‌Betalen in het buitenland; zo houd je de kosten laag

Op vakantie gaan kost best veel geld. Hoewel veel mensen rekening houden met een bepaald budget voor de kosten van de reis, de accommodatie en bepaalde uitstapjes, zien veel mensen vaak de kosten voor betalen in het buitenland over het hoofd. Als je een paar weken weg bent en regelmatig transacties uitvoert in het buitenland of in het buitenland geld opneemt, kunnen de kosten voor betalen in het buitenland stiekem best hoog oplopen. Dat is natuurlijk hartstikke zonde, want dat geld kun je op vakantie aan veel leukere dingen uitgeven. Wij geven je vandaag daarom wat tips om de kosten voor betalen in het buitenland zo laag mogelijk te houden.

Geld opnemen of met pin betalen?

Binnen de eurozone

Ga je op vakantie naar een land waar ze de euro hebben, dan kost regulier bankieren in het buitenland je in principe geen geld. Er is geen wisselkoers met ongunstige opslag en ook is het cash opnemen van geld kosteloos. De uitzondering hierop zijn specifieke automaten of banken die wel kosten in rekening brengen voor de geldopname. Als dit het geval is wordt dat getoond op de automaat voordat je geld opneemt.
In Oostenrijk is dat altijd zo, in ieder geval in wintersportgebieden. Volgens de Consumentenbond komt het steeds vaker voor dat er betaald moet worden om contant geld op te nemen, vooral in Spanje, Duitsland, Griekenland en Oostenrijk. Dit kun je natuurlijk (deels) opvangen door contant geld mee te nemen vanuit Nederland.

Buiten de eurozone

Als je buiten de eurozone moet betalen kun je kiezen of je rechtstreeks met je pinpas betaalt, of dat je eerst geld opneemt bij een pinautomaat en vervolgens contant betaalt.
Over het algemeen kun je er vanuit gaan dat contant geld opnemen buiten de eurozone duurder is dan betalen met je pinpas.
Het probleem is alleen dat je niet in alle landen op alle plekken met (je Nederlandse pinpas of creditcard) kunt betalen en dus kun je zelden helemaal zonder contant geld.
Voor het opnemen van cash geld buiten de eurozone betaal je in de meeste gevallen een koersopslag en daar bovenop nog eens een vast bedrag voor de transactie. Dit bedrag varieert tussen de 2,25 en de 3,50 euro per opname.
Om op deze kosten te besparen moet je er dus voor zorgen dat je zo min mogelijk cash opneemt. Neem meteen een wat groter bedrag op zodat je zo min mogelijk geld uitgeeft aan deze transactiekosten. Bewaar je geld natuurlijk wel op een veilige plek.
Mensen met een rekening bij Knab en Rabobank (Totaal- en RiantPakket) betalen overigens alleen de koersopslag en dus geen vast bedrag. Heb je dus één van deze rekeningen, dan de tip om bij voorkeur een groot bedrag ineens op te nemen dus niet op.

Track your finance

Betalen met creditcard

Binnen de eurozone

Als je afrekent met je creditcard kost dit je binnen de eurozone geen geld. Sterker nog; met een Euroclix-creditcard ontvang je bij elke uitgave punten die je in kunt wisselen voor geld. In dit artikel lees je alles over deze interessante creditcard.
Het kan wel zijn dat een winkelier extra kosten rekent voor het gebruik van een creditcard. Dan vervalt het voordeel van de extra punten/ clix meteen en kun je beter betalen met je reguliere betaalpas.
Het opnemen van contant geld met je creditcard kost ook binnen de eurozone geld. Vaak is dit 4,50 euro. Soms wordt gewerkt met een percentage met een maximum van 4,50 euro.

Buiten de eurozone

Als je betaalt buiten de eurozone heb je altijd te maken met een wisselkoers. Banken rekenen vrijwel altijd een opslag op die wisselkoers; de koersopslag. De koersopslag van creditcards is vaak 2% terwijl de koersopslag van een reguliere ING-pinbetaling 1,4% is.
In het algemeen kun je er vanuit gaan dat het ongunstiger is om met je creditcard te betalen dan met je reguliere pinpas.

Aanbiedingen bij webshops

Zo goedkoop mogelijk pinnen en betalen in het buitenland

Om zo min mogelijk geld uit te geven aan betalen en pinnen in het buitenland kun je dus het beste de voorwaarden van jouw bank(en) bekijken en je pingedrag hierop aanpassen. Zorg altijd dat je wat contant geld achter de hand hebt voor noodgevallen en neem verschillende pinpassen en een creditcard mee voor het geval een andere pas niet werkt. Betaal natuurlijk zoveel mogelijk met de pas met de laagste kosten. Zorg daarnaast voor zo min mogelijk opnames van contant geld, om op de transactiekosten te besparen.
Heb je bij meerder banken een pinpas of creditcard? Check dan voor vertrek even welke kosten er per rekening gehanteerd worden, zodat je in het buitenland kunt betalen met de pinpas met de laagste kosten.

Overstappen met betaalproducten

Als je heel lang of heel vaak buiten de eurozone verblijft loont het waarschijnlijk ook om specifiek op zoek te gaan naar betaalproducten die de laagste kosten hanteren voor betalen buiten de eurozone.
Duik eens in de tarieven en het kan zomaar zijn dat je flink bespaart op allerlei verborgen kosten.

Debitcard in plaats van creditcard

Een debitcard is een creditcard met het verschil dat je bij een creditcard achteraf betaalt en bij een debitcard vooraf geld stort. Een debitcard is vaak goedkoper en sommige mensen vinden het een prettig idee dat je niet later met een dikke rekening geconfronteerd wordt.
Houd er wel rekening mee dat een debitcard meestal niet geaccepteerd wordt als je een auto wil huren.

Betaal in de lokale valuta

Als je een pinbetaling wil doen bij een toeristische attractie buiten de eurozone krijg je soms de mogelijkheid om in euro’s te betalen. Hieronder zie je een voorbeeld van een keuze dat een paar jaar geleden in Zwitserland getoond werd:

CHF 100,10
EUR   97,61

Door te kiezen voor de betaling in Zwitserse Franken werd er slechts 92,43 euro van de bankrekening afgeschreven. Een stuk minder dan de ‘comfortabele’ eurobetaling die door de lokale ondernemer aangeboden werd.
Dit is vrijwel altijd het geval; jouw bank rekent een gunstiger wisselkoers dan het bedrijf op locatie.

Deze blogs vind je vast ook interessant

Internet in het buitenland: goedkoper met Airalo
15 slimme inpaktips voor de vakantie
Waarom je zou moeten beleggen voor de studie van je kind
Zo spaar je een vakantie bij elkaar

Disclaimer

In dit artikel worden mogelijk affiliatelinks gebruikt waarvoor Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt.

Wil je meer Financequeen?

Volg Financequeen op Instagram, Tiktok of Facebook.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Over Lydia

Lydia is makelaar van beroep en heeft twee jonge kinderen. Daarnaast werkt zij als tekstschrijver en belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële vrijheid. Ze heeft dus een passie voor financiën en voor vastgoed, en ze deelt haar kennis graag met anderen! De andere blogs van Lydia vind je hier.




Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Gratis inpaklijst
Gratis inpaklijst




Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen