Besparen op zorgkosten doe je zo

Besparen op zorg kan op verschillende manieren. Natuurlijk door de juiste zorgverzekering te kiezen, maar ook door slimme dingen te doen op het gebied van de zorg zelf.

Zorg dat je je administratie op orde hebt

Als je een nieuwe zorgverzekering afsluit, noteer dan meteen de gegevens op een plek waar je het makkelijk terug kan vinden. Zaken als de naam van de verzekeraar en het polisnummer, maar ook een korte inhoud van jouw polis.
Bij de meeste verzekeraars heb je namelijk geen vrije artsenkeuze omdat er steeds vaker met contracten wordt gewerkt. Dit betekent dat je tot 35% van de rekening zelf moet betalen als je zorg afneemt bij een zorgverlener die geen contract met jouw verzekeraar heeft. Slim dus om dat goed te noteren, eventueel met de bekendste zorgverleners bij jou in de buurt waar je mogelijk gebruik van gaat maken zoals de fysiotherapeut en opticien. Spoedeisende zorg wordt overigens altijd vergoed.


Plan je zorg slim

Met zorgverzekeringen heb je te maken met een eigen risico. Zodra je over die drempel bent wordt jouw zorg volledig vergoed, als het in de polisvoorwaarden staat. Als je over de drempel bent kan dat een mooie aanleiding zijn om direct andere zorg uit te laten voeren die je al ooit van plan was. Dan kun je denken aan het laten herstellen van een navelbreuk of een sterilisatie bijvoorbeeld. Dit zijn voorbeelden van zorg die meestal niet acuut uitgevoerd hoeven worden en je dus op een slim moment kunt plannen.
Zorg ook dat je gebruikmaakt van de mogelijkheden van je aanvullende verzekering voordat het jaar voorbij is. Heb jij gekozen voor een aanvullende dekking die alternatieve geneeswijzen vergoed, maak daar dan ook gebruik van!

Combineer je zorg handig

Aanvullende dekkingen op zorgverzekeringen zijn vrij prijzig. Het loont vaak niet meer om alleen een aanvullende verzekering af te sluiten voor één type zorg zoals een bril of fysiotherapie. Kun je een bril én fysiotherapie of alternatieve geneeswijzen gebruiken, dan is het al sneller interessant om een aanvullende verzekering af te sluiten.

Elke aanvullende verzekering is anders. Bij verzekeraar A wordt bijvoorbeeld een bril met fysiotherapie gecombineerd, terwijl bij verzekeraar B een bril alleen in combinatie met een vergoeding rondom zwangerschappen afgesloten kan worden.
In een vergelijkingssite kun je jouw wensen precies invullen zodat alleen de verzekeraars getoond worden die aanbieden wat bij jou past.

Lees ook eens: Alle blogs over zorgverzekeringen

Laat je huisarts de ingreep doen

Soms kan je een ingreep ook door je huisarts laten doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het spiraaltje. Als je dit in het ziekenhuis laat doen, betaal je hier je eigen risico over. Voor de huisarts hoef je nooit je eigen risico te betalen. Je betaalt dan alleen de kosten van – in dit geval – het spiraaltje zelf.

Kies de juiste zorgverzekering

Check ieder jaar of jouw zorgverzekering nog bij je past. Dit is heel belangrijk want jouw situatie kan veranderen; je blessuregevoeligheid, gezinssamenstelling, chronische ziekte of psychische gesteldheid bijvoorbeeld. En ook de voorwaarden van de verzekeraars wijzigen jaarlijks. Wat ooit de perfecte match voor jou was, hoeft dat in het nieuwe jaar niet meer te zijn.

Vind je het lastig om de juiste zorgverzekering te kiezen? Vraag dan het gratis e-book aan dat ik hierover schreef.

Disclaimer

Dit artikel bevat affiliatelinks. Dit betekent dat Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt als jij op een link klikt. Uiteraard heb jij hier geen nadeel van.

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Wil je meer Financequeen?

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen