Brand New Day verlaagt de kosten van vrij beleggen en jij wil weten hoe dat zit

Brand New Day was al calvinistisch in de kosten en heeft die kosten nu verlaagd. Dat is goed nieuws natuurlijk! Omdat kosten je uiteindelijke rendement enorm in de weg kunnen staan is het belangrijk dat je daar op let. Waar je op kunt letten als het gaat om de kosten van beleggen lees je in deze blog.

Waarom zijn kosten belangrijk, juist bij beleggen?

Het kan natuurlijk nooit kwaad om op de kosten te letten. Maar bij beleggen is dat extra belangrijk. Een verschil van 1% aan kosten per jaar heeft op de lange termijn een gigantische impact. Dit komt door het rente op rente-effect. Dit is samengestelde rente, ook wel compound interest genoemd.

Voorbeeld: Als je 100 euro per maand belegt voor een periode van 30 jaar is het verschil in opbrengst bij 1% kosten uiteindelijk bijna 42.000 euro!

Welke kosten bestaan er bij beleggen?

Er zijn veel manieren om kosten in rekening te brengen bij beleggen. Welke kosten van toepassing zijn en hoe hoog die zijn verschillen per aanbieder. Grofweg zijn er twee soorten kosten; directe en indirecte kosten. Je zou kunnen zeggen dat directe kosten berekend worden door de aanbieder waar je je beleggingen onderbrengt, bijvoorbeeld Brand New Day. En indirecte kosten zijn de fondskosten. Deze kosten zijn verwerkt in het fonds waarin je belegt, dat staat dus los van de aanbieder.
Kortom; je moet rekening houden met servicekosten en fondskosten.

Directe kosten bij beleggen

Directe kosten gaan over de kosten die een beleggingspartij, zoals bijvoorbeeld Brand new Day, rekent voor het bewaren of aankopen van jouw beleggingen. Er zijn veel verschillende kosten die onder directe kosten (kunnen) vallen; beheervergoeding, bewaarloon, transactiekosten, abonnementskosten of afsluitvergoeding. Ben je er nog? 😉 Deze kosten kunnen bestaan uit een percentage of een vast bedrag, bijvoorbeeld per transactie of per jaar.

Gelukkig berekent Brand New Day deze kosten niet allemaal. Hoe dat precies zit lees je later in dit artikel.

Welke directe kosten berekent Brand New Day?

Als je vrij gaat beleggen via Brand New Day, in box 3, betaal je sinds kort geen stortingskosten meer. Voorheen was dit 0,5% van je inleg. Je bespaart nu dus 50 cent per 100 euro inleg. Let op: bij pensioenbeleggen bestaan deze kosten nog wel.

Daarnaast zijn de servicekosten verlaagd van 0,44% naar 0,34% per jaar. Dit geldt voor de modelportefeuilles. Kies je zelf een mix van fondsen, dan blijven de servicekosten 0,44%. Servicekosten worden ingehouden op je belegde vermogen. Je ziet dit terug op het overzicht van je beleggingen.

Voor het openen van een beleggingsrekening om vrij te beleggen, voor jezelf of je kind, betaal je geen afsluitkosten. Dit is wel het geval bij pensioenbeleggen, dan zijn de afsluitkosten 45 euro.

Voor het switchen tussen fondsen betaalde je al geen kosten bij Brand New Day.

Modelportefeuiles

De standaard manier van beleggen via Brand New Day is via de modelportefeuilles. En dat is niet voor niks. De beleggingsexperts van Brand New Day zijn met al hun kennis en kunde tot de conclusie gekomen dat dit de beste manier is om te beleggen voor de lange termijn. Dit kan nu dus al tegen een all-in tarief van 0,34% per jaar.

Zelf fondsen kiezen is wat mij betreft alleen iets voor mensen die zelf een duidelijke visie hebben op beleggen. Heb je een duidelijke visie op beleggen, bijvoorbeeld omdat je meer in een bepaalde regio wil beleggen, dan kun je daarvoor kiezen en beleg je niet via de modelportefeuilles. De servicekosten bedragen dan 0,44% per jaar.

Indirecte kosten bij beleggen

Indirecte kosten zijn ingewikkelder omdat het hierbij gaat om de kosten die binnen het beleggingsfonds gerekend worden. Als je belegt via Brand New Day beleg je in fondsen die door Vanguard en Northern Trust beheerd worden. Zowel Vanguard als Northern Trust zijn grote, mondiale vermogensbeheerders die miljarden aan vermogen beheren.

Indirecte kosten worden dus niet direct aan jou als belegger berekend, maar worden verwerkt in de koers van de beleggingen. Afhankelijk van het fonds waarin je belegt liggen deze kosten tussen de 0% en 2% per jaar. Een fors verschil dus en daarom is het belangrijk om hier niet blind voor te zijn.

Welke indirecte kosten berekent Brand New Day?

Het belangrijkste om te weten is dat de kosten binnen de fondsen bij Brand New Day 0,15 tot 0,17% zijn. Omdat je in meerdere fondsen belegt is er een bandbreedte in de kosten.

Bij een profiel met meer risico beleg je soms in andere fondsen dan bij een profiel met minder risico. Soms zijn de fondsen wel dezelfde, maar beleg je een hoger percentage in het ene fonds en een lager percentage in het andere fonds.

Hoe check je zelf de hoogte van indirecte kosten?

Als je zelf de kosten wil checken doe je dat het makkelijkst door de factsheets op de website van de aanbieder te bekijken, in dit geval Brand New Day.

Via Brand New Day beleg je in externe fondsen waarbij Brand New Day er een eigen naam aan geeft. Als voorbeeld: het Brand New Day Wereld Indexfonds C-Hedged is in feite Vanguard FTSE Developed World II CCF (Hedged), let dus goed op want hetzelfde fonds heeft in dit geval dus twee verschillende namen.

Op de factsheet van Brand New Day zie je, als je op kerngegevens klikt, dat de kosten van dit fonds 0,15% zijn. Als je hetzelfde fonds op de website van Vanguard opzoekt zie je dat de kosten 0,25% zijn. Dit verschil komt omdat Brand New Day een korting bij Vanguard heeft bedongen. Daarom raad ik je aan om altijd de kosten bij de aanbieder (Brand New Day) te bekijken en niet bij het fondshuis (Vanguard).

Elke aanbieder publiceert de kosten op zijn eigen website.

De kosten van beleggen bij Brand New Day in het kort

Samenvattend zijn de kosten als je vrij belegt bij Brand New Day in de modelportefeuilles:

0,34% servicekosten (directe kosten)
0,15-0,17% fondskosten (fondskosten)

Kies je niet voor modelportefeuilles, maar kies je je eigen fondsen, dan zijn de servicekosten 0,44%.

Bij pensioenbeleggen gelden de volgende kosten:

Afsluitkosten (eenmalig) 45 euro
Servicekosten 0,44%
Stortingskosten 0,5%
0,15-0,17% fondskosten

Brand New Day berekent niet de állerlaagste kosten, maar de kosten zijn ook zeker niet hoog! Wel krijg je veel gemak en service. Het is belangrijk om daarin voor jezelf de beste keuze te maken. Alleen als je ervoor kiest om alles zelf uit te pluizen kunnen de kosten lager zijn.

Kies je voor de laagste kosten dan betekent dat dat je je goed moet verdiepen in de fondskeuze. Dan beleg je meestal niet compleet automatisch en moet je elke keer dat je inlegt wat handelingen uitvoeren. Ook is het belangrijk dat je dan zelf de verdeling tussen obligaties en aandelen en de risico-afbouw in de gaten houdt om verantwoord te beleggen.

Zie je jezelf niet zo actief met beleggen aan de slag gaan, dan is Brand New Day een goede keuze. Je wordt ontzorgd en kunt erop vertrouwen dat de kosten schappelijk zijn.

Wat zijn de voordelen van Brand New Day?

Brand New Day heeft een aantal belangrijke voordelen die ik je graag toelicht:

Automatische incasso

Je kunt kiezen voor een automatische incasso per maand. Daarnaast kun je incidentele overboekingen doen naar je eigen IBAN-nummer bij Brand New Day. Dit betekent dat je geld overboekt vanaf je eigen bankrekening naar je IBAN bij Brand New Day en de beleggingen automatisch aangekocht worden. Je hebt daar dus totaal geen omkijken naar.
Sinds kort is het ook mogelijk om via iDEAL geld over te maken.

Automatisch herbalanceren

Een pluspunt vind ik het automatisch herbalanceren. Als je voor 50% in aandelen belegt en voor 50% in obligaties wil ja natuurlijk graag dat dat in balans blijft. Als je aandelen meer rendement maken dan je obligaties gaat het scheef lopen en loop je meer of minder risico dan je gepland had. De risicoverdeling zou bijvoorbeeld kunnen wijzigen naar 70% aandelen en 30% obligaties.

Je kunt bij Brand New Day instellen dat dit automatisch in balans gebracht wordt. Dit kan zonder kosten en gebeurt één keer per jaar. Je kunt ook handmatig herbalanceren als je dat liever wil.

Automatische risico-afbouw

Een ander groot voordeel is de automatische risico-afbouw. Als je horizon nog lang is ben ik er voorstander van om risicovol te beleggen, dus zoveel mogelijk in aandelen. Als de einddatum dichterbij komt is het verstandig om minder risico te nemen en een groter gedeelte in obligaties te beleggen. Zo is je vermogen beter beschermd tegen schokken op de beurs. Als er een maand voor je pensioen of vlak voordat je kind gaat studeren een beurscrash komt heb je geen tijd meer om dat verlies goed te maken.

Door voor automatische risico-afbouw te kiezen verschuift je vermogen tijdens de looptijd langzaam van aandelen richting obligaties. Zonder kosten en zonder omkijken neemt je risico af naarmate de horizon dichterbij komt.

Deze blog heb ik geschreven in samenwerking met Brand New Day. Dit betekent dat ik vergoeding ontvang voor elke rekening die via mijn linkje geopend wordt. De inhoud is uiteraard voor 100% van mij. Ik beleg zelf ook bij Brand New Day en ben een tevreden klant.

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg verliezen. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Wil je meer Financequeen.nl?

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de community van Financequeen

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen