Bespaar honderden euro’s op je zorgverzekering met deze tips

Vraag hier het gratis e-book over zorgverzekeringen aan!

Zorgverzekeringen zijn duur en de kans is groot dat ze alleen maar duurder gaan worden de komende jaren. Toch is er veel dat je kunt doen om de kosten van je zorgverzekering te verlagen. Soms is het zelfs mogelijk om honderden euro’s per jaar te besparen op je zorgverzekering!

Kies de juiste basisverzekering

Er zijn vier soorten basisverzekeringen: natura-, restitutie-, budget- en combinatiepolissen. De verschillen tussen deze zorgverzekeringen zitten in de contracten met zorgverleners. Als er geen contract is tussen jouw zorgverzekeraar en je zorgverlener moet je vaak 30 tot 40% van de rekening zelf betalen.

Restitutiepolis: je kunt bij alle zorgverleners terecht en hoeft dus niet te checken of er een contract is afgesloten. Deze verzekering is de duurste variant. Deze verzekeringen komen steeds minder voor.

Naturapolis: Met een naturapolis krijg je alleen de volledige zorgkosten vergoed van zorgverleners waar een contract mee afgesloten is. De combinatiepolis zit tussen een restitutie- en naturapolis in; je krijgt dan bijvoorbeeld wel volledige vergoeding in 100% van de ziekenhuizen. Een budgetpolis is een naturapolis waarbij een beperkt aantal contracten met zorgverleners afgesloten is.

Hoewel de restitutieverzekering qua dekking natuurlijk ideaal is, vind ik dat je een goede reden moet hebben om zo’n verzekering af te sluiten. De premieverschillen zijn namelijk enorm!

Voor spoedeisende zorg wordt niet naar contracten gekeken, dit hoef je dus niet mee te nemen in je keuze voor een zorgverzekering.

Kies voor een hoger eigen risico

Ook in 2024 bedraagt het minimale eigen risico 385 euro. Je kunt er vrijwillig voor kiezen om het eigen risico tot 885 euro te verhogen. Of een middenweg van 485 tot 785 euro). Door je eigen risico te verhogen bespaar je ongeveer 150 euro op je jaarlijkse premie. In 2023 was dit verschil nog 240 euro, dus het is minder interessant geworden.

Maar ben jij het type ‘nooit ziek’ en heb je voldoende geld achter de hand om een eventueel hoger eigen risico te betalen? Dan is dit zeker het overwegen waard. In deze blog lees je meer over het vrijwillig verhogen van je eigen risico.


Betaal de premie een jaar vooruit

Bij veel verzekeraars krijg je korting op de premie als je een jaar vooruit betaalt. Dit varieert van 0 tot 3%. Een ander voordeel dat je mogelijk kunt behalen is korting op de vermogensbelasting in box 3 of voor de toetsing voor toeslagen. Als je de jaarpremie al in december 2023 betaalt, telt dit bedrag niet mee voor de vermogenstoets op 1 januari.

Als je geen voordeel kunt behalen op vermogensbelasting of toeslagen is het waarschijnlijk voordeliger om het geld apart te zetten op een spaarrekening omdat de rente steeds verder stijgt.

Sluit geen onnodige aanvullende dekkingen af

In de aanvullende dekkingen kun je kiezen voor allerlei extra zorg. Van beugels tot fysiotherapie en van alternatieve geneeswijzen tot vergoeding voor kraamzorg. Als je een specifieke reden hebt om hiervoor te kiezen, bijvoorbeeld omdat je toe bent aan een nieuwe bril of de fysiotherapeut jaarlijks meerdere keren bezoekt is dat natuurlijk een goed idee.
Kijk hier echter wel kritisch naar! Een aanvullende dekking afsluiten als een soort abonnement voor het geval het nodig is, is zonde van je geld. Vraag je af welke zorg je kunt verwachten én wat deze zorg kost. Het is waarschijnlijk goedkoper om drie behandelingen bij de fysio zelf te betalen dan een aanvullende dekking af te sluiten.

Combineer aanvullende zorg

Als je een bril nodig hebt is de premie voor de aanvullende dekking waarschijnlijk hoger dan de vergoeding die je maximaal ontvangt. Je kunt zo’n dekking inzetten als je in dat jaar ook gebruik wil maken van andere aanvullende zorg.
Stel dat je in 2024 gaat bevallen en voor die gebeurtenis een aanvullende verzekering afsluit, dan is dat wellicht ook handig om in dat jaar een nieuwe bril aan te schaffen.
Een bril mag je overigens niet elk jaar claimen. De regels verschillen per verzekeraar, maar eens in de drie jaar is niet ongebruikelijk. Als je overstapt naar een andere verzekeraar gaat de teller overigens opnieuw lopen.

Zet collectiviteitskorting slim in

Sinds 2023 is collectiviteitskorting op de basisverzekering niet meer toegestaan. Op de aanvullende verzekering mag dit nog wel. Over het algemeen wordt collectiviteitskorting gegeven op duurdere zorgverzekeringen. Kijk dus kritisch of deze korting interessant voor je is of dat je meer aan extra premie betaalt dan je aan collectiviteitskorting ontvangt!

Voeg kinderen aan de meest uitgebreide polis toe

Kinderen tot 18 jaar zijn verzekerd op de polis van hun ouders. Je mag kiezen bij welke ouder het kind bijgeschreven wordt. Schrijf de kinderen bij op de polis van de ouder met de meest uitgebreide zorgverzekering.

Pas op voor dubbele dekkingen

Soms heb je een dekking al, bijvoorbeeld de dekking medische kosten in het buitenland. Deze dekking kun je afsluiten in je zorgverzekering maar ook in je reisverzekering. Beide verzekeringen dekken hetzelfde dus allebei afsluiten hoeft niet.

Gebruik een vergelijkingssite

Misschien wel de belangrijkste tip; gebruik een vergelijkingssite. Daar vul je al je wensen in, met de tips hierboven in je achterhoofd en dan komt de beste verzekeraar voor jouw situatie eruit rollen. Vaak krijg je nog een cadeautje ook.

Gratis e-book om zorgverzekeringen te vergelijken

Wil je nog meer tips? Bijvoorbeeld over orthodontie, zorg die over meerdere kalenderjaren loopt of eigen bijdrage? Vraag dan het gratis e-book aan dat ik over het vergelijken van zorgverzekeringen schreef.

Disclaimer

Dit artikel bevat affiliatelinks waardoor Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt als jij op die link klikt. Uiteraard heb jij hier geen nadeel van.

Deze blogs vind je vast ook interessant

Alle blogs over zorgverekeringen vind je hier
Lucratief: besparen op vaste lasten
Direct starten: beleggen met kleine bedragen
Zo doe je al je online aankopen met driedubbele korting

Wil je meer Financequeen of Financequeen supporten?

Vind je Financequeen leuk en wil je ons op eenvoudige wijze supporten? De blogs bevatten geregeld affiliatelinks. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvangt Financequeen een kleine commissie. Uiteraard heb jij hier geen nadeel van. Ook kun je onze partnerlink gebruiken als je iets bij bol.com wilt bestellen. Alvast heel erg dank hiervoor!

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen