Besparen op de was-zo doe je dat

Wassen, het is onze hobby tegen wil en dank. En hoe groter je gezin hoe meer wasjes je te draaien hebt natuurlijk. Omdat we zoveel wassen is dit ook een meteen een onderwerp waar je op kunt besparen. Lees hier mijn beste tips.

Hoeveelheid was

Allereerst kun je proberen de hoeveelheid was te beperken. Een spijkerbroek hoeft niet na een keer dragen gewassen te worden en een douchehanddoek kan prima een tweede keer gebruikt worden als je ‘m te drogen hangt. Minder vaak wassen scheelt je niet alleen water, elektra en wasmiddel, maar vooral ook heel veel tijd!  Zorg ook dat de wasmachine vol is als je ‘m aanzet. Minder vol betekent vaker wassen en dus meer energie- en waterverbruik.

Wasmachine en -programma’s

Als je vaak wast en je wasmachine al wat ouder is dan kun je overwegen ‘m te vervangen. Recentere machines zijn niet alleen groter, maar ook veel zuiniger met water en energie.

Kies bij voorkeur voor een wasprogramma op ecostand. Op mijn wasmachine duurt het draaien van de was dan 4,5 uur. Het klinkt wellicht tegenstrijdig, maar omdat het programma zo lang duurt verbruikt de machine minder water en energie.
Met uitgestelde start plan ik vaak een was in zodat het klaar is op het moment dat het mij uitkomt. Als ik niet kan wachten of heel veel was heb kies ik voor een kort programma, maar 90% was ik op de ecostand.

Wassen op een lagere temperatuur scheelt uiteraard ook energie. Een draai was op 60 graden op het reguliere programma kost 26 cent. Een was op 40 graden in ecostand kost 17 cent. Door deze 2 kleine aanpassingen bespaar je dus 9 cent per wasbeurt. Als je gemiddeld elke dag wast bespaar je ruim 32 euro per jaar. Op 30 graden gaat er overigens nog 9 cent per wasbeurt vanaf, waardoor het nog een keer ruim 32 euro per jaar bespaart. Hier vind je alle energiekosten van een wasbeurt.

Bij ’s nachts wassen heb je mogelijk ook voordeel door je energietarief. Als je dubbel tarief afneemt bij je energieleverancier is je tarief ’s nachts lager. Als je de was door middel van uitgestelde start ’s morgens om 7 uur klaar laat zijn was je 100% op nachtstroom. Hier leg ik uit hoe je verschillende energietarieven in je voordeel kunt laten werken.

Droger

Ik denk dat iedereen wel weet dat de droger een energievreter is. Maar alle was ophangen is een energievreter voor de persoon die het moet doen 😉

Als je je droger gebruikt kun je verschillende dingen doen om energie te besparen. Een  warmtepompdroger verbruikt bijvoorbeeld significant minder energie dan een afvoer- of condensdroger. Net zoals bij de ecostand van de wasmachine geldt dat energie en water efficiënter gebruikt worden. Het duurt daardoor wel langer tot de machine klaar is.

Zorg dat de wasmachine op hoog toerental gecentrifugeerd heeft voordat je de was in de droger stopt. Om de was sneller droog te krijgen helpt het om een droge handdoek mee te laten draaien in de droger. En ook droogballen helpen de was sneller te drogen en dus energie te besparen.

Zorg dat je het pluizenfilter regelmatig, het liefst elke keer, schoonmaakt. Dit scheelt energieverbruik en vermindert het risico op brand.

Een afvoer- of condensdroger kun je beter vervangen door een zuinige warmtepompdroger.  Die zijn veel zuiniger, en vergeleken met de stroom die ze door de jaren heen gebruiken kost het weinig energie om ze te maken. Het is daarom al goed voor het milieu om een wasdroger met energielabel A+ of lager te vervangen door een nieuwe superzuinige A+++. 

Bron: Milieu Centraal

Hier kun je een berekening maken om te kijken hoe dit in jouw situatie uitpakt.

Wasmiddel

Gebruik je standaard (vloeibaar) wasmiddel, dan zijn er verschillende manieren om te besparen.
Let op aanbiedingen. Bol.com heeft bijvoorbeeld regelmatig goede bulkaanbiedingen. Maar ook supermarkten en drogisterijen hebben wasmiddel regelmatig in de aanbieding. Overweeg ook om een huismerk te gebruiken als je dat nog niet doet. Ook grotere en navulverpakkingen schelen in de kosten.

Lees ook: Besparen op online shoppen-zo doe je dat

We gebruiken massaal teveel wasmiddel. Je verbruikt niet alleen onnodig veel wasmiddel, het is ook slecht voor je wasmachine. Ik vind geur heel belangrijk en dat is voor mij de belangrijkste reden dat ik veel wasmiddel gebruikte. Sinds kort heb ik wasparfum ontdekt. Door een paar druppels toe te voegen aan het wasmiddel heb ik wel een lekkere geur én gebruik ik de aanbevolen hoeveelheid wasmiddel. De besparing op wasmiddel maakt de kosten voor het wasparfum ruimschoots goed.

Sta je open voor een alternatief voor wasmiddel, dan kun je een wasei gebruiken. Dat scheelt enorm in de kosten. Dit is met name interessant als je de echte ‘wasmiddelgeur’ niet zo belangrijk vindt. De was komt schoon en met een neutrale geur uit de wasmachine.

Je kunt natuurlijk ook zelf wasmiddel maken. Via Google vind je talloze recepten en kun je het samenstellen naar je eigen voorkeur.

Wasverzachter heeft niet of nauwelijks toegevoegde waarde als je een droger gebruikt, dus test eens of je zonder kunt. (ikzelf kan overigens ook prima zonder wasverzachter als ik geen droger gebruik, maar daar ben ik wellicht een uitzondering in.

Of je nu minder energie, water of wasmiddel verbruikt; het is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor de natuur. Als alle huishoudens deze simpele tips toepassen scheelt dat gigantisch in het totaal.

 

 

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen