Een cadeaubon is toch altijd een goed idee? Niet als je het mij vraagt 🙂 In dit artikel lees je waarom ik vind dat je terughoudend moet zijn met het geven van cadeaubonnen.
De risico’s van cadeaubonnen
Cadeaubonnen zijn eigenlijk inflexibele vormen van geld, maar dan leuk verpakt. Cadeaubonnen kunnen verlopen, worden vergeten mee te nemen naar de winkel, raken kwijt en kunnen problemen opleveren als ze ingewisseld (zouden moeten) worden.
Cadeaubonnen voor kinderen
Voor kinderen kan een cadeaubon hartstikke leuk zijn; van bol.com, Intertoys, Kruidvat of Douglas bijvoorbeeld. Als je een bon op eigen initiatief geeft kun je misschien bij de ouders checken welke bon de voorkeur heeft.
Ik heb meerdere keren gezien dat een kind voor zijn verjaardag cadeaubonnen van vijf verschillende winkels kreeg. Daar wordt bijna niemand blij van.
Cadeaubon voor een cadeaubon
Er bestaan steeds meer ‘overkoepelende cadeaubonnen’. Zo’n bon wissel je om voor een cadeaubon van één van de aangesloten winkels. Mijn dochter kreeg zo’n bon voor haar verjaardag. Vanwege de grote verscheidenheid aan bonnen die ze kreeg, besloot ik de overkoepelende bon in te wisselen voor een bol.com-cadeaubon voor mezelf. Uiteraard gaf ik het geld aan mijn dochter. Het kostte me in dit geval helaas wel drie kwartier om de bonnen ingewisseld te krijgen. Dit was ongetwijfeld niet de bedoeling van de gever van de bon, maar is wel wat soms het gevolg is van een cadeaubon.
Belevenisbonnen
Belevenisbonnen ken je waarschijnlijk wel van Bongo, Wonderbox en Gift for You. Ik zal er kort over zijn: geef deze bonnen nooit cadeau!
Het idee lijkt misschien sympathiek, maar in de praktijk valt het aanbod heel vaak tegen.
Dit voorbeeld komt van de Consumentenbond, uit de gids van februari 2024.
‘Keuze uit 700 hotels in Nederland, België, Frankrijk…’. Van de 700 hotels blijken er maar 439 mee te doen. Maar liefst 368 daarvan blijken in Spanje en Portugal te liggen, weten we ook meteen waar die puntjes achter ‘Frankrijk’ voor staan.
Met veel van de overgebleven adressen is een probleem waardoor er uiteindelijk slechts zes Nederlandse adressen overblijven. Twee daarvan zijn het aankomende half jaar volgeboekt en één heeft wel beschikbaarheid, maar met douche en toilet op de gang, terwijl dat uitdrukkelijk niet de belofte was van de bon. De laatste drie hotels accepteren de bon wel, maar met bijbetaling van 10 euro per nacht.
Dit voorbeeld staat helaas niet op zichzelf. Ook ‘pannenkoeken voor twee’ of een ‘borrelbon’ kent vergelijkbare problemen als de ontvanger de bon in wil wisselen.
Anti witwasregels
Sinds een paar jaar zijn er strengere regels voor cadeaubonnen die je op veel plaatsen kunt inwisselen. Denk aan de VVV-cadeaukaart en de Boekenbon.
Van deze bonnen mag je maximaal 50 euro ineens besteden. Een cadeaubon met een waarde van 75 euro kun je dus in minimaal twee stappen besteden. Dit geldt overigens alleen voor online gebruik, niet als de bon in een winkel gebruikt wordt.
Conclusie
Het geven van een cadeaubon is soms leuker dan het geven van geld. Denk alleen wel even na welke bon je geeft zodat het voor de ontvanger ook leuk is en blijft.
Als je weet dat iemand graag in een bepaalde winkel koopt of zelf om een bon vraagt is dat natuurlijk hartstikke leuk. Net als een VVV-bon, die is breed inwisselbaar en daarmee flexibel.
Dit bericht op Instagram bekijken
Deze blogs vind je vast ook interessant
11 tips voor duurzamere cadeaus
Zo shop je met korting via Wissel.nl
Dit is het geheim van succesvol beleggen
25 manieren om vandaag nog geld te besparen
Disclaimer
In dit artikel worden mogelijk affiliatelinks gebruikt waarvoor Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt.
Wil je meer Financequeen?
Volg Financequeen op Instagram, Tiktok of Facebook.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.