Bespaar gas met goede instellingen van je ketel en radiatoren

Je kunt veel doen om je gasverbruik te verlagen en een manier is om bepaalde instellingen van je ketel te wijzigen. Sommige instellingen stammen namelijk nog uit de tijd dat huizen minder goed geïsoleerd waren en installateurs doen dit nog uit gewoonte. Of ze hebben geen zin in telefoontjes over een minder warme woning. Zij hoeven de energierekening niet te betalen en kiezen sneller voor comfort dan voor efficiëntie. Daarom deel ik al mijn tips om gas te besparen door je ketel zelf op de juiste manier in te stellen.

Ga van comfortstand naar ecostand

Ketels staan meestal standaard ingesteld op de comfortstand, terwijl je veel gas kunt besparen door te kiezen voor de ecostand. Door de ecostand duurt het iets langer voordat er warm water uit de kraan komt. Dit kost je dus meer water, maar zowel voor je portemonnee als het milieu is het beter om te besparen op gas dan op water.
Als je niet zo vaak warm water gebruikt, bijvoorbeeld alleen ‘s morgens en ‘s avonds, dan bespaar je ongeveer 20 m3 gas per jaar door de ecostand te gebruiken. Tap je veel keren per dag warm water, dan is de besparing ongeveer 10m3 gas per jaar.
Met de huidige gemiddelde gasprijs van 3,50 euro per m3 is je besparing dus 35 tot 70 euro per jaar als je de ecostand gebruikt!

Verlaag de aanvoertemperatuur

Vanuit de fabriek is de instelling van de aanvoertemperatuur voor je radiatoren meestal 80 graden en bij oudere modellen zelfs 90 graden. Dit kun je prima tot 60 graden verlagen. Als je huis goed geïsoleerd is kun je zelfs verlagen tot 40 graden. De CV stookt dan met een zo hoog mogelijk rendement. Het kost je maar één minuut werk en in dit filmpje wordt uitgelegd hoe je dit doet.

Verlaag de temperatuur van het tapwater

De temperatuur van het tapwater kun je verlagen tot 60 graden, maar zet dit niet lager dan 60 graden in verband legionella!

Isoleer je leidingen

Lopen er leidingen door ruimtes die niet verwarmd hoeven te worden, bijvoorbeeld op zolder, isoleer deze buizen dan met buisisolatie. Een simpel klusje, dat je zelf kunt doen.

Vul je CV op tijd bij

Een CV pompt water rond naar de radiatoren en heeft daarvoor een druk van 1,5 tot 2 bar nodig. Als de druk te laag wordt kan de CV slechter gaan werken of zelfs helemaal uitschakelen. Aangeraden wordt om de druk elke drie maanden te controleren.

Verlaag de snelheid van de pomp

Sinds 2015 doen de meeste ketels dit automatisch. Op sommige oudere ketels zit een knop op het display om de snelheid te verlagen. Is dit bij jou het geval? Zet ‘m dan op z’n laagste stand en zet ‘m in de zomer helemaal uit.

Slimme thermostaat

Met een slimme thermostaat kun je programma’s inregelen waardoor je ketel efficiënt en zuinig kan verwarmen. En jij dus minder gas verbruikt.

Ontlucht je radiatoren

Nadat je de ketel eventueel bijgevuld hebt kun je de radiatoren ontluchten. Als dit niet in orde is is het lastiger om het huis te verwarmen en ook nog eens energieverspillend. Als je geborrel en getik in de CV-buizen hoort is het sowieso tijd om hiermee aan de slag te gaan.  Het kan zijn dat je je je CV-ketel opnieuw moet bijvullen als je de radiatoren ontlucht hebt.

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Gratis inpaklijst
Gratis inpaklijst
Wil je meer Financequeen?

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen