Niet alleen de huizenprijzen zijn aanzienlijk gestegen de afgelopen jaren, ook de huurprijzen rijzen inmiddels de pan uit. In de sociale huursector zijn er allerlei regels waaraan de verhuurder moet voldoen. Ook geldt er een maximum aan het huurbedrag. Maar in de vrije sector ligt dit anders, dan geldt geen maximum voor de huurprijs. Toch is er iets wat je kunt doen als je denkt dat je teveel huur betaalt. Wil jij weten of je teveel huur betaalt en wat je eraan kunt doen als jouw verhuurder je een te hoge huurprijs in rekening brengt? Lees dan snel verder.
Het puntensysteem
Aan de hand van het puntensysteem wordt bepaald hoe hoog de huur van een specifieke woning mag zijn. Voor woningen die in de sociale sector vallen, dat wil zeggen dat de huurprijs maximaal €763,47 is, geldt dat de huurprijs niet hoger mag zijn dan het puntensysteem aangeeft. Voor een woning in de vrije sector mag een verhuurder in principe vragen wat hij wil. In een tijd met een tekort aan woningen lopen de prijzen in de vrije sector dus al snel op. Maar dat wil niet zeggen dat je helemaal niets kunt doen aan een torenhoge huurprijs.
Hoe weet je welke huurprijs reëel is?
Om erachter te komen welke huurprijs reëel is voor jouw huurwoning, kun je op de website van de Huurcommissie zelf een handige tool invullen en zo de Huurprijscheck doen. Je vult hier allerlei gegevens in over jouw woning, zoals bepaalde afmetingen en welke voorzieningen er zijn. Een grotere woning krijgt natuurlijk meer punten dan een kleinere woning, maar ook een tweede toilet, een bad en zaken als geïntegreerde keukenapparatuur leveren extra punten op. Hoe groter en luxer de woning, hoe meer punten deze krijgt.
Als je heel de tool hebt ingevuld, weet je hoeveel punten jouw woning heeft. Ook geeft de Huurcommissie direct aan welke maximale huurprijs daarbij hoort.
De uitslag
Is jouw huurprijs lager dan de maximale huurprijs die de Huurcommissie aangeeft? Dan vraagt de verhuurder aan jou een reële of misschien zelf wel lage huur. Je kunt hier dus niets mee doen, de verhuurder doet immers niets verkeerd. Betaal je meer dan de maximaal aangegeven huur, dan zijn er twee opties: de woning valt in de sociale sector, óf de woning valt in de vrije sector. Als de woning in de sociale sector valt, kun je de verhuurder om huurverlaging vragen. Als de verhuurder hier niet aan meewerkt, kun je via de Huurcommissie een procedure starten om de huur te verlagen. Dit neemt behoorlijk wat tijd in beslag, maar het kan je op de langere termijn aanzienlijk wat geld besparen, dus het is zeker de moeite waard.
Te hoge huur in de vrije sector
Valt je woning in de vrije sector en betaal je een te hoge huurprijs volgens het puntensysteem? De verhuurder doet nog steeds niet fout. Het puntensysteem geeft aan wat een realistische huurprijs zou zijn voor jouw woning, maar de verhuurder is hier niet aan gebonden en mag in feite vragen wat hij wil. Wel kun je aan de hand van het puntensysteem contact opnemen met de verhuurder en aangeven dat jij vindt dat de huurprijs niet in verhouding staat tot het gehuurde, de woning dus. Als de verhuurder hier niet aan mee wil werken, kun je naar de rechter stappen om zo een lagere huurprijs af te dwingen. Je moet dan natuurlijk wel aan kunnen tonen dat je huurprijs buitensporig hoog is.
Woon je korter dan zes maanden in een vrije sector woning en is de huur te hoog? Dan kun je de Huurcommissie wel vragen je bij te staan in het proces om de huur te verlagen.
Over Lydia

Lydia is makelaar van beroep en heeft twee jonge kinderen. Daarnaast werkt zij als tekstschrijver en belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële vrijheid. Ze heeft dus een passie voor financiën en voor vastgoed, en ze deelt haar kennis graag met anderen! De andere blogs van Lydia vind je hier.
Wil je meer Financequeen of Financequeen supporten?
Vind je Financequeen leuk en wil je ons op eenvoudige wijze supporten? De blogs bevatten geregeld affiliatelinks. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvangt Financequeen een kleine commissie. Uiteraard heb jij hier geen nadeel van. Ook kun je onze partnerlink gebruiken als je iets bij bol.com wilt bestellen. Alvast heel erg dank hiervoor!
Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.