Besparen op je zorgverzekering door een hoger eigen risico

De premie voor je zorgverzekering neemt een flinke hap uit je maandelijkse budget. En helemaal nu de premie in 2024 flink stijgt. Gelukkig zijn er verschillende manieren om te besparen op de premie van je zorgverzekering. Één daarvan is het verhogen van je eigen risico.

Wat is het eigen risico

Als je, als volwassene, gebruik maakt van zorg betaal je in de meeste gevallen een eigen risico. Dit eigen risico geldt voor een heel kalenderjaar. Dus als jij in januari een dure operatie ondergaat, waarvoor je jouw hele eigen risico gebruikt, hoef je voor verdere ingrepen in dat jaar geen eigen risico meer te betalen.

Wat valt onder het eigen risico

Vrijwel alle zorg die je gebruikt valt onder het eigen risico. Belangrijk hierbij is dat het gaat om zorg uit de basisverzekering. Voor de zorg die onder je eventuele aanvullende dekking valt geldt geen eigen risico.

Binnen de basisverzekering zijn enkele zaken uitgezonderd voor het eigen risico. Het gaat hierbij om huisartsenzorg, verschillende manieren van zorg rondom een zwangerschap en bevalling, behandeling van sommige chronische ziekten, wijkverpleging, zorg rondom orgaandonatie en bepaalde leefstijlbegeleiding.

Voor kinderen tot 18 jaar wordt ook géén eigen risico berekend.Eigen bijdrage

Soms wordt een eigen bijdrage gerekend voor zorg uit het basispakket. Dit geldt bijvoorbeeld voor medicijnen en kraamzorg.

Voor medicijnen is de maximale eigen bijdrage 250 euro per jaar. Als jij voor 400 euro medicatie gebruikt, betaal je eerst 250 euro eigen bijdrage. De overige 150 euro valt onder het eigen risico. Het hangt er vanaf of je je eigen risico al verbruikt hebt of je de laatste 150 euro zelf moet betalen of niet.

Hoogte eigen risico

Het minimale eigen risico bedraagt, ook in 2024, 385 euro. Je kunt ervoor kiezen om je eigen risico te verhogen. Die verhoging gaat in stapjes van 100 euro en loopt op tot maximaal 885 euro.

In ruil voor een hoger eigen risico krijg je korting op de premie. In 2024 is de laagste premie met een eigen risico van 385 euro: 131,95 euro per maand. Kies je voor een eigen risico van 885 euro, dan betaal je 119,45 euro per maand. Een verschil van 12,50 euro per maand en 150 euro per jaar.

Hier moet je op letten bij een hoger eigen risico

Ik was altijd een groot voorstander van een hoger eigen risico omdat je voorheen veel meer voordeel behaalde (240 euro in 2023). Nu het voordeel teruggelopen is tot 150 euro zou ik hier alleen voor kiezen als je voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • Je bent je ervan bewust dat je met hogere kosten te maken krijgt als het tegenzit met je gezondheid.
  • Je bent gezond en verwacht komend jaar geen zorgkosten.
  • Je hebt een (chronische) ziekte, maar weet welke kosten je kunt verwachten en berekent dat je het risico van een hoger eigen risico nog steeds kunt en wil nemen.
  • Je hebt geld achter de hand om de rekening van het hogere eigen risico te voldoen als je onverhoopt toch met hoge zorgkosten te maken hebt. Tip: zet de bespaarde premie, door te kiezen voor een hoger eigen risico, opzij, dan heb je het eerste deel van het mogelijk hogere eigen risico al gespaard.

Conclusie

Overweeg zeker om te kiezen voor een hoger eigen risico. Ik ben er geen voorstander van om blind voor het laagste eigen risico te kiezen, uit angst voor een tegenvaller. Uiteraard blijft het altijd een persoonlijke keuze die voor iedereen anders is vanwege gezondheid, risicobereidheid en financiële situatie.

Vergelijk zorgverzekeringen

Check ieder jaar wat het aanbod is voor verschillende zorgverzekeringen. Dat kun je doen via deze vergelijkingssite.

Alle blogs over zorgverzekeringen die op Financequeen verschijnen vind je hier. Daar download je ook het gratis e-book dat Financequeen over zorgverzekeringen schreef.

Disclaimer

Dit artikel bevat affiliatelinks. Dit betekent dat Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt als jij op een link klikt. Uiteraard heb jij hier geen nadeel van.

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Wil je meer Financequeen?

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen