Wintersport, ik ben er gek op! En hoewel het een prijzige vakantie is, zijn er toch veel manieren om te besparen op een wintersportvakantie. Door de tips uit deze blog toe te passen komt een wintersportvakantie misschien wel binnen bereik. Of je gaat sowieso al op wintersport en vindt misschien bespaartips waardoor jouw wintersport net wat goedkoper wordt.
Naar welk land ga je?
In Europa hebben we de luxe dat we uit veel landen kunnen kiezen om te gaan wintersporten. De voorzieningen en kosten kunnen enorm schelen, net als de afstand. Frankrijk en Oostenrijk zijn de landen die het meest bezocht worden door Nederlandse wintersporters, maar kijk ook eens naar Oost-Europa, Duitsland of Italië. Of naar het oosten van Oostenrijk.
Zelf ben ik een keer in Bulgarije op wintersport geweest. Voor de gevorderde skiër bood dat gebied minder uitdaging, maar voor mij was het een goede plek om snowboardles te nemen. En de après ski en algehele beleving van zo’n ander land had ik niet willen missen!
Keuze voor een skigebied
Over het algemeen kun je stellen dat de liftpas voor gebieden met meer pistekilometers duurder is. Zeker als je begint met skiën heb je echt geen groot gebied nodig. Daarnaast zijn er andere factoren die invloed hebben op de prijs van een skigebied. Is er een gletsjer, is er een levendige après ski of is het makkelijk aan te rijden? Hoe meer fun, hoe duurder de liftpas meestal is. De site wintersport.nl geeft heel goed weer wat je per skigebied kunt verwachten.
Soms kun je een liftpas met (vroeg)boekkorting kopen. Let ook op groeps- of familiekorting. Het gebied waar wij al een aantal jaar naartoe gaan geeft korting aan gezinnen. In dit gebied moet je overigens wel al vanaf 6 jaar een liftpas kopen terwijl dat soms in grotere (duurdere) gebieden pas vanaf 7 jaar hoeft.
Wanneer ga je op wintersport?
Als je schoolgaande kinderen hebt ben je natuurlijk beperkt in je keuze. De meeste mensen kiezen dan voor de kerst- of voorjaarsvakantie. In de meivakantie zijn er ook mogelijkheden. Kies dan wel voor een gebied op hoogte en geniet van een lekker weekje sneeuw! Of ga een lang weekend als Pasen vroeg valt.
Zonder schoolgaande kinderen ben je natuurlijk veel flexibeler. In principe is januari de goedkoopste periode. Zowel voor de liftpas als accommodatie. Er zijn geen feestdagen en gemiddeld schijnt de zon die maand het minst. Maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet het geval te zijn als jij gaat!
Locatie van de accommodatie
Of je nou in een duur of goedkoop gebied gaat skiën, hoe dichter de accommodatie bij de piste ligt, hoe duurder het is. Ver lopen met skischoenen aan vindt natuurlijk niemand fijn, maak daarom slim gebruik van andere opties. Als eerste de skibus; die rijdt heel frequent en brengt je meestal in een minuut of tien naar de skilift. Als je bij de eerste halte van de skibus verblijft, en dus het verst van de piste, weet je zeker dat je zitplek hebt, dus het kan juíst slim zijn om een accommodatie wat verder weg te kiezen.
Je kunt er ook voor kiezen om een half uur met de auto te rijden naar de skipiste. Reken maar dat dat scheelt in de kosten voor de accommodatie.
En kies je voor accommodatie waarbij je wat verder moet lopen en geen skibus kunt nemen, huur dan een kluisje voor je skispullen. Op gewone schoenen is die wandeling een stuk prettiger!
Voorzieningen van de accommodatie
Inkoppertje natuurlijk; hoe simpeler je accommodatie is, hoe goedkoper. Vergeet de zwembaden, speelkamers en andere gekkigheid; je komt om te skiën, verder heb je geen vertier nodig.
Wij kiezen altijd voor een appartement en dat bevalt uitstekend! Omdat wij in de schoolvakantie gaan boeken we meteen een jaar vooruit. Dan heb je de meeste keuze en scoor je de beste prijs- kwaliteitverhouding.
Eten en drinken
In een appartement moet je natuurlijk zelf voor je eten zorgen. Voor ontbijt vind ik dat sowieso geen probleem. Voor het diner ligt dat iets anders. Na een dag skiën heb ik écht geen zin meer om groente voor de pastasaus te snijden. Wij lossen dat op door te mealpreppen. In de week voor de vakantie maken we een flinke pastasaus en een grote pan soep. We vriezen alles in en kunnen door een paar avonden van eten. We vullen de soep aan met borrelhapjes of brood en bij de pastasaus hoeven we alleen maar pasta te koken. Met een keer pizza halen en een avond uit eten zijn we een hele week onder de pannen.
Daarnaast nemen we een voorraad boodschappen mee van huis. De lokale Spar in Oostenrijk is over het algemeen een stuk duurder dan de Nederlandse supermarkt. Daarnaast scheelt het gewoon tijd die we ter plaatse liever anders besteden.
Eten en drinken op de piste
Op de piste kun je je geld ook heel goed kwijt. Aan lekkere drankjes en uitgebreide lunches. Er is natuurlijk niks mis mee om een broodje te smeren bij het ontbijt en die in een rugtas mee te nemen. Net als een dopper met water. En wist je dat de Insulated dopper perfect is om warme dranken mee te nemen? Het blijft goed warm en lekt niet.
Eventueel kun je je eigen versnaperingen aanvullen met iets dat je op de piste koopt, maar dan hoef je niet álles voor de hoofdprijs te kopen.
Materiaal op de piste
Ski’s en snowboards kun je kopen of huren, net als de schoenen. Als je voor kopen kiest is tweedehands natuurlijk een perfecte manier om te besparen. En ga je voor nieuw? Schaf het dan in maart of april aan als er flinke opruiming is.
Huren doe je meestal in het skigebied. Oriënteer je vantevoren online. Soms krijg je (vroegboek)korting als je je materiaal online reserveert. Kijk ook eens of het voordelig is om je materiaal in Nederland te huren en zelf mee te nemen.
En misschien heb je wel iemand in je omgeving die je kunt vragen om ski’s te mogen lenen?
Lees ook eens: 9x besparen op vakantie
Skikleding
Je hebt vanalles nodig om goed voorbereid naar een wintersportoord te vertrekken. Zo’n hele garderobe kan flink in de papieren lopen. Kijk eerst eens wat je kunt lenen. Skikleding, een helm en/of snowboots misschien?
Kijk vervolgens tweedehands. Ik koop het meeste voor de kids via de lokale Facebookgroep van ons dorp. En dat doe ik ook gerust op de groei. Skipullies heb ik altijd in meerdere maten in huis. Ze schuiven ook van de oudste naar de jongste en als ze er allebei uitgegroeid zijn verkoop ik ze weer online. Op die manier vallen de kosten van skikleding wel mee.
Nieuwe spullen koop je aan het einde van het seizoen een stuk goedkoper. Ook houden bekende merken geregeld sample sales in november, dus vlak voor het winter(sport)seizoen.
Vervoer
De auto is meestal de beste en goedkoopste optie als je gaat wintersporten. Zorg dat de banden goed gevuld zijn met lucht. In optimale conditie verbruiken ze de minste brandstof. Vermijd, als het even kan, een dakkoffer. Een dakkoffer zorgt, bij een snelheid van 130 km per uur, voor 2 liter brandstofverbruik extra per 100 kilometer.
Onderweg moet je waarschijnlijk tanken. Het scheelt enorm als je even van de snelweg af gaat. Wij bespaarden daar dit jaar enorm op in Duitsland. Langs de snelweg kostte een liter benzine 2,50 euro. Door vijf minuten om te rijden betaalden we maar 1,69 euro per liter. Op 50 liter is dat een besparing van 40,50 euro!
Voor Oostenrijk en Zwitserland heb je een vignet nodig. Check goed of dat ook voor jou geldt. Wij rijden in Oostenrijk bijvoorbeeld niet over de snelweg, dus wij hoeven geen vignet aan te schaffen. Kijk online of je hier op kunt besparen. En Zwitserse vignetten kun je ook via Marktplaats kopen!
Cashback
Als je je accommodatie boekt via een overkoepelende website krijg je mogelijk cashback. En overweeg eens een creditcard van Euroclix. Daarbij krijg je een deel terug van de uitgaven die je met je creditcard doet. Interessant als je dure skipassen afrekent bijvoorbeeld. Je lees alles over Euroclix in deze blog.
Verzekeringen en het voorkomen van gedoe
Check je reisverzekering en zorg dat je een wintersportdekking hebt. Je zorgverzekering vergoedt al heel veel, maar de kosten in skigebieden kunnen enorm oplopen. Hier zou ik geen risico nemen en een reisverzekering afsluiten. Ik heb een samenwerking met een oud-collega die álles van verzekeringen weet. Voordeel daarvan is dat je zeker weet dat een expert jou bijstaat als je een schade af moet handelen. Hier lees je er meer over.
Nog een laatste tip van flip; als je ski’s huurt zul je merken dat er veel ski’s met dezelfde print in het skigebied rondskiën. En die worden nogal eens verwisseld. Plak er een naamsticker op die je ook voor broodtrommels van kinderen gebruikt. Die kunnen tegen het vocht van de sneeuw en zorgen voor herkenbaarheid van je ski’s. Zo vindt je ze zelf makkelijker terug en worden ze niet zo snel per ongeluk door iemand anders meegenomen.
Wil je meer Financequeen?
Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.