De aandelenmarkten zijn deze week flink gedaald en dat zorgt bij veel beleggers voor onrust. Hoewel scherpe koersdalingen pijnlijk kunnen zijn, is het belangrijk om te beseffen dat markten zich op de lange termijn herstellen. In dit artikel bespreken we kort de oorzaken van de daling en geven we tips hoe hiermee om te gaan.
Waarom dalen de koersen?
De recente daling wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren. Hoge rentes maken beleggen minder aantrekkelijk, bedrijven rapporteren tegenvallende resultaten en geopolitieke spanningen zorgen voor onzekerheid. Ook de angst voor een recessie speelt een rol. Hierdoor reageren beleggers nerveus en verkopen massaal aandelen, wat de daling versterkt.

De emotionele impact van een beursdaling
Als de beurs fors daalt, kunnen emoties als angst, paniek en frustratie de overhand nemen. Het kan verleidelijk zijn om te verkopen en ‘schade te beperken’, maar dit is vaak een slecht besluit. De geschiedenis leert dat na dalingen altijd weer herstel volgt. Wie in paniek verkoopt, mist vaak de beste herstelmomenten.
Je verkoopt omdat je een verdere daling wil vermijden. Ironisch genoeg missen beleggers die dat doen juist vaak koersstijgingen waardoor ze rendement missen.
Als passieve belegger is dit een cruciaal moment om je niet van de wijs te laten brengen. Blijf doen wat je deed; bijvoorbeeld elke maand een vast bedrag inleggen. Stop daar niet mee en verkoop je aandelen niet uit paniek. Volg je langetermijnstrategie en laat je niet leiden door tijdelijke schommelingen. De markt beweegt altijd op en neer en op de lange termijn groeit de economie, en daarmee ook de beurs.
Lees ook eens: 7 vragen over indexbeleggen beantwoord
Beursdaling = uitverkoop
Hoewel verliezen en rode cijfers lastig kunnen zijn, zijn er ook kansen bij beursdalingen. Je kunt een koersdaling zien als uitverkoop. Als jij vorige maand voor 100 euro 2 aandelen kon kopen, zijn dat er nu wellicht 2,3. Dit betekent dat jij meer participaties koopt en op de lange termijn dus meer kans op een goed rendement.
Je kunt zelfs nog een stapje verder gaan door meer geld in te leggen en zo extra te profiteren van de lagere koersen.
Conclusie
Beleggen is een emotioneel spel, maar succesvolle beleggers laten zich niet leiden door paniek. Koersen dalen en stijgen, maar op de lange termijn gaan ze omhoog. Blijf trouw aan je strategie en beschouw deze correctie als een kans om voordelig bij te kopen. Wie rustig blijft, plukt daar later de vruchten van.
Wil je meer lezen over beleggen; hier vind je alle artikelen over dit onderwerp die op Financequeen verschenen.
Dit bericht op Instagram bekijken
Deze blogs vind je vast ook interessant
4 mogelijkheden: welke manier van beleggen kies jij?
7 hacks die je geld opleveren
Waarom je zou moeten beleggen voor de studie van je kind
Zo scoorde ik 125 euro bonus en ook nog rendement!
Disclaimer
In dit artikel worden mogelijk affiliatelinks gebruikt waarvoor Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt.
Wil je meer Financequeen?
Volg Financequeen op Instagram, Tiktok of Facebook.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.