzorgt je volledig. Je kunt een maandelijkse automatische incasso instellen waarbij dat bedrag ook direct wordt belegd. Daar heb je dus geen omkijken naar. Als je extra wil inleggen maak je gewoon geld over en gebeurt de rest vanzelf.

Je kunt een automatische risico-afbouw instellen. Bij de start heb je een langere horizon en kun je ervoor kiezen risicovoller te beleggen. Naarmate de einddatum dichterbij komt is het verstandig het risico af te bouwen door wat meer richting obligaties te verschuiven. Je kunt instellen dat Brand New Day dit automatisch doet, dan heb je daar ook geen omkijken naar.

Voordelen
– Lage kosten
– Overzichtelijke online omgeving
– Automatische inleg
– Goede klantenservice
– Automatische risico-afbouw mogelijk

Nadeel
Je kunt alleen indexbeleggen bij Brand New Day. Zie ik overigens niet als een nadeel, maar als je individuele aandelen wil kopen is dit niet jouw broker.

Conclusie
Deze beleggingsinstelling is voor de meeste mensen de beste keuze in mijn ogen. Het ontzorgt, de kosten zijn laag en je hoeft er nooit meer naar om te kijken als je eenmaal gestart bent. Alleen als je actiever, individueler en nóg goedkoper wil beleggen is DEGIRO een betere keuze.

Beleggen bij Brand New Day

300x250

DEGIRO

Bij DEGIRO heb je een brede keuze aan beleggingen. Alles is mogelijk op het gebied van obligaties, aandelen, sprinters, opties en ook (index)fondsen. Als je écht zelf aan de slag wil tegen de laagste kosten is dit jouw broker.

Voordelen
– De laagste kosten (Afhankelijk van je beleggingskeuzes)
– Alle beleggingsproducten zijn beschikbaar

Nadelen
– Het platform is minder overzichtelijk
– Je maakt al je keuzes zelf zonder hulp
– Je kunt niet automatisch inleggen

Conclusie
Vind je het niet erg of zelfs leuk om elke maand een handeling uit te voeren om fondsen aan te kopen? Of wil je gebruik maken van alle beleggingsmogelijkheden? Vind je de allerlaagste kosten belangrijk? Dan is dit jouw broker! 

Beleggen bij DEGIRO

Banner - Broker - 300x250

Scalable Capital

Scalable Capital is vrij nieuw op de Nederlandse markt en gaat heel veel opschudden denk ik. Deze partij hanteert zeer lage tarieven voor beleggen in ETF’s en losse aandelen. Daarnaast geeft Scalable Capital een hoge spaarrente.

Voordelen
– Zeer lage tarieven
– breed aanbod fondsen en aandelen

Nadelen
– Scalable capital biedt geen indexbeleggen aan
– Geen extra producten zoals opties

Conclusie
Scalable Capital is een interessante nieuwe partij in beleggingsland waar je zeker een kijkje kunt nemen als je zelfstandig wil beleggen in ETF’s, aandelen of crypto. Dit wordt een grote concurrent van Degiro verwacht ik. Hoewel Degiro wel opties aanbiedt wat prettig kan zijn in combinatie met het kopen van aandelen om het risico af te dekken.
Scalable Capital biedt drie pakketten aan;
– In het gratis pakket betaal je maximaal 99 cent per transactie. Soms is een transactie zelfs gratis.
– Het goedkoopste abonnement, Prime Broker, kost 2,99 euro per maand waarvoor je onbeperkt kunt handelen.
– Het duurste abonnement, Prime+ Broker, kost 4,99 euro per maand en biedt hetzelfde als Prime Broker en daarnaast een zeer aantrekkelijke spaarrente. Als je alleen op zoek bent naar een spaarbank is Scalable Capital interessant als je een groot bedrag aan spaargeld hebt. Dan kun je de kosten (5 euro per maand) compenseren met de hogere spaarrente.

Beleggen bij Scalable Capital

Peaks

Peaks is een dochter van de Rabobank en een heel leuk en sympathiek platform. En roze 🙂 Van oorsprong belegde je hier met je wisselgeld. Kocht je een coffee to go van €3,55, dan werd dit bedrag afgerond naar €4 en belegde je dus €0,45. Bijna ongemerkt bouw je dan toch een leuk beleggingspotje op.
Inmiddels is het ook mogelijk om gewoon met een vast bedrag per maand te beleggen.

De kosten van Peaks zijn wel fors. Die zijn namelijk €1 per maand, los van de lopende kosten van 0,5% per jaar. €1 lijkt misschien niet veel, maar als je inleg niet hoog is zal dit je rendement op de lange termijn heel erg drukken. Aan de andere kant is €1 per maand natuurlijk geen onoverkomelijk bedrag.

Voordelen
– Heel makkelijk instappen
– Zeer goed voor beginners
– Overzichtelijk

Nadelen
– Beperkte keuze
– Hoge kosten

Conclusie
Peaks leert je beleggen. Het helpt je met het krijgen van vertrouwen, is heel overzichtelijk en een rekening is supermakkelijk te openen. Durf(de) je de stap om te gaan beleggen nog niet te zetten, dan is Peaks echt iets voor jou. Zie die €1 per maand als leergeld. En kom daarna nog eens terug om te kijken welke broker beter bij je past voor het vervolg.

Beleggen bij Peaks
Schermafbeelding 2022-04-08 om 17.28.11

Trading 212

Ik ben zelf een voorstander van passief beleggen en leg dus elke maand op dezelfde manier geld in. Maar toch houd ik ook van gokken. Als ik in het nieuws hoor dat de koers van een groot bedrijf enorm gedaald is, kriebelt het bij mij.

Als je op een veilige manier wil beleggen door zelf aandelen te selecteren moet je je goed in de bedrijven verdiepen. En daar ligt mijn interesse dan weer iets minder.

Daarom gokte ik nooit meer met individuele aandelen (been there, done that) totdat ik ontdekte dat je fractionele aandelen kunt kopen. Bekende Amerikaanse aandelen kosten soms 1000 dollar per stuk. Bij fractionele aandelen bepaal je zelf hoeveel geld je inlegt. Je kunt dus prima 10 euro Netflix kopen of Heineken of wat je maar wil.

Toch gokken, maar niet met grote gevolgen.

Uiteraard kun je ook beleggen in fractionele aandelen als je wél een strategie hebt bedacht en je verdiept in bedrijven.

Je betaalt geen transactiekosten bij deze manier van beleggen.

Als je via mijn link een rekening opent krijgen we allebei een gratis aandeel met een waarde tot 100 euro. Dat zou toch wat zijn hè als we een grote vis vangen? 🙂

Beleggen bij Trading 212
Lend a hand

Lend a hand

Lend a hand is een crowdfundingplatform en dus een heel andere manier van investeren dan met beleggen.

Veel ondernemers in ontwikkelingslanden zijn te groot om in aanmerking te komen voor een microfinanciering, maar te klein voor een lening van de bank. Er is 200 biljoen euro nodig om dit gat te dichten.

Via Lend a Hand worden dus kredieten verstrekt in ontwikkelingslanden. Je ontvangt rente op je inleg, de hoogte daarvan is per project verschillend en vooraf bekend. Aan het einde van de looptijd ontvang je je inleg terug. Het risico bestaat echter dat je je inleg niet terugkrijgt!

Ik doe zelf mee voor €50 per project. Ik zie dit vooral als doneren aan goede doelen. Het mooie hieraan is dat het een lening betreft en je de ontvangers van het geld helpt een beter bestaan op te bouwen. En je maakt nog rendement op dat geld ook!

Ik zie dit als een extra manier van investeren, niet als dé manier om meer vermogen op te bouwen. Wel als een manier om mensen verder te helpen terwijl ik er zelf ook beter van word. Uiteraard bestaat de kans dat een project niet terugbetaald wordt, maar door te spreiden over meerdere projecten is de kans dat je geen rendement maakt heel klein.

Met de code: U4RP-FRQF-GFTE is jouw eerste inleg gegarandeerd tot 500 euro.

Voordelen
– Draagt bij aan een goed gevoel
– Gemiddeld gezien een prima rendement
– Inleggen vanaf €50 per project

Nadelen
-Je belegt niet automatisch
– Het is wat risicovol

Conclusie
Een mooie manier om bij te dragen aan een mooiere wereld en nog rendement te maken ook.

Investeren bij Lend a Hand